به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از کتاب «دوازدهم» اثر جدید علی موذنی، سه شنبه 2 اردیبهشت ماه، با حضورحجت الاسلام سید مجید پورطباطبایی، فیروز زنوزی جلالی، محمدرضا گودرزی و محمد حسنی در بنیاد ادبیات داستانی برگزار شد.
بر این اساس، قرار بود در این مراسم رونمایی، احمد مسجد جامعی، رییس شورای شهر تهران و محمد مهدی عسگرپور، مدیرعامل خانه سینما حضور داشته باشند که این امر محقق نشد.
پورطباطبایی: گلشیری، شاگرد دسته چندم علی موذنی است!
در ابتدای مراسم، «حجت الاسلام و المسلمین سیدمجید پورطباطبایی» مشاور مذهبی کتابهای بنیاد ادبیات داستانی و مسئول اسبق اداره کتاب در دوره مسئولیت مسجد جامعی در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، طی سخنانی گفت: یکی از داستانهای کوتاه موذنی که در سال های گذشته در نشریه دوران منتشر شد، در مجله دوران در کنار این داستان قصهای از گلیشری، هم منتشر شده بود خواننده با خوانش دو داستان این برداشت برایش پیش میآمد که گلشیری، شاگرد دسته چندم علی موذنی است. در داستان دیگری از این نویسنده، دست هدایتگر در پلنگی جلوه می کند که رزمنده زخمی ای را در ارتفاعات بازی دراز نجات می دهد و در دیگر آثار موذنی نیز این حضور را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه در اثار موذنی مشخصه های سفارشی بودن وجود ندارد، بیان کرد: موذنی اگر چه برخی از کارهای خود را به سفارش نوشته است اما در کارهای وی احساس سفارشی بودن، مشخص نمیشود. به عنوان مثال در رمان «ملاقات در شب آفتابی»، مخاطب با نوشته همراه میشود و احساس سفارشی بودن نمیکند زیرا نوشته از دل نویسنده در آمده است و شاید این دست هدایتگر، سوژه را به نویسنده سفارش داده است. به همین دلیل است که وقتی به نویسنده پیشنهاد میشود که برای امام زمان(عج) بنویسد، ناخودآگاه می ایستد و حس احترام جامعه مذهبی ما به امام زنده، به زیبایی و بدون افتادن در دامن شعار دادن، بیان میشود.
پورطباطبایی با بیان اینکه موذنی به دلیل اینکه در زیر پرچم چپ یا راست قرار نمی گیرد، مورد بایکوت قرار گرفته و از سوی دگراندیشان و طرف های مقابل آنها مورد حمله واقع شده است، ادامه داد: کار دیگر علی موذنی، شب نامه، بلندترین رمان ادبیات داستانی ایران است که به علت دشمنی با ادبیات انقلاب اسلامی و بی انصافی در حق وی، دیده نشده است.
مشاور مذهبی کتابهای بنیاد ادبیات داستانی درباره نقطه قوت دیگر کارهای موذنی گفت: نقطه قوت موذنی در این است قهرمانان وی بسیار واقعی دیده می شوند و این واقعی بودن تا حدی است که در رمان «نه آبی نه خاکی» رزمنده ای تصویر می شود و به یکی از لشکرهای سپاه منتصب می شود و تا به حال چندین بار بچه های این لشگر به قصد پیدا کردن این هم سنگر خود، اقدام کرده اند و این چنین داستان را واقعی تصور کرده اند.
گودرزی: «دوازدهم» رمانی فراداستانی است
به گزارش شبستان، «محمدرضا گودرزی» داستان نویس و منتقد برجسته ادبیات داستانی ایران نیز در این مراسم طی سخنانی گفت: «دوازدهم» مخاطب تلویحی دارد و این به این معنی است که مخاطب مشخصی مد نظر نویسنده نیست. در این رمان، کسی که به مباحث دینی علاقمند است در کنار کسی که به مباحث فرمی توجه دارد، از کتاب استفاده می کند. نویسنده با مطرح کردن جمله ابتدایی کتاب و با کمک، کمکواژهها به سراغ موضوع می رود و گونه ها را ترکیب می کند و از سوی دیگر این رمان، ترکیب راوی را نیز می بینیم به طوری که در صفحه 143، بین اول شخص و سوم شخص، جابجایی ایجاد می شود که برای داستان نویسان، درسی خوب به حساب می آید.
وی خاطرنشان کرد: «دوازدهم» ایهام دارد زیرا هم راجع به امام دوازدهم است و هم در کلاس درس استاد داستان نویسی، دوازده هنرجو وجود دارد و از سوی دیگر، رمان حالت فراداستان دارد و نویسنده در نوشته حضور دارد و از سبک های جدید نوشتن بهره جسته است.
گودرزی در ادامه توضیح داد: ساختار این رمان، قصه در قصه و اصطلاحات هزار و یک شبی است و در قصه هایی که هنرجویان می خوانند این مساله مشخص است. در کل رمان یک کشمکش فرمی وجود دارد که آیا حدیثه راوی باشد یا جعفر کذاب و در نهایت جعفر انتخاب می شود زیرا می تواند به هر جایی در جهان داستان سرک بکشید و دیگر نکته مهم این کتاب، استفاده از تجربیات شخصی نویسنده است.
زنوزی: باورمندی در آثار موذنی دیده می شود
«فیروز زنوزی جلالی» نویسنده و منتقد ادبیات داستانی در این مراسم با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی توجه ویژه ای به تولید آثار دینی شد، گفت: اما این آثار، بیشتر به مستقیم گویی پرداختند و اثر درخور و شاخص پدید نیامده است. نویسنده به محض این که وارد این عرصه می شود یا شعار می دهد یا وارد روضه خوانی ادبی می شود. پرداختن به این عرصه ها کار هر کسی نیست و به جهت وجود برخی خط قرمزها، جسارتی میخواهد و موذنی از کسانی است که این دغدغه در وی هست و اگر ملاقات در شب آفتابی تا امروز به آثار این نویسنده نگاه کنیم، باورمندی را در آثار وی می بینیم.
وی در این مورد توضیح داد: به دلیل وجود برخی خط قرمزها پرداختن به این عرصه کار هر کسی نیست و جسارت میخواهد، کسی که وارد این عرصه میشود، باید تبعاتش را نیز بپذیرد، موذنی از کسانی است که این دغدغه درونی را دارند و اگر «ملاقات در شب آفتابی» تا باقی آثار این نویسنده را نگاه کنیم، باورمندی را در آثار وی میبینیم. در رمان «دوازدهم» نیز این باورمندی مشخص است و استاد داستان نویسی که وارد عرصه نوشتن برای امام زمان(عج) می شود، می گوید که باید نشانه ای برای نوشتن این داستان پیدا کنم و تا نشانه ای را نمی بیند، کار را شروع نمی کند و این بخش داستان، بسیار طبیعی و روان است.
زنوزی جلالی درباره ویژگی های این رمان گفت: در این کتاب با داستان روبرو هستیم اما در عین حال واقعیات زندگی امام زمان(عج) نیز به ما گفته می شود و از سوی دیگر، تعلیق شگفتی در این رمان وجود دارد که انسان اجازه رها کردن کتاب را به خود نمی دهد و در واقع کتاب انسان را رها نمی کند. نوشته موذنی بر دل می نشیند و امیدوارم جامعه ادبیات داستانی ایران، به دور از حاشیه، از این کار ارزشمند استقبال کند.
موذنی: همیشه خود را شاگرد گلشیری میدانم
بر این اساس، در پایان مراسم و قبل از رونمایی از کتاب «دوازدهم»، علی موذنی نویسنده این رمان در سخنانی کوتاه گفت: خود را مستحق این تعاریف نمیدانم شاید رسم جلسات رونمایی همین باشد که نویسنده را مورد تفقد قرار میدهند تا از کاری که انجام میدهد پشیمان نشود. من 18 ماه نوشتم و لذت بردم. کشفیات زیادی داشتم از این رو پشیمان نیستم. رمان دوازدهم حاصل مفاهمه و گفتوگو با آقای محمد حسنی است که زمینهاش را در جلسات متعدد فراهم کرد، از حسن نظر بلندی نظر وی تشکر میکنم.
وی ادامه داد: حدود 20 سالی است که با آقای طباطبایی گپ میزنیم، اما باید بگویم من همیشه خود را شاگرد گلشیری میدانم و از او بسیار چیزها آموختهام. داستان نویسی در مملکت ما کاری دشواری است که باید قدر بدانیم، هر نویسنده با هر زمینه فکری شأنیت خود را دارد چراکه نویسنده در حال عرقریزان روح است.
پایان پیام/
نظر شما