هراس مردمی از آزادی بنزین/سردرگم میان رشد 60 یا 35 درصدی

خبرگزاری شبستان: در آستانه اجرایی نهایی فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها و تعیین قیمت‌های جدید بنزین، گازوئیل و سی.ان.جی مراجعه مردم به جایگاه‌های سوخت افزایش یافته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین در خرداد ماه سال 86 و اجرای طرح کارت هوشمند سوخت و اجرای مرحله اول قانون هدفمند کردن یارانه‌ها در دی‌ماه سال 89 رشد مصرف بنزین در کشور را متوقف کرده بود، ولی در حال حاضر کشور با کاهش ارزش واقعی بنزین نسبت به ابتدای اجرای مرحله اول این قانون مواجه است که به علت وجود تورم در دو سال اخیر و ثابت ماندن قیمت بنزین طی این دوره رخ داده است. همچنین به علت افزایش هزینه‌های حمل ‌و نقل عمومی صرفه مصرف بنزین برای استفاده خودروهای شخصی بیشتر از گذشته شده است. همچنین در حال حاضر وزارت نفت احتمالا باید برای پاسخگویی به نیاز داخل مقداری بنزین وارد کند. بنابراین افزایش قیمت بنزین امری قطعی و ضروری است، ولی چالش مهم در زمان و میزان و چگونگی اجرای طرح افزایش و نیز زیرساخت‌های مورد نیاز است.دولت نیز برای تامین یارانه مردم به درآمدی 3500میلیاردی نیازدارد که از محل سوخت و انرژی باید تامین شود.
 

هجوم برای ذخیره سازی
در آستانه اجرایی نهایی فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها و تعیین قیمت‌های جدید بنزین، گازوئیل و سی.ان.جی مراجعه مردم به جایگاه‌های سوخت افزایش یافته است.
آمارهای رسمی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران هم مهر تائیدی برای افزایش مراجعه مردم به پمپ بنزین‌ها زده است به طوری‌که هفته جای برای چندمین بار در طول سال جدید متوسط مصرف این فرآورده استراتژیک نفتی بار دیگر سه رقمی شده است.
 

گزارش رسمی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی نشان می‌دهد شنبه گذشته متوسط مصرف بنزین معمولی به بیش از 80 میلیون لیتر و متوسط مصرف این محصول پرطرفدار نفتی روز یکشنبه به بیش از 94 میلیون لیتر رسیده که با احتساب مصرف بنزین سوپر مصرف کل کشور بار دیگر سه رقمی خواهد شد.
 

این در حالی است که متوسط مصرف بنزین کشور (بنزین سوپر و بنزین معمولی) هفته گذشته حدود 75 میلیون لیتر در روز بوده است که به یک باره در طول 48 ساعت حدود 25 تا 30 میلیون لیتر دیگر به مصرف این فرآورده نفتی افزوده شده است و علی رغم ممنوع بودن فروش بنزین مردم در حاشیه کلان شهرها بخصوص تهران اقدام به خرید و ذخیره سازی بنزین در هر ظرفی که به نظرشان میرسد هستند.
بیژن حاج محمدرضا رئیس انجمن جایگاهداران سوخت سراسر کشور با اشاره به افزایش فروش بنزین آزاد 700 تومانی در روزهای شنبه و یکشنبه هفته جاری، گفت: حدود 60 تا 70درصد فروش بنزین جایگاه‌ها با قیمت آزاد و با استفاده از کارت جایگاهداران انجام گرفته است.
 

حاج محمدرضا در ادامه با اعلام اینکه در حال حاضر تمامی جایگاه‌های سوخت برای عرضه بنزین و گازوئیل با قیمت‌های جدید آماده هستند، گفت: اما یکی از مشکلات آن است که در صورتی که بنزین به بیش از 999 تومان افزایش یابد امکان نمایش قیمت‌های جدید در تلمبه وجود ندارد.
 

مجلس موافق افزایش با شیب ملایم/سردرگم میان رشد 60 یا 35 درصدی
از طرفی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اشاره به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها، پیش بینی کردند که افزایش نرخ حامل‌های انرژی حدود 34 درصد و بنزین دولتی سهمیه‌ای 700 و آزاد 1000 تومان باشد.
 

حسین امیری خامکانی دراین رابطه گفت : باید توان مردم برای افزایش قیمت‌ها را نیز مد نظر قرار داد و آنچه پیش بینی می‌شود، قیمت بنزین آزاد 1000 تومان و سهمیه‌ای دولتی نیز حدود 700 تومان شود.
 

این نماینده گرمسار در مجلس گفت: این قیمت سبب جلوگیری از قاچاق سوخت می‌شود و هم مصرف را کاهش می‌دهد و از طرفی هم درآمد مورد نیاز دولت را تأمین می‌کند.
 

میرکاظمی تصریح کرد: اگر همه قوانین مربوط به هدفمندی مانند مالیات بر ارزش افزوده از حامل‌های انرژی اجرایی شود و سهم شهرداری‌ها، وزارت نیرو پالایشگاه‌ها و تولید کنندگان نیرو به طور کامل پرداخت شود، عددی که باید حامل‌های انرژی را افزایش داد، بیش از 34 درصد است.
 

این در حالی است که حجت الاسلام مصباحی مقدم در مصاحبه ای از رشد شصت درصدی حاملها خبرداده بود.که با شیب ملاین اجرایی شود تا به فوب خلیج فارس برسد.
 

عوارض 5 درصدی و حذف کارمزد و پرداخت حق‌العمل بنزین علل دیگر گرانی بنزین
در کنار افزایش قیمت و عرضه دو نرخی بنزین، با مصوبه مجلس شورای اسلامی، قیمت هر یک لیتر فرآورده نفتی شاما بنزین و گازوئیل 5 درصد افزایش می یابد. با تصویب این لایحه در خانه ملت، بهای هر لیتر بنزین 700 تومانی با افزایش 5 درصد و در قالب عوارض مصرف سال آینده به 735 تومان و قیمت هر لیتر بنزین آزاد معمولی هم به همین نسبت افزایش خواهد یافت.
 

با توجه به کسری تولید بنزین در پالایشگاه‌ها در مقایسه با مصرف، دولت پیش بینی می کند با افزایش قیمت بنزین، متوسط مصرف بنزین بار دیگر به محدوده 65 تا 70 میلیون لیتر در روز کاهش یابد که در این صورت عملا تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی متوقف خواهد شد.

 

وزارت نفت به شورای اقتصاد پیشنهادی مبنی برای حذف کارمزد فروش بنزین و پرداخت هزینه کارمزد توسط مردم در قالب حق‌العمل خرید سوخت ارائه کرده که در صورت تصویب، هزینه خرید بنزین بسته به حجم باک خودروها افزایش می‌یابد.
 

پیش بینی می‌شود با تشکیل اولین نشست شورای اقتصاد با پیشنهاد 25 درصدی دریافت حق‌العمل جایگاه‌داران سوخت، بار مالی خرید هر 30 لیتر بنزین با قیمت 400 تومان حدود سه هزار تومان است و در صورت افزایش قیمت هر لیتر بنزین به 1000 تومان، حق العمل خرید هر 30 لیتر بنزین حدود 7500 تومان خواهد شد.
 

راه حل چیست؟
همزمان با افزایش قیمت بنزین آزاد و یارانه‌ای به یک نسبت، از اختصاص یارانه بیشتر به افرادی که بیش از این سهمیه مصرف می‌کنند، جلوگیری به عمل آید. در حال حاضر برخی خانواده‌ها بیش از یک خودرو دارند و برخی دیگر از داشتن آن محرومند. در شرایط موجود، خانواده‌ای که وسیله نقلیه بیشتری دارد به میزان بیشتری از بنزین یارانه‌ای استفاده می‌کند و با توجه به منطق اولیه تخصیص یارانه‌ها و نزدیک‌تر شدن به عدالت توزیعی پیشنهاد می‌شود در مرحله نخست بر اساس تجمیع بانک اطلاعاتی به‌دست آمده از هدفمندکردن یارانه‌ها و کارت هوشمند سوخت، سهمیه 60 لیتر بنزین یارانه‌ای به هر خانواده به جای هر وسیله نقلیه اختصاص یابد. همچنین مبلغ مابه‌تفاوت قیمت 60 لیتر بنزین یارانه‌ای با 60 لیتر بنزین آزاد به حساب خانوارهای فاقد وسیله نقلیه واریز شود افزایش قیمت بنزین همواره تورم زیادی به همراه داشته است و رساندن قیمت بنزین ایران به قیمت جهانی مستلزم اقدامات پایه‌ای و ایجاد زیرساخت‌های مناسب در جهت جلوگیری از فشار تورمی است. با افزایش قیمت بنزین مصرف‌‌کنندگان بنزین، هزینه واقعی‌‌تری برای آن در داخل کشور پرداخت می‌کنندجایگزینی سوخت گاز در خودروها یکی از راه‌حل‌ها در جهت کاهش هزینه‌های حمل و نقل پس از افزایش قیمت بنزین است. همچنین انجام یک بازنگری کلی در مورد کیفیت خودرو و تولید خودرو با میزان مصرف مناسب و قابل رقابت با استانداردهای جهانی است.
پایان پیام/

 

کد خبر 361361

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha