به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، بابک دینپرست، معاون پیشگیری و درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر در بازدید از مرکز مطالعات اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر نیاز بازنگری در همکاریهای بین این مرکز و ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: یکی از مشکلات ستاد مبارزه با مواد مخدر این است که تعداد متخصصان پژوهش در حوزه اعتیاد بسیار کم است و تعداد محققان در این حوزه بسیار محدود است.
وی یکی دیگر از مشکلات حوزه اعتیاد را عدم هزینهکرد نظاممند آن عنوان کرد و گفت: در این حوزه بودجهها به صورت نظاممند در بین دستگاههای مختلف هزینه نمیشود و هر ارگان یک آمار درخصوص اعتیاد اعلام میکند در حالی که در حوزه بانک اطلاعاتی مشکل جدی پیشرو داریم.
وی با اشاره به مسئله اقتصاد مواد مخدر اظهار کرد: اعلام شده 435 میلیارد ریال سود ناشی از مواد مخدر حاصل میشود که سه میلیارد دلار از آن توسط قاچاقچیان ایرانیتبار حاصل میشود در حالی که ما نمیتوانیم بیش از 2 میلیون دلار به اقتصاد مواد مخدر ضرر بزنیم.
دینِپرست، یکی دیگر از مشکلات این حوزه را رویکرد امنیتی دستگاهها عنوان کرد و گفت: برای اجرای برنامههای شیوعشناسی محدودیتهایی در دستگاهها وجود دارد که آن را امنیتی عنوان میکنند به طور مثال برای انجام شیوعشناسی با وزارت آموزش و پرورش مشکل داریم.
وی یکی دیگر از ضعفهای این حوزه را عدم اولویتبندی تحقیقات برشمرد و افزود: تاکنون مجموعه منسجمی در شورای تحقیقات تشکیل نشده تا تحقیقات با اولویت را مشخص و به صورت منسجم انجام دهیم، از طرفی تحقیقات صورتگرفته منجر به عملیات اجرایی نمیشود.
وی در ادامه با اشاره به نتایج آخرین طرح شیوعشناسی صورتگرفته اظهار کرد: در این طرح که در سال 90 صورت گرفت مهمترین عوامل گرایش به مواد مخدر کسب لذت کنجکاوی، تفریح و مشکلات روحی- روانی اعلام شد که سه سال است گفته میشود چه کسی مسئول اندیشیدن عوامل جایگزین برای این موضوع است.
ابهامات جدی در رابطه کاهش تقاضا و عرضه مواد مخدر
به گفته دینپرست، هنوز مشخص نشده موضوع دسترسی عامل ابتلا به اعتیاد است یا ناتوانی مسئولان در مصونسازی افراد؟
وی با اشاره به چهارمین سال اجرای سند جامع پیشگیری اولیه از اعتیاد تصریح کرد: هدف ما از اجرای این سند کاهش بار اعتیاد است که موظف بودیم 40 درصد افراد تحت پوشش را در برنامههای پیشگیری قرار دهیم، حالا باید ببینیم که آیا به این موضوع دست یافتهایم یا خیر؟
اعتیاد دومین عامل مرگ غیرطبیعی پس از تصادفات
معاون درمان پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به مبهمبودن علت مرگ و میرهای ناشی از اعتیاد تصریح کرد: در سال 91، سه هزار و 56 نفر و در هفت ماهه اول سال 92، 1700 نفر جان خود را بر اثر سوء مصرف مواد از دست دادند که نتایجی مبنی بر علت مرگ آنها از قبیل اوردوس، متادون، مصرف مواد بیکیفیت و یا غیره بود.
به گفته دینپرست، روزانه 2 نفر در تهران بر اثر سوء مصرف مواد جان خود را از دست میدهند در حالی که مرگ این افراد در حاشیه بوده و مرگهای گزارششده از سوی آتشنشانی به شدت مورد توجه قرار میگیرد.
معتادان از عوارض اعتیاد آگاهی دارند اما به آن باور ندارند
وی ادامه داد: برای صفشکنی در حوزه اعتیاد پژوهشگران باید پشتیبان ستاد مبارزه با مواد مخدر باشند، ما تحقیق میکنیم اما سفارش اجرایی آن را انجام نمیدهیم.
به گفته معاون پیشگیری و درمان اعتیاد ستاد مبارزه با مواد مخدر، 53 درصد از معتادان شاغل، 63 درصد متأهل، 75 درصد بالای دیپلم و 5/21 درصد آنها دارای مدرک لیسانس به بالا هستند که نشاندهنده این است که افراد مبتلا به اعتیاد در این حوزه آگاهی دارند اما باور ندارند.
وی با اشاره به اینکه شدیدترین مجازات در حوزه مواد مخدر در کشور اعمال میشود، اظهار کرد: در حوزه اثربخشبودن مجازاتها ابهاماتی وجود دارد چرا که در حالی که شدیدترین مجازاتها در حوزه اعتیاد را در کشور اجرا میکنیم (اعدام) و وقتی 270 هزار نفر را دستگیر میکنیم باید هم 25-26 درصد ورودیهای زنان متهمان مواد مخدری هستند که نیاز به ریشهیابی مشکل دارند.
قرار نبود مصرفکننده هرویین به متادون وابسته شود
دینپرست ادامه داد: هنگامی که درمان با متادون در مراکز اجرایی شد قرار نبود فردی را از هرویین نجات داده و به مصرف مادامالعمر متادون شیب دهیم بلکه تنها قرار بود فرد مصرفکننده هرویین با مصرف متادون ثبات پیدا کرده تا به سمت زندگی سالمتر و بهتر برود.
پایان پیام/
نظر شما