سد گلستان فرصتی برای گردشگری مشهد

خبرگزاری شبستان: معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی بابیان اینکه با همکاری بخش خصوصی و بارعایت شئونات آستان قدس رضوی درمنطقه سدگلستان منطقه گردشگری ایجاد می شود،گفت: سد گلستان فرصتی برای گردشگری مشهد است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، خلیل اکبری، معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی صبح امروز(3 اردیبهشت ) در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به اینکه در سال 91 بحث آغاز استحکام بخشی سد گلستان مطرح شد، اظهار داشت: قرارداد این پروژه در دو بخش استحکام بخشی پی و استحکام بخشی بدنه با پیمانکار بسته شد.


وی با اشاره به اینکه بند گلستان برای اولین بار در دهه 1350 هجری شمسی بازسازی شد، افزود: درسال 1388 توافقی با شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی صورت گرفت که طی آن قرار بر این شد تا بازسازی این بند توسط آستان قدس رضوی انجام شود، به همین منظور 85 درصد هزینه های بازسازی توسط شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی و 15 درصد توسط آستان قدس تامین اعتبار شد.


اکبری با اشاره به استحکام بخشی قسمت تاج سد، گفت: به علت آنکه در قسمت تاج سد گلستان از مصالح آجری استفاده شده بود نیاز به استحکام بخشی داشتیم که در این زمینه نیز حدود 1.5 کیلومتر استحکام بخشی صورت گرفت.


معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه در سال 53 ارتفاع سد گلستان 5 متر افزوده شده بود و این امر باعث به وجود آمدن شیارهایی در بدنه سد شده بود، تاکید کرد: به منظور استحکام بخشی شیارهای روی بدنه این سد حفره های به عمق 4 سانتی متر ایجاد شد که توسط میلگردهایی با مقاومت 11 هزار کیلوگرم بر سانتی متر مربع استحکام بخشی شد.


وی با بیان اینکه در مرحله استحکام بخشی پی مجبور بودیم تا مهر ماه 91 صبر کنیم تا آب سد را تخلیه کنیم، گفت: در ناحیه جلویی سد خاکبرداری 7 تا 8 متری به منظور لایه برداری انجام شد.


اکبری تاکید کرد: نیاز داشتیم زمین زیرین سد نیز استحکام بخشی شود که به این منظور 10 دستگاه حفار در طول روز هر کدام 7 متر را حفاری می کردند که پس از آن با حجم عظیمی از بتن که به این قسمت تزریق شد، بخش زیرین سد به استحکام بخشی قابل توجهی رسید.


وی با بیان اینکه منبع اصلی تامین میلگردهای استحکام بخش برای بدنه سد گلستان از کشور انگلستان تهیه می شد، گفت: تحریم ها معطلی 8 ماهه را برای ما به وجود آورد اما با این وجود در قرارداد 18 ماهه که سررسید آن در (14 فروردین ماه ) سال جاری است 90 درصد این پروژه از پیشرفت فیزیکی برخوردار شد.


اکبری گفت: با این وجود تا سال 90 شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با کمبود بودجه برای این پروژه برمی خورد و پس از این قضیه است که آستان قدس رضوی برای حفظ این بنای تاریخی در اواخر سال 1391 وارد عمل می شود.


معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه 10 درصد باقی مانده از پروژه استحکام بخشی سد گلستان مربوط به استحکام بخشی پشت سد است، بیان کرد: بیش از 7 دستگاه حفار در این بخش فعالیت می کنند که حدود یک هزار و 500 متر از این قسمت نیاز به استحکام بخشی دارد.


وی با بیان اینکه هر ساله به علت سیل آبها؛ بخشی از گل و لای پشت سد گلستان باقی می ماند، گفت: تاکنون حدود 150 هزار متر مربع لایه برداری پشت سد گلستان انجام شده است.


معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی از هزینه کرد بالغ بر 6 میلیارد تومان آستان قدس در جهت استحکام بخشی سد گلستان خبر داد و تصریح کرد: آستان قدس رضوی در این گونه پروژه ها از بعد اقتصادی وارد نمی شود چرا که رویکرد آستان قدس اینست که در کنار همه فعالیت های خود بخشی از مشکلات دستگاه های اجرایی که با کمبود نقدینگی مواجه می شوند را مرتفع سازد.


وی سد گلستان را فرصتی گردشگری سیاحتی برای مشهد دانست و تصریح کرد: با همکاری بخش خصوصی منطقه گردشگری با رعایت شئونات آستان قدس رضوی و شهر مشهد در این منطقه ایجاد خواهد شد.


اکبری با اشاره به اینکه موقعیت مکانی سد گلستان به گونه ای است که بستری برای نفوذ آب به لایه های پایینی و قنات ها دارد، اذعان داشت: آب این سد متعلق به آستان قدس است و مشکلات آبی دو باغ بیلدر و باغ ملک آباد را حل خواهد کرد.


وی اشاره ای به طاق های تاریخی پشت سد گلستان داشت و ابراز کرد: با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و با رعایت مسایل فنی این طاق های تاریخی بازسازی و نوسازی می شود و این امر مانعی برای بهره برداری از سد و آبیاری سد نیست.


معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی خاطرنشان ساخت: با توجه به لایه برداری های انجام شده ظرفیت این سد افزایش یافت که در بهترین حالت به ظرفیت حداکثر 2.5 میلیون متر مکعب افزایش یافته است.


بنابرگزارش شبستان در ادامه علیرضا طاهری، معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه خراسان رضوی، اظهار داشت: آب منطقه ای خراسان رضوی استحکام بخشی سد گلستان را انجام می داد که به دلیل محدود بودن منابع اعتباری کار متوقف شد و این پروژه را آستان قدس رضوی با همکاری شرکت کاوش پی ادامه یافت.


وی با اشاره به اینکه سازه های مشابه سد گلستان مانند سد فریمان، بند کلات نادر و غیره جزء هویت و تاریخ ماست، گفت: در دورانی که کشورهایی که امروز دم از حقوق بشر می زنند، حتی از کانال کشی های معمولی عاجز بودند، نیاکان ما این گونه سازه هایی را به وجود آورده بودند.


طاهری اشاره ای به اولین سد قوسی جهان به ارتفاع 100 متر در طبس داشت و تصریح کرد: این سازه های میراث گران بها و ارزشمندی است که باید به نسل های بعدی نیز منتقل شود.


در ادامه حسن شجاعی، مدیرعامل شرکت مهندسی کاوش پی، با بیان اینکه سد گلستان از سازه های تاریخی است، تاکید کرد: این پروژه به دلیل آنکه نمی توانستیم هر نوع مصالحی در آن به کار ببریم و باید از مصالحی هم نام با مصالحی که خود بدنه با آن ساخته شده بود استفاده می شد چرا که استفاده از مصالح ناهمنام باعث ایجاد واکنش های شیمیایی و تخریب سد می شد، پروژه ای خاص بود.


وی با اشاره به اینکه بیشتر منابع و مصالح همنام با این سد در کشورهای ایتالیا، انگلستان و آمریکا تولید می شود، گفت: با توجه به مشکلات تحریم ها و مشکلات ارزی اما با این وجود پروژه استحکام بخشی سد گلستان در قرارداد 18 ماهه توانست پیشرفت 90 درصد داشته باشد.


شجاعی با بیان اینکه رسوبات باعث شده بود حجم این سد از 3.5 میلیون متر مکعب به 1.2 میلیون متر مکعب برسد، گفت: با خاکبرداری 150 هزار متر مربع توانستیم حجم مخزن را در فصل آبگیری به 3.5 میلیون متر مکعب برسانیم.


گفتنی است، بند گلستان که از جمله مناطق توریستی و سیاحتی مشهد محسوب می شود که سابقه احداث آن به حدود 500 سال قبل برمی گردد ودر عصر تیموریان این بنا احداث شده است.


پایان پیام/
 

کد خبر 361366

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha