تجاری‌سازی نتایج تحقیقات و پژوهش‌های دانشگاهی

خبرگزاری شبستان:معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در دستور کار قرار داشتن تدوین نهایی آئین‌نامه تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و از برنامه‌ریزی برای ورود به مقوله اقتصاد دانش‌بینان در سال 1393 خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: تدوین آئین‌نامه تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان، تدوین آیین‌نامه انتخاب و فعالیت کارگزاران به منظور انجام فرآیند تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان، قرارداد همکاری با دستگاههای متقاضی کارگزاری تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و پیوست‌های مربوط به آیین نامه تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان نظیر «فهرست فعالیت‌های تحقیق و توسعه و نحوه محاسبه هزینه‌های آن»، «فهرست فعالیت‌های اصلی و پشتیبانی شرکت‌ها»، و «دستورالعمل بررسی سوء سابقه شرکت‌ها» در دستور کار قرار گرفته است.


معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان در خصوص رویکردهای معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور برای تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: از آنجا که سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی چند وقتی است توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی ابلاغ شده است و با توجه به تأکیدات معظم له در دیدارشان با مسئولان که به مقوله اقتصاد دانش بنیان و زیر بنایی بودن آن در تحقق اقتصاد مقاومتی عنایتی ویژه داشتند اینگونه استنباط می شود که با استفاده از علم و فناوری در همه ابعاد سیاستگذاری می توان به صورت مؤثر ظاهر شد چراکه اقتصاد دانش بنیان پیشران اقتصاد مقاومتی تلقی می شود و لذا برنامه ریزی منسجم برای ورود به مقوله اقتصاد دانش بنیان بسیار کلیدی و حائز اهمیت است.


ستاری افزود: بر همین مبنا معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور از طریق ساز و کارهای خود مانند ستادهای توسعه فناوری، طرح های کلان ملی و طرح های تجاری سازی، قصد عمق بخشیدن به نفوذ خود در این عرصه را دارد.


معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: همانگونه که در بند 2 سیاست های ابلاغی به بحث پیشتازی اقتصاد دانش بنیان تأکید شده باور ما بر این است که با رعایت و عملیاتی کردن همین بند بخش مهمی از اهداف اقتصاد مقاومتی و تقویت ساخت درونی قدرت در کشور اتفاق خواهد افتاد. معاون رئیس جمهور در ادامه افزود: مباحثی مانند چگونگی افزایش تولید داخلی و تعیین سیاست های مؤثر در این زمینه هم نیازمند کار علمی و وصل کردن حلقه های دانشگاه تا صنعت و بازار است مخصوصاً در حوزه هایی مانند نفت و گاز که به شدت به علوم و فناوری های پیشرفته نیازمندیم این امر نمود بیشتری پیدا می کند.


وی با بیان اینکه برای پیاده سازی مناسب و تحقق اهداف ترسیم شده در سیاست های اقتصاد مقاومتی حوزه تکالیف و ورود معاونت علمی و فناوری بسیار گسترده است، گفت: ضروری می دانیم که ارکان این معاونت در تعامل با دستگاههای اجرایی و به ویژه مراکز علمی و دانشگاهی در عرصه فناوری مورد نظر هر بخش پیشگام و فعال عمل کنیم و امیدواریم با توسعه فعالیت های معاونت، شاهد برداشتن گام های موثری در تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی و لبیک گفتن به فرمان مطاع رهبر معظم انقلاب اسلامی باشیم.


اجرای قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات
ستاری با اشاره به حمایت دولت تدبیر و امید از شرکت های دانش‌بنیان و تجار‌سازی اختراعات تصریح کرد: از سوی بخش های مختلف معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور، از تهیه پیش نویس اولیه قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان گرفته تا تدوین پیش نویس آیین نامه اجرایی آن، صندوق نوآوری و شکوفایی، موضوع ارزیابی صلاحیت شرکت های دانش بنیان، اقدامات و تلاش های گسترده و دامنه داری صورت گرفته است که در این خصوص تاکنون گزارش‌های مدون و مکتوب به همراه مستندات متنوع تهیه شده است.
وی گفت: پس از ابلاغ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات و حکم رئیس جمهور مبنی بر ریاست کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا» توسط معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور و تشکیل دبیرخانه کارگروه، تدوین آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های متعدد مربوط به این کارگروه در دستور کار قرار گرفت.


تدوین آئین‌نامه تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در ادامه افزود: از آن جمله می‌توان به تدوین آئین‌نامه تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان، تدوین آیین‌نامه انتخاب و فعالیت کارگزاران به منظور انجام فرآیند تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان، قرارداد همکاری با دستگاههای متقاضی کارگزاری تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و پیوست‌های مربوط به آیین نامه تشخیص شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان نظیر «فهرست فعالیت‌های تحقیق و توسعه و نحوه محاسبه هزینه‌های آن»، «فهرست فعالیت‌های اصلی و پشتیبانی شرکت‌ها»، و «دستورالعمل بررسی سوء سابقه شرکت‌ها» اشاره کرد.


ستاری خاطر نشان کرد: بر این اساس تاکنون تعداد زیادی جلسه کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا برگزار شده است که در نتیجه آن تعدادی از شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان به صندوق نوآوری و شکوفایی که اخیرا با اهتمام دولت تدبیر و امید راه‌اندازی شده است، معرفی شدند که بتوانند از مجموعه قوانین حمایتی برخوردار شوند.


وی در ادامه به دیگر اقدامات انجام شده از سوی این معاونت اشاره کرد و گفت: علاوه بر اینها اقدمات مهمی نیز تا کنون انجام گرفته که از آن جمله می توان به افزایش تعداد کارگزاران ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان از 12 کارگزار به 15 کارگزار و پیوستن پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد منتخب سراسر کشور به فرآیند ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان، تهیه و ابلاغ دستورالعمل معافیت مالیاتی برای شرکت‌های دانش‌بنیان در داخل پارک‌های علم و فناوری و خارج از پارک‌های علم و فناوری اشاره کرد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: تصویب بودجه 200 میلیون دلاری برای صندوق نوآوری و شکوفایی در بودجه سال 1393 به پیشنهاد دولت و تصویب مجلس شورای اسلامی و اصلاح آئین‌نامه تشخیص شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان از سوی کارگروه «ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجراء» با هدف بهبود فرآیندهای ارزیابی شرکت‌ها از دیگر اقدامات انجام شده است.


تجاری‌سازی نتایج تحقیقات و پژوهش‌های دانشگاهی
رئیس بنیاد ملی نخبگان به برنامه های معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در بخش تجاری‌سازی نتایج تحقیقات و پژوهش‌های دانشگاهی اشاره کرد و گفت: یکی از اساسی ترین برنامه های این معاونت تعریف و تبیین طرح های کلان ملی فناوری و نوآوری است که بخش قابل توجهی از آنها توسط دانشگاهیان انجام می شود و تکیه اصلی این طرح ها نیز بر پژوهش های کاربردی و توسعه‌ای انجام شده در دانشگاهها و مراکز علمی کشور است.


ستاری در ادامه با اشاره به مهمترین طرح های کلان ملی فناوری و نوآوری واگذار شده به دانشگاههای توانمند کشور گفت: طرح کلان ملی "طراحی و ساخت رله ملی دیجیتال و هوشمند و تستر آن" در دانشگاه صنعتی امیرکبیر، طرح کلان ملی "طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی شبکه ملی پایش و پیش بینی دریایی کشور" در دانشگاه صنعتی اصفهان، ، طرح کلان ملی"تولید داروهای وارداتی" در دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز علمی و صنعتی کشور، طرح کلان ملی "طراحی، ساخت و راه اندازی ابررایانه های ملی امیرکبیر و شیخ بهایی" به ترتیب در دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و صنعتی اصفهان از جمله این طرحها هستند.
معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: همچنین با توجه به سوابق و تجربه امر پژوهش در دانشگا‌ها و کارکردهایی که تا کنون بدست آمده، باید پذیرفت فرهنگ پژوهش در دانشگاه‌ها نیازمند اصلاح است و در مقابل پروژه‌ها و پژوهش‌ها باید نگاهی بازار محور داشته باشند.


حمایت از پژوهش های دانشگاهی
وی ادامه داد: در این معاونت حمایت از پژوهش های دانشگاهی درسطح گسترده و در عرصه ملی در چارچوب ستاد‌های سیزده گانه توسعه فناوری های راهبردی طی سال های گذشته صورت گرفته است، حجم و میزان این حمایت ها که بیشتر جنبه کمک و بلا عوض داشته قابل ارایه است. البته ستادهای توسعه فناوری نیز در امر تجاری سازی در طول این مدت فعال بوده اند و از بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در داخل و یا خارج از پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد با اختصاص تسهیلات حمایت کرده‌اند.


ستاری، برنامه حمایت از ارایه خدمات ایده تا بازار در پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد که در سال اول اجرای آن توسط دفتر تجاری سازی و همکاری های دانش و صنعت در 10 پارک علم و فناوری اصلی کشور به مرحله اجرا در آمد و همچنین برنامه حمایت از طرح های منتخب پارک ها و مراکز رشد که طی سه سال اخیر در چارچوب ارایه تسهیلات و خدمات تجاری‌سازی به شرکت‌های مستقر در پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مستقل به مرحله اجرا در آمد از دیگر اقدامات در این زمینه عنوان کرد.


حمایت از طرحهای برگزیده استانی و کشوری
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، حمایت از شرکت های دانش بنیان کوچک تر از طریق ایجاد 7 کریدور تجاری سازی در 7 استان کشور و فراهم کردن زیرساخت ها برای ایجاد کریدور در استان های دیگر، برنامه حمایت از طرح های منتخب کانون های هماهنگی دانش و صنعت با رویکرد تجاری سازی که در سال گذشته به مرحله اجرا در آمد از فعالیت های این معاونت در بخش تجاری‌سازی نتایج تحقیقات و پژوهش‌های دانشگاهی ذکر کرد.


وی در ادامه گفت: حمایت از طرح های برگزیدگان کشوری و طرح های منتخب استانی سه دوره جشنواره علم تا عمل، در هر دوره حدود 60 طرح با ماهیت تجاری سازی مورد حمایت قرار گرفتند و حمایت از طرح های بنیاد ملی نخبگان در عرصه ملی که از قابلیت تجاری سازی برخوردار بودند. حمایت مادی و معنوی از طرح های تجاری سازی شرکت های دانش بنیان که در خارج از پارک و یا مراکز رشد استقرار داشتند در چارچوب برنامه مستقل دفتر تجاری سازی نیز از دیگر فعالیتهای انجام شده است.
 

پایان پیام/

کد خبر 355806

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha