چگونه کودکان و نوجوانان را اهل مسجد کنیم؟/1

خبرگزاری شبستان: اگر پدر و مادر و اعضای دیگر خانواده، افراد وظیفه شناس و اهل عبادت و مسجد باشند، معمولاً کودکانی سالم با شخصیتی مثبت و فعال در آن پا به عرصه جامعه می گذارد.

خبرگزاری شبستان: کلاس اول تربیت و آموزش انسان در خانواده است و کودک، دروس اولیه زندگی را از والدین و اطرافیانش فرامی گیرد. ازاین رو، اگر والدین اهل مسجد و نماز و دعا و عبادت باشند، روی قانون تبعیّت کوچکتر از بزرگتر، کودک مُهر را از مقابل والدین برداشته و به تقلید از آنها خم و راست می شود و می بوسد.

 

خلاصه، چشمان درخشان کودکان شب و روز حرکات اهل خانه و اعمال آنها را می­نگرند و گوشهای حسّاس آنان، مانند یک دستگاه گیرنده قوی و مجهّز، مواظب حرکات و سکنات آنهاست. «ویژگى‏هاى رفتارى والدین، طرز فکرها، آداب و رسوم، تقلیدها، تعصبات، سطح اندیشه و فرهنگ آنها، امکانات مادّى و معنوى آنان و همچنین کسانى که آدمى به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم تحت تأثیر آنهاست در کودک اثر مى‏گذارند.

 

براین اساس، اگر پدر و مادر و اعضای دیگر خانواده، افراد وظیفه شناس و اهل عبادت و مسجد باشند، معمولاً کودکانی سالم، با شخصیتی مثبت و فعّال در آن پا به عرصه جامعه خواهند گذاشت؛ و گرنه افرادی بی ­بند و بار و لاابالی، بی نماز و بزهکار و بی­دین و ... وارد عرصه جامعه شده و چون مفسدند، فساد بار می­آورند. بنابراین، تعلیم و تربیت در دوران کودکی امری بسیار مهم است که نباید از آن غفلت کرد. دل کودک و نوجوان، چون لوح سفیدی است که هر چیزی در آن قرار بگیرد، ثبات و پایداری بسیاری دارد؛ امام علی(ع) در این باره به امام حسن(ع) می­فرمایند: «قلب نوجوان، مانند زمین کاشته نشده، آماده پذیرش هر بذرى است که در آن پاشیده شود. پس در تربیت تو شتاب کردم، پیش از آن که دل تو سخت شود، و عقل تو به چیز دیگرى مشغول گردد».

 

آموزه­های دینی، بزرگ­ترین مسؤلیت والدین را تربیت صحیح فرزندان می­داند. براین اساس، در نظام تربیتى اسلام، تربیت خانوادگى از اهمیت ویژه‏اى برخوردار است؛ به گونه‏اى که خداوند تبارک و تعالى مى‏فرماید:«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَکُمْ وَأَهْلِیکُمْ نَارًا...؛ اى کسانى که ایمان آورده‏اید! خودتان و خانواده­تان را از آتش دوزخ نگه دارید».

 

با توجّه به این که نگاه­داشت خود و خانواده از آتش دوزخ، جز از راه عمل به دستورهای خداوند متعال حاصل نمی­شود و از سوی دیگر، عمل به دستورهای خداوند نیز متوقف بر تربیت دینی صحیح است، این آیه شریفه دلالت بر این دارد که خداوند متعال، والدین را مسئول تربیت دینی فرزندان می­داند. روایاتی که در ذیل این آیه آمده نیز همگی بیانگر این موضوع است. به عنوان مثال، در روایتی آمده است: زمانی که این آیه نازل شد، یکی از مسلمانان نشست و مشغول به گریه شد و گفت: من از دست خودم عاجز بودم، اکنون مسئول خانواده خود نیز شدم. در این هنگام پیامبر(ص) به ایشان فرمودند: همین که آنان را به آنچه خود را امر می­کنی، امر کنی و از آنچه خود را از آن نهی می­کنی، نهی کنی[برای انجام مسئولیتت] کفایت می­کند.همچنین خداوند متعال در آیه ١٣٢ طاها به پیامبر(ص) مى‏فرماید: «وَأْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلوةِ وَاصْطَبِرْ عَلَیْهَا...؛ خانواده خود را به نماز فرمان ده و خود در آن کار پایدارى کن».

 

شهید مطهری‌، در یکی‌ از گفتارهای‌ خود در توضیح‌ این آیه‌ شریفه می­گوید: این اختصاص به پیامبر ندارد، همه ما به این امر موظفیم. بچه­­ها را از کودکی‌ باید به‌ نماز تمرین‌ داد و در محیط‌ مشوق‌ نماز خواندن‌ برد. به‌ تجربه‌ ثابت‌ شده‌ است‌ که‌ اگر کودک‌ به‌ مسجد نرود، در جمع‌ نباشد و نماز خواندن‌ جمع‌ را نبیند، به‌ این‌ کار تشویق‌ نمی­شود. زیرا‌ اصلاً حضور در جمع‌، مشوّق‌ انسان‌ است؛‌ آدم‌ بزرگ‌ هم‌ وقتی‌ خودش‌ را در جمع‌ اهل‌ عبادت‌ می‌­بیند، روح‌ عبادت‌ بیشتری‌ پیدا می‌­کند. باید با بچه‌­های‌ خودمان، برنامه‌ مسجد رفتن‌ داشته‌ باشیم، تا آنها با مساجد و معابد آشنا شوند.

 

 ادامه دارد.....

نویسنده: عسکری اسلامپور کریمی

پایان پیام/

 

کد خبر 358335

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha