به گزارش خبرنگار شبستان، آیتالله محمدحسین احمدیفقیه، مدرس سطح عالی حوزه علمیه در پنجمین نشست از سلسلهنشستهای تخصصی بررسی شخصیت علامه عسگری با موضوع دفاع تقریبگرایانه این اندیشمند از مکتب اهل بیت (ع) گفت: علامه عسگری از شخصیتهایی است که باید سالیانی دراز بگذرد تا ابعاد شخصیت وی شناخته شود؛ وی سنگبناهایی را در زمینه پژوهش گذاشته که باید بر روی آنها ساختمانهای عظیم علمی بنا کرد.
وی افزود: پیامبر اکرم (ص) دو نوع ابلاغ از جانب خداوند داشته است، یکی ابلاغ وحی با رعایت الفاظ خاص که علاوه بر اینکه محتوا را منتقل میکند الفاظ را نیز از جانب خداوند به صورت ثابت بیان کند که این قسم همان قرآن است و مورد استناد ائمه و تمام فقها از طول تاریخ بوده است؛ اسم دوم مربوط به ابلاغ محتوا بدون حفظ لفظ اصلی است که شامل تمام احادیث منقول از پیامبر و رفتار ایشان است.
آیتالله احمدیفقیه ادامه داد: علامه عسگری در این زمینه کار بسیار ارزشمندی را انجام داده است، به این صورت که همانطور که در زمینه بررسی شأن نزول قرآن علمای گذشته زحمات بسیار ارزشمندی را کشیدهاند علامه عسگری بابی را در بررسی روایت باز کرد با عنوان بررسی شأن صدور روایت یعنی بررسی فضایی که اقتضا میکرده فلان روایت مطرح شود.
وی با بیان نظریه شهید مطهری در مورد بررسی فضای تاریخی احادیث گفت: شهید مطهری (ره) معتقد بود که باید فضای تاریخی احادیث و روایات بررسی شود و این موضوع میتواند نواقص علمی در مورد روایات را برطرف کند که علامه عسگری توانست این کار را سامان دهد و گامهای بسیار بلندی در این زمینه بردارد.
این مدرس حوزه و دانشگاه افزود: از نظر علامه عسگری هرچه فضای احادیث بهتر معلوم شود که مثلا در چه زمانی مسئله جعل روایت مطرح میشود حقایق قرآنی نیز بهتر معلوم میشود، این موضوع باعث شد که علامه عسگری زمینهساز تقریب بین قرآن و حدیث شود و مکتب حدیث را طوری زنده کند که در حال حاضر به جرأت میتوان گفت که ایشان در زمینه حدیث حجت بر علما هستند.
آیتالله احمدیفقیه استخراج قواعد حدیثی از کتابهای علامه عسگری را از ضروریات دانست و گفت: ایشان زحمات بسیاری را برای استخراج قواعد حدیثی کشیدهاند که در این زمینه در مرحله اول باید اهل تسنن از ایشان ممنون باشند، ایشان معتقد بود که باید علاوه بر قواعد فقهی قواعد اخلاقی و مسایل مربوط به سنت عملی و قولی و همچنین قواعد تربیتی اسلام استخراج شود.
وی با بیان این مطلب که علامه عسگری دارای دو جنبه علمی و عملی بودند، گفت: نوع افراد یکبعدی هستند یعنی گاهی در جنبه عملی رشد میکنند و گاهی در جنبه علمی اما علامه عسگری در هر دو بعد رشد چشمگیری داشتند به گونهای که اگر از وجود عالمی حتی در دورافتادهترین مناطق مطلع میشدند به دیدار ایشان میشتافتند.
آیتالله احمدیفقیه افزود: همین مسافرتهای ایشان به کشورهای مختلف سبب شد که ایشان از روشهای علمی تمام کشورهای اسلامی مطلع شوند؛ ایشان معتقد بود که علمای حوزه باید از روشهای تمام کشورها بهره بگیرند تا بتوانند نظرات عمیقتر و گستردهتری را مطرح کنند.
مدرس سطح عالی حوزه علمیه با بیان این مطلب که علامه عسگری به دنبال تلفیق حوزه و دانشگاه بود، گفت: علامه از نظر حوزوی دستپرورده مکتب سامرا یعنی مکتب میرزای بزرگ شیرازی بود و مسئله تلفیق حوزه و دانشگاه از مباحثی است که نخستین بار توسط میرزای شیرازی مطرح شده و سپس علامه عسگری آن را به مناطق دیگر منتقل کرد.
آیتالله احمدیفقیه با اشاره به اعتقاد عسگری مبنی بر آغاز کار تربیتی و تبلیغ دین از مرحله ابتدایی عنوان کرد: این توصیه وی بسترساز تاسیس دو مدرسه به نامهای جامعهالزهرا (س) و جامعهالصادق (ع) در استان هرمزگان شد که تقریبا ریزشی نداشته و تمام فارغ التصیلان آنها جذب حوزه و دانشگاه شدهاند.
وی برخورداری از علم و عمل را لازمه محوریت تقریب مذاهب دانست و ابراز کرد: مردم به انسانی اعتماد میکنند که ببینند علاوه بر علم فراوان از عمل نیز بهره برده است و اینگونه افراد پا جای پای او میگذارند، با اطمینان به اینکه او در مسیر حق است.
این مدرس سطح عالی حوزه علمیه، بررسی تأثیر علامه عسگری در جهان اسلام را از ضروریات دانست و تاکید کرد: باید بررسی شود که علامه در کشورهای اسلامی اعم از عراق، لبنان، ترکیه، ایران و غیره چقدر مؤثر بودند، در ایران ایشان حداقل در 20 شهر مختلف مؤثر بوده و به احیای فکری دست زده است و علما به پشتوانه علم و عمل ایشان از ایشان تبعیت کرده است.
آیتالله احمدیفقیه افزود: یکی از نوآوریهای علامه عسگری این بود که همانطور که در فقه یا رجال و درایه طبقات وجود دارد، طبقاتی را در سنت برشمرده یعنی سنت را به دورههای مختلف تقسیم و ویژگیهای هر دوره را بیان کرده است.
وی با بیان این مطلب که نباید بررسی شخصیت علامه عسگری فقط به اینگونه سمینارها و جلسات محدود شود بر ضرورت فعالیت تحقیقی جدی بر روی زندگی، آثار و شیوه علمی علامه عسگری تأکید کرد.
شایان ذکر است، نشست بررسی نقش علامه عسگری در دفاع تقریبگرایانه از مکتب اهل بیت (ع) سه شنبه، 13 اردیبهشت در سازمان فعالیت های قرآنی دانشجویان کشور برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما