به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تب و تاب تغییر قیمت بنزین از اواسط سال گذشته در کشور اوج گرفت. این موضوع هرچند اجتناب ناپذیر به نظر میرسد اما زندگی مردم مستقیم با آن در ارتباط است.
وزارت نفت عزم خود را برای حذف کارمزد فروش بنزین و عرضه این فرآورده میان تطیری پالایشگاه های نفت به صورت حق العملی جزم کرده است که در این صورت، هزینه خرید بنزین بسته به حجم باک خودروها 100 تا 500 تومان افزایش مییابد.
به عبارت دیگر، در صورتیکه یک خودرو 30 لیتر بنزین 400 تومانی در جایگاهی خریداری کند باید معادل 120 تومان به عنوان حق العمل به جایگاه دار پرداخت کند که به تبع با افزایش حجم باک و یا خرید بنزین آزاد این نرخ تا سقف 500 تومان هم قابل افزایش است.
شاپور محمدی معاون اقتصادی وزیر اقتصاد تاکید بر اینکه طبق قانون نرخ حاملهای انرژی باید به قیمت 90 درصد فوب خلیج فارس برسد که چگونگی دستیابی و فرصت زمانی اجرای آن در حال بررسی است و باید در مورد آن تصیم گیری شود، گفت: در لایحه مستقل هدفمندی یارانه ها سه سناریو برای تغییر قیمت ها تدوین شده است.
بیژن زنگنه، وزیر نفت یکی از معدود اعضای کابینه دولت است که بیش از آنکه به اصلاح و افزایش قیمت بنزین اعتقاد داشته باشد، به اصلاح کیفیت و افزایش راندمان مصرف سوخت در خودروهای داخلی تاکید کرده و یادآور میشود: اگر قرار است قیمت بنزین واقعی شود باید امکان تولید خودروهای کم مصرف در داخل و یا امکان واردات خودروی کم مصرف فراهم شود.
ناصر سجادی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در جمع برخی از مدیران نفتی با بیان اینکه تحقق حذف دو نرخی سوخت نیازمند مجاب کردن مسئولان مرتبط است، از پیگیری برای تک نرخی کردن سوخت خبر داد.
احمد واحدیان ابوترابی، رئیس اداره پیشگیری عرضه خارج از شبکه و مقابله با قاچاق سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیزهم با بیان اینکه اختلاف قیمت یارانهای سوخت با قیمت آزاد آن از دلایل مهم قاچاق و عرضه خارج از شبکه سوخت است، تاکید میکند: وجود نرخهای متفاوت برای فعالیتهای مختلف، موجب انحراف فرآورده از یک بخش به بخش دیگر میشود.
این پیشنهاد جدید بنزینی به مذاق جایگاهداران خوش آمده است به طوریکه ناصر رئیسیفرد رئیس اتحادیه جایگاهداران سوخت کشور با ارائه دو پیشنهاد جدید جایگاهداران سوخت به دولت خواستار لغو سهمیهبندی و عرضه تک نرخی بنزین بهمنظور کاهش فساد در جایگاهها شده است.
پیش بینی ها نشان میدهد (احتمالا اردیبهشت 93) خودروهای شخصی ماهانه 60 لیتر بنزین با نرخ 700 تومانی دریافت میکنند، ضمن آنکه بنزین 400 تومانی ذخیره سازی شده در کارتهای هوشمند سوخت به قوت خود باقی مانده و پس از اتمام سهمیه های بنزین 400 تومانی کارتها، مردم میتوانند از سهمیههای جدید 700 تومانی بنزین کارت خود برداشت کنند.
از سوی دیگر، هر چند در طول هفته گذشته بیژن زنگنه وزیر نفت و منصور معظمی معاون برنامه ریزی وزیر نفت از آمادگی وزارت نفت برای عرضه بنزین تک نرخی خبر داده بودند اما برای سال آینده عرضه بنزین تک نرخی منتفی شده است.
با تصویب این لایحه در خانه ملت، بهای هر لیتر بنزین 400 تومانی با افزایش 5 درصد و در قالب عوارض مصرف سال آینده به 420 تومان و قیمت هر لیتر بنزین آزاد معمولی به 735 تومان افزایش یافته است.
از سوی دیگر در صورت اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها با احتساب قیمت های جدید هم باید 5 درصد به عنوان عوارض به افزایش بار مالی خرید هر لیتر فرآورده نفتی افزوده به عنوان نمونه اگر سال اینده قیمت هر لیتر بنزین 1000 تومان شود معادل 5 درصد یعنی 50 تومان دیگر به هزینه خرید یک لیتر بنزین افزوده خواهد شد.
با تصویب این لایحه پیشنهادی وزارت نفت در مجلس هم قیمت هر لیتر گازوئیل یارانه ای از 150 تومان فعلی به 157.5 ریال و بهای هر لیتر گازوئیل آزاد از 350 تومان فعلی به 367.5 ریال برای سال 1393 افزایش یافته است.
لیست افزایش قیمت سوخت در کشور
نام حامل انرژی قیمت فعلی / یک لیتر قیمت جدید در سال 93(بدون احتساب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها)/ یک لیتر
بنزین معمولی نیمه یارانهای (سهمیهای) 400 تومان 420 تومان
بنزین سوپر نیمه یارانهای (سهمیهای) 500 تومان 525 تومان
بنزین معمولی آزاد 700 تومان 735 تومان
بنزین سوپر آزاد 800 تومان 840 تومان
گازوئیل نیمه یارانهای (سهمیهای) 150 تومان 157.5 ریال
گازوئیل آزاد 350 تومان 367.5 تومان
با این حال از یک سو اصلا به نفع کشور نیست که بنزین و گازوییل اینگونه ارزان عرضه شود اما شیب گران شدنش مهم است. قانون از دولت خواسته است تا قیمت بنزین تا پایان برنامه پنجم به 95 درصد فوب خلیج فارس برسد. اگر سال قبل مصوبه مجلس برای گران کردن قیمت بنزین به موقع توسط دولت قبل اجرا می شد فشار قیمتی کمتری به امسال موکول می شد.
مسئله دیگر این است که برای اعمال گرانی بنزین در کشور؛کشورهای همسایه مثال زده میشونداما از افواح عموم این مسئله شنیده میشود که آیا کشورهای همسایه نیز خودروها و حتی بنزین هایشان مانند ما بی کیفیت است؟
پس آنچه در این میان مهم است برآورده کردن انتظارات طرفینی است یعنی در این بین کیفیت خودروها و بنزین باید به حدی برسد که شاهد سوزاندن استاندارد سوخت باشیم نه اینکه بنزین بی کیفیت به خودروهای بی کیفیت تر ریخته شود و در این میان تنها بار اضافی به جیب مردم که وارثان اصلی کشور هستند وارد شود زیرا قطعا افزایش قیمت سوخت افزایش قیمت در تمام بخشها ایجاد میکند که بخشی واقعی و بخشی به دلیل بارروانی گرانی سوخت است.
پایان پیام/
نظر شما