بایسته های رفتار امام جماعت در مواجهه با کودکان و نوجوانان

خبرگزاری شبستان: امام جماعت براى اینکه سطح روابط خود با گروه های سنی را به حد عالی برساند، باید به نکات متعددى توجه داشته باشد و در امور گوناگون همراه این گروه های سنی در مشکلات به آنها کمک کند.

خبرگزاری شبستان: در میان تمام کسانی که به گونه‌ای در اداره امور مسجد دخالت دارند، امام جماعت به عنوان مدیر طبیعی مسجد دارای نقشی ممتاز و ویژه است؛ به طوری ‌که صلاحیت‌ها، شایستگی‌ها، عملکرد، شخصیت و چگونگی برخورد و رفتار او با مردم، به ویژه کودکان، نوجوانان و جوانان به طور مستقیم بر مسجد و جذب افراد اثر می‌گذارد.

 

مهم‏ترین بایسته های رفتاری امام جماعت در مواجهه با مردم به ویژه کودکان و نوجوانان عبارت‏ اند از:

١.رعایت نظافت و آراستگی ظاهر

روحانی و رهبر معنوی در اجتماع باید در قالب الگو و نمونه خوبی‌ ها مطرح شود؛ بنابراین امام جماعت باید به بهترین وجه ممکن لباس بپوشد، تمیز باشد، محاسن مرتّب داشته باشد و از عطر استفاده کند؛ ‌مواظب نظافت دهان و دندان و احیاناً بوی بد دهان خود باشد و در مجموع مسئله نظافت ظاهری را فراموش نکند.

 

٢.عامل به احکام شرعی و اخلاقیات

امام جماعت باید دارای اخلاق نیکو و شایسته ای باشد و با مردم به خوبی مدارا کند. امام جماعتی موفق است که مؤمن و عامل به باورها و احکام شرعی و اخلاقیات باشد.

امام علی(ع) می فرماید: «هر کس خویشتن را پیشوای (هدایت و تربیت) دیگران قرار می دهد، باید قبل از دیگران، سازندگی را از خود آغاز کند و پیش از آن که از راه زبان و گفتار به تربیت دیگران بپردازد، باید با سیره و برخوردش آنان را ادب نماید»

همچنین در روایتی از امام صادق(ع) آمده است: «به وسیله کردار شایسته و اعمال نیک خود راهنما و راهبر مردم به سوی فضیلت‌ها شوید و تنها دعوتگر زبانی نباشید»

 

٣.ارتباط عاطفی با کودکان و نوجوانان

امام جماعت باید با کودکان و نوجوانان برخوردى محبّت‏ آمیز و دوستانه داشته باشد. برخوردهاى عاطفى در ایجاد ارتباط با کودکان و نوجوانان و آگاهى از نظریات آنها بسیار مؤثر است؛ این‏گونه ارتباط، زمینه مساعدى را جهت جلب و تأثیر بر آنان به وجود مى‏ آورد.

امام جماعت براى این که سطح روابط خود با این گروه های سنّی را به این حد برساند، باید به نکات متعددى توجّه داشته باشد و در امور گوناگونى، همراه این گروه های سنّی در مشکلات به آنها کمک کند؛ موفقیت‏هایشان را به آنها تبریک بگوید؛ از غم‏ها و ناراحتى‏هاى آنها ابراز تأسف و اندوه کند، هدایاى کوچکى مثل عطر، تسبیح و انگشتر و...به عنوان یادگارى به آنها تقدیم کند؛ در صورت امکان، در برخی از مسایل خصوصى آنها وارد شود، مثلاً روز تولّدشان را، به آنها تبریک بگوید و سایر اقداماتى از این قبیل که با توجّه به شرایط امام جماعت و فرهنگ و روحیّات اهالى محل در برقرارى و تداوم ارتباطى دوستانه و محبّت‏ آمیز مؤثر است.

 

٤.تکریم و احترام

امام جماعت می ‏بایست به رفتار، ارزشها، گفتار و نظریات کودکان، نوجوانان و جوانان احترام بگذارد.این کار در جلب و جذب آنان به مسجد بسیار مؤثر است.وقتى جوان احساس کند، طرف مقابل در صدد این نیست که نظریات خودش را به او تحمیل کند و به نظریات او احترام مى‏گذارد، احساس شخصیّت مى‏ کند و از این که با چنین فردى آشنا شده، خوشحال مى‏گردد.البته احترام امام جماعت به کودکان، نوجوانان و جوانان به معناى پذیرفتن تامّ و تمام نظریات آنها بدون دلیل نیست، بلکه به معناى شنیدن و تحمّل کردن آنها و تعیین راهى حساب شده و مدبّرانه جهت هدایت آنهاست.

اگر امام جماعت و دیگر متولّیان مساجد به رفتار، ارزشها، گفتار و نظریات کودکان، نوجوانان و جوانان احترام بگذارند، گامى بزرگ در مسیر جذب آنان برداشته‏اند.فضاى توأم با احترام و تکریم، انسان را به سوى خود مى‏کشد.حتّى گاهى در مسجد خطاهایى از نوجوان سر مى‏زند که باید تا تذکّرات صمیمانه و در خفا او را متوجه اشتباهش کرد تا به مقاومت و عناد کشیده نشود.به ویژه درباره کودکان و جوانان که حسّاسیت دارند و موعظه باید کوتاه و بلیغ و سنجیده و با اوضاع و شرایط فکر او مناسب باشد و همچنین در عین نرمى و مدارا، گام به گام باشد.

نویسنده: اسلامپور کریمی

ادامه دارد....

کد خبر 355558

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha