حجت الاسلام وحید حاجی آقا زاده مدیر گروه نقدعرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم با اشاره به بروز و نقد برخی فرق و ادیان در جامعه اسلامی امروز گفت: باید با مطالعه و آسیب شناسی دقیق در حوزه نقد فرق و ادیان، جلوی برخی اشتباهات فاحش و رایج و غیر قابل بخشش را گرفت.
وی افزود: در حال حاضر فرق های فعال مختلفی در کشور وجود دارد که نقد و بررسی آنها نیازمند مطالعه و توجه ویژه می باشد.
حجت الاسلام حاجی آقا زاده ادامه داد: فرقه ها و جریانات فرقه ای و مذاهب و ادیان فعال علیه پیکره شیعه فعالیتهای گسترده ای را آغاز نموده اند که در راس آنها جریانات مسیحی فعال در کشور وبعد از آن به ترتیب،جنبش ها و فرقه های شبه معنوی نوپدید یا همان عرفانهای نوظهوراصطلاحی وهابیت، صوفیه، بهاییت، زرتشتی گری و اهل حق با رویکرد اینکه کدامیک از آنها بیشترین جذب و آسیب را بر عقاید جوانان داشته اند دسته بندی و مورد برسی قرار می گیرد.
مدیر گروه نقدعرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم تصریح کرد: ولی واقعیت موجود جامعه ما غیر از این دسته بندی است که مشاهده میشود چرا که در یک نگاه ابتدایی و اولیه می توان فهمید که وهابیت خطر بزرگی است تا مسیحیت و عرفانهای نوظهور.
وی اظهار داشت: همواره دادن آدرس غلط، کار مقابله با فرقه ها را مشکل تر می کند در این مقوله باید دو مطلب را روشن کنیم تا بتوان به اصل موضوع برسیم اولین مطلب این است که خطر را تعریف کنیم خطر یعنی چه؟ اگر خطر را فقط دست به اسلحه بردن بدانیم که بله، قطعا وهابیت خطر اول است ولی اگر میزان فعالیت فرقه ها و میزان جذب شان را ببینیم چه؟ البته بنده به خطر بودن وهابیت معترفم ولی در وزن حقیقی این خطر مشکل دارم.
تفکر وهابی خطری عظیم در جامعه امروز ماست که باید مورد توجه قرار گیرد
حجت الاسلام حاجی آقا زاده با اشاره به منشا این تفکر که وهابیت خطری عظیم است،گفت: وقتی به نحوه توجه و نوع افرادی که سالانه به حج،مشرف شده و در مقابل نمایشگاهی کامل از وهابیت قرار می گیرند دقت کنیم این انگاره ذهنی را تقویت می کنند که خطر، فقط وهابیت است.
مدیر گروه نقد عرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم خاطر نشان ساخت: باید با مطالعه و آسیب شناسی دقیق در حوزه نقد خودی ها بر فرق و ادیان،جلوی برخی اشتباهات رایج و فاحش و غیر قابل بخشش را گرفت.
وی ابراد داشت: مسیحیت تبشیری و همین به اصطلاح عرفانهای نوظهور،در سایه این آدرس غلط رفتن مان دارند فعالیت های گسترده ای در جامعه انجام می دهند.
رشد کلیساهای خالنگی و نشر کتاب های بدون مجوز نشان از فعالیت فرقه ها در جامعه است
حجت الاسلام حاجی آقا زاده یادآور شد: از آمار فزاینده کلیساهای خانگی،تا کتابهایی که در قالب موفقیت و آرامش و جذب با مجوز و بی مجوز به شکل سرسام آوری شیوع پیدا می کنند می توان به فعالیت این گروهها در جامعه پی برد.
مدیر گروه نقد عرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم، با اشاره به مشکلات موجود در بحث وهابیت گفت: نوع نقد اکثر ناقدان وهابیت هم در برخی مواقع دچار یک اشکالات جدی است که باید با جمع بندی همه اهل سنت وعدم تفکیک مذاهب اهل سنت، باید دید که آیا این یک کار غیر علمی نیست؟
وی عنوان کرد: اکثراین افراد رویکرد نقد وهابیت را داشته و برخی از فضلا با درک بروز و کارامد از این موضوع با ورود و خروج منطقی ،این مبحث رامدیریت مطلوب می کنند و در مقابل این طیف، شاهد طیف دیگری هستیم که با حاکم کردن نگاه به مثلا حنبلی ها،سعی دارند همه اهل سنت را در ذهن مخاطب در این دسته قرار دهند که این برخورد هیجانی،راه بجایی نخواهد برد.
جوابگویی صرف به شبهات وهابیت،مایه افتخار است یا شرمندگی!!
حجت الاسلام حاجی آقا زاده با بیان اینکه باید دید مسئول این سوء نگرش نسبت به نقد وهابیت درجامعه چیست ادامه داد:مصیبت وقتی فزاینده است که موسسات نقد وهابیت اکثرشان در مقام جوابگویی شبهات وهابیتند و نمی توان فهمید اساسا پرداختن اینهمه موسسه به جوابگویی صرف به شبهات وهابیت،مایه افتخار است یا شرمندگی!
مدیر گروه نقد عرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم افزود: همواره در منطق و در علم مناظره خوانده ایم که برنده همیشه سوال کننده است و باید در مناظره در مقام سوال کننده باشی تا جواب دهنده و حال این سوال مطرح می شود که شیعه با این غنای معرفتی چرا باید در مقام جوابگویی صرف باشد؟
جامعه امروز نیازمند به چالش کشیدن عقاید سست وهابیت است نه جوابگویی به شبهات
وی درادامه به بهترین راهکار در باب پاسخگویی به شبهات دینی با موضوع فرقه ها گفت: به نظر بنده خیلی بهتر بود اگر با یک کلان نگری و درک بهتر از شرایط موجود،حداکثر دو موسسسه،متولی جوابگویی به شبهات وارده می شدند و بقیه موسسات در مقام به چالش کشیدن عقاید سست این جماعت وهابی برمی آمدند و نتیجه آن را در جامعه می دیدند.
حجت الاسلام حاجی آقا زاده تاکید کرد:فرقه های متعددی در جامعه امروز در حال بروز هستند که باید در مورد آنها بعد از وزن سنجی دقیق و واقع بینانه، باید به سراغ نقدشان برویم وقتی وزن دقیق این فرقه را ندانیم،در تخمین حجم آسیبش هم دچار اشتباه خواهم شد.
مدیر گروه نقد عرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم به خطرات دیگر فرقه در جامعه اشاره کرد و ابراز داشت: وقتی از طرفی، با صوفیه به عنوان یک خطر جدی که آموزه های اصیل شیعه و ولایت اهل بیت(ع)را مصادره به مطلوب می کنند برخورد می کنیم و از طرفی دیگر ، وقتی همین تفکرات در عناوین و لایه های مختلف تبلیغ میشود نتیجه غیر از این خواهد بود که مخاطب شیعه ما به حیرت می رسد!
وی افزود: اولین مرحله این است که در جبهه خودی ها باید به یک قرائت واحدی برسیم و بعد به دنبال چگونگی نقد آن در جامعه بپردازیم وهنوز به یک جمع بندی واحد در این زمینه نرسیدهایم که بتوانیم آن را نظام بندی و هدایت کنیم.
حجت الاسلام حاجی آقا زاده ادامه داد: مشکل دیگر که در قضیه مقابله با فرقهها وجود دارد و کمتر به آن توجه میشود این است که در کنار نقد این فرقه ها باید به این مهم هم پرداخت که خود فرقه ها مشکل نیستند بلکه عارضه مشکلی دیگرند.
چیستی های بروز فرقه ها باید در جامعه، شناسایی و بررسی شوند
مدیر گروه نقد عرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم، خاطرنشان ساخت: بجای آنکه در کنار نقد فرقه،(که خیلی ضروری است،ولی در حد و حدود خودش)به این برسیم که چرا بخشی از جامعه فرقه ای شده است؟عوامل فرقه ای شدن چیست؟ درمان خلا هایی که منجر به فرقه ای شدن میشود چیست؟ به نقد خود فرقه تکیه کرده ایم که متاسفانه راهی درستی نیست.
وی گفت: باور کنیم اگر در یک شهری،فرقه ای خیمه زده،این یعنی اینکه مردم آن شهر فرقه پذیر شدند و این فرقه زودتر ازهمه رسیده و مصادره به مطلوب کرده که اگه زودتر از این فرقه، فرقه دیگری با مختصات لازم آن شهر می رسید،آن فرقه می توانست ،برنده ماجرا باشد.نیازمند بررسی است چرا که در کنار نقد خود فرقه،که و اقعا لازم و ضروری است باید بخشی را هم به چیستی این اتفاق شوم و راههای درمان آن بگذاریم.در غیر این صورت در بهترین شکل ممکن با یک طراحی دقیق،فقط خواهیم توانست آن فرقه را از آن منطقه دور کنیم و لی با مردم فرقه پذیرش هیچ نمی توان کرد؟ چرا که فردا ورود یک فرقه دیگر و...
برای جلوگیری از نفوذ فرقه ها باید خلا های دینی را در جامعه پر کنیم
حجت الاسلام حاجی آقا زاده با بیان اینکه خلاء موجود در جامعه پذیرش فرقه را برای مردم قابل قبول کرده است اذعان داشت: فرقهها جای خالی مباحث معرفتی را پر میکنند که اگر این جای خالی و خلاهای دینی و اخلاقی در جامعه پر شود فرقههای جایی برای ظهور و ورود پیدا نمیکنند.
مدیر گروه نقد عرفانهای نوظهورمرکز تخصصی کلام وادیان حوزه علمیه قم، در پایان گفت: امید است که بتوان با نقد درست فرقه ها را آسیب شناسی کنیم تا ذهن مخاطب بتواند با درک شرایط حاکم بر جامعه در چگونگی مواجهه با موضوعات دینی موفق شود.
پایان پیام/
نظر شما