مسیر مرحله اول هدفمندی یارانه‌ها باید اصلاح شود

خبرگزاری شبستان: باهنر با اشاره به اینکه ‌مرحله نخست هدفمندی یارانه‌ها به صورت ناقص طی شد و سهم بخش تولید تعلق نگرفت، تاکید کرد: این موضوع باید در مسیر مرحله دوم اصلاح شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، محمدرضا باهنر، نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی در برنامه نگاه یک شنبه شب شبکه یک سیما با تبریک سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و امام خمینی (ره) تاکید کرد: شدت مصرف انرژی در داخل کشور بیشتر است در حالیکه روزانه سه برابر نفت صادراتی نفت خام و گاز در داخل مصرف می‌کنیم نتیجه‌ای که به دست می‌دهد کمتر از صادرات است.

 

وی گفت: روزانه شش میلیون بشکه نفت یا گاز معادل آن تولید می‌کنیم که حدود یک ونیم میلیون بشکه نفت و گاز معادل آن صادر می‌شود و 50 تا 60 میلیارد دلار درآمد سالانه دارد اما سه برابر آنکه در داخل مصرف می‌شود دستاورد کمتری دارد که نشان می‌دهد مصرف انرژی در کشور خیلی بالاست. ‌باید به جایی برسیم که قیمت حامل‌های انرژی معادل هزینه فرصت آن باشد یعنی اگر مصرف کنیم چه مقدار ثروت از دست می‌دهیم.


باهنر گفت: ‌ مرحله اول قانون اگر به خوبی اجرا می‌شد برخی مشکلات فعلی را نمی‌داشتیم اما همه اذعان دارند که باید یارانه‌های پرداختی در اقتصاد ایران هدفمند شود. با توجه به منافع ملی باید همه تلاش کنیم این قانون تا مراحل نهایی با موفقت بیشتر اجرایی شود و باید منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها صرف توسعه کشور و زیربنا‌ها به ویژه فقرزدایی وگسترش عدالت اجتماعی و اقتصادی شود.


نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ‌مرحله نخست هدفمندی یارانه‌ها به صورت ناقص طی شد و سهم بخش تولید تعلق نگرفت بنابراین باید مسیر مرحله دوم اصلاح شود.


باهنر در ادامه برنامه نگاه یک شبکه یک سیما گفت: در حالیکه حجم پرداخت نقدی بیش ازمنابع حاصل از هدفمندی بود و هر ماه 700 تا 800 میلیارد تومان کسری دارد بخش تولید هم دچار مشکلات زیادی شد که رشد بیکاری و رکود اقتصادی از مهم‌ترین چالش‌های آن است. ‌برای همه استان‌ها منابع بودجه عمرانی که پرداخت می‌شود خیلی کمتر از توزیع یارانه نقدی بوده است.


باهنر گفت: برای نمونه در استان کرمان در مقابل 400 میلیارد تومان بودجه عمرانی، ملی و استانی در سال گذشته 1500 میلیارد تومان یارانه نقدی توزیع شده است. این در حالی است که کارهای عمرانی علاوه بر ایجاد رفاه می‌تواند به ایجاد اشتغال و فعال شدن بنگاههای اقتصادی هم کمک کند.


باهنر گفت: دولت برای تعدیل باید هزینه‌ها را کاهش دهد یا درآمد‌ها را بیشتر کند یا تفاوت درآمد و توزیع یارانه نقدی را از بانک مرکزی استقراض کند که به شدت تورم زاست.


نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: باید کسری یارانه نقدی که به ده هزار میلیارد تومان در سال می‌رسد جبران شود و امروزه برای خانوارهای ایرانی ایجاد اشتغال برای فرزندان بسیار مهم‌تر و ارزشمند‌تر از توزیع 45 هزار تومان یارانه نقدی است. ما به دولت هم اجازه دادیم که اصلاح قیمت‌ها را در مدت 5 سال طی کند و باید به جایی برسیم که بهره وری منابع نیز افزایش یابد.


نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ‌مجلس آماده همکاری با دولت در همه مراحل هدفمندی یارانه هاست و دولت می‌تواند لایحه خود را در این زمینه تقدیم کند تا بررسی شود.


باهنر در ادامه برنامه نگاه یک شنبه شب شبکه یک سیما گفت: هدفمندی یارانه‌ها فقط به معنی افزایش قیمت حامل‌های انرژی نیست بلکه باید کارهای فرهنگی و نظارتی و همچنین سیاستهای مکمل به خوبی دیده شود. در سال 89 که هدفمندی آغاز شد فاصله قیمت داخلی و خارجی بنزین 400 تومان به هزار تومان بود اما هم اکنون 400 و 700 تومان به سه هزار تومان است و این فاصله بیشتر شده است.


باهنر گفت: دولت هم باید بخش سلامت را به صورت جدی توسعه دهد و از بیماران خاص به طور کامل حمایت شود که نمایندگان مجلس برخی سیاست‌های را مشخص کرده‌اند اما دولت باید با محاسبه دقیق، شفاف و روشن جلو‌تر برود. باید بهره وری منابع و الگوی تخصیص منابع را به طور کامل اصلاح کنیم و اقتصاد بخش سلامت و درمان را به طور کامل توسعه دهیم و بیمه بیکاری که نیمه تمام است هم مد نظر باشد.


باهنر گفت: دولت فعلا سال به سال جلو می‌رود تا با ارزیابی یک یا دو سال اجرای هدفمندی یارانه‌ها مقطع زمانی تکمیل آن را مشخص کند.


نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: برای انصراف شهروندانی که نسبت یارانه نقدی به درآمد آن‌ها ناچیز است ما تصمیم گرفتیم که دولت رقم مشخصی را اعلام کند و از کسانی که در آن سطح یا بیشتر درآمد دارند خواهش کنیم انصراف دهند و نباید از واژه نیازمند برای یارانه بگیران یا تقسیم جامعه به دو قشر نیازمند و ثروتمند استفاده کنیم این یارانه که پرداخت می‌شود مال دولت یا نمایندگان مجلس نیست بلکه جزو بیت المال است اما باید عادلانه و درست هزینه شود و تخصیص یابد.


وی گفت: دولت هم ادعا می‌کرد که برآوردی ندارد و می‌خواهد اطلاعات را پایش کند و پس از این مرحله سقف درآمدی را مشخص خواهد کرد. باید سبد معیشتی و سلامت غذایی خانوار‌ها پشتیبانی شود و اجازه ندهیم سهم لبنیات و شیر از اقتصاد خانوار حذف شود که به تقویت و سلامت جامعه کمک خواهد کرد.


وی گفت: ‌دولت البته زحمات زیادی می‌کشد و مجلس هم آماده همکاری است هر جا نیاز به اصلاح قانون باشد انجام خواهیم داد اما باید رفتارهای خود را نیز اصلاح کنیم و همه مسائل به طور دقیق برای مردم گفته شود.


نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دولت برای راستی آزمایی اطلاعات دریافتی از سرپرست خانوار‌ها در زمینه مجموع درآمد خانوار‌ها باید اطلاعات جامع داشته باشد که در همه کشور‌ها وجود دارد و بر گردش پول و همچنین دریافت حقوق و مالیات و دیگر مواردقانونی نظارت و استفاده می‌شود.


باهنر در ادامه برنامه نگاه یک شنبه شب شبکه یک سیما گفت: البته این طور نیست که هر کسی هر وقت اراده کرد به حساب‌های بانکی مردم دسترسی داشته باشد بلکه جزو اسرار است اما بخشی از اطلاعات درآمدی خانوار‌ها مشخص است و در دولت الکترونیک همه اطلاعات در دسترس مراجع قانونی است. همه کشور‌ها با تقویت بانکهای اطلاعاتی جامع با تخلف‌های پولی مانند پول شویی هم مبارزه می‌کنند.


باهنر گفت: اختیار تعیین سقف درآمدی برای توزیع یا حذف یارانه نقدی در اختیار دولت است و مجلس در کارهای اجرایی دخالت نمی‌کند. راستی آزمایی هم موقعی است که دولت به اطلاعات شفاف دسترسی دارد.


نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: مراجع ذیصلاح باید به اطلاعات لازم دسترسی داشته باشند تا بتوانند حساب‌های مالیاتی و همچنین گردش سالم نقدینگی را نظارت کنند و در همه کشور‌ها این رویه دیده می‌شود.


وی گفت: این روش در طرح مالکیت عرصه‌های زمینی و مسکونی به نام کاداس هم مشخص شده است.


باهنر افزود: اصل اول در اجرای این طرح به مردم اعتماد دارد و البته ممکن است در اجرای این مرحله مشکلات جزئی هم وجود داشته باشد و برخی از خانوار‌ها بخشی از درآمد خود را اصلا اعلام نکنند و دولت هم متوجه نشود که گناه آن به گردن خودشان خواهد بود و نمی‌توان نشتی اطلاعات را به صفر رساند.


وی گفت: اما هدف دولت تحقیق و تفحص نیست بلکه صرفا از اطلاعات شفافی که در بانک‌های اطلاعاتی مانند پرداخت مالیات، پرداخت حقوق و همچنین سایر تحولات مالی وجود دارد استفاده می‌کند و به معنی دخالت در حوزه مناسبات خصوصی مردم نیست. به هر حال باید از همین اطلاعاتی که وجود دارد اعم از اطلاعاتی که تازه به دست مراجع قانونی می‌رسد و اطلاعاتی که مردم اظهار کرده‌اند استفاده کنیم.

پایان پیام/

کد خبر 360126

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha