خبرگزاری شبستان_اهواز: هشت سال دفاع مقدس، آثار با ارزش و معنوی را بر جای گذاشت که نشانگر روزهای پر فراز و نشیب، تلخ و شیرین حماسه آفرینان صحنه های جنگ است. جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، با تمام ویرانگری هایش دارای فرهنگ انتقالی به نسل های بعدی است، فرهنگ جنگ خود مجموعه ای از عملکردها، نگرش ها، روش ها، آفرینش های هنری و ادبی سال های جنگ و پس از آن است.
باید توجه کرد که انتقال این فرهنگ و حماسه ها به نسل های بعدی و حفظ ارزش ها و آثار این سال ها یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید بدان توجه شود.
ساخت موزه های مربوط به دوران هشت سال دفاع مقدس، انتشار کتاب ها، مقالات و خاطرات این دوران، ساخت فیلم ها، برپایی یادمان ها و مراسم های مربوط به دفاع مقدس از جمله اقدامات مهم برای حفظ و نشر آثار و ارزش های این سال های مقدس است.
از جمله مناطق عملیاتی خوزستان، مزار شهدای هویزه، شهدای هور، شهدای شیمیایی، نهر خین، علقمه، جاده اهواز خرمشهر و... اشاره کرد.
مزار شهدای هویزه:
این مزار در 25 کیلومتری شهر هویزه واقع شده است. در این منطقه سید حسین علم الهدی و یارانش در حالی که نیروهای پیاده از عقب نشینی مطلع نبودند،عقب نشینی واحدهای زرهی ارتش آغاز شد و به همین دلیل 68 نفر از پاسداران و نیروهای داوطلب از جمله تعدادی از دانشجویان پیرو خط امام در تاریخ 16 دی 1359 در عملیات نصر در یک عملیات عاشورایی پس از درگیری با یک ستون تانک عراقی مظلومانه به شهادت رسیدند.
پیکرهای مطهر این شهیدان، 16 ماه بعد و پس از آزادسازی منطقه در عملیات بیت المقدس کشف و در همان محل دفن شد و بقعه ای توسط جهاد سازندگی برای آنها بنا شد. در عملیات نصر 142 نفر از رزمندگان لشکر 16 زرهی ارتش قزوین هم در این منطقه به شهادت رسیدند.
شهدای هور:
هور منطقه ای آب گرفته شبیه تالاب با نیزارهای بلند است و هورالهویزه یکی از بزرگترین هورهای جهان است که از چزابه تا طلائیه تا جاده العماره_بصره عراق امتداد دارد.
در جریان جنگ تحمیلی هورالهویزه مانع بزرگی برای عبور نیروهای نظامی بود؛ بعثی ها هرگز به عنوان یک معبر نظامی به هور نگاه نکردند و فرماندهان سپاه اسلام بر پایه همین آسیب پذیری دشمن در جنوب این منطقه عملیاتی طراحی کردند که خیبر نام گرفت و پس از آن نیز عملیات بزرگ بدر در این منطقه به اجرا درآمد.
عملیات بدر در روز 20 اسفند 1363 با رمز یا فاطمه زهرا(س) آغاز شد و تا 26 اسفند 63 به طول انجامید که علاوه بر وارد کردن تلفات سنگین به دشمن، بیش از 500 کیلومتر مربع از منطقه هور و روستاهای این منطقه به تصرف نیروهای خودی درآمد.
در جریان عملیات بدر سرداران بزرگی چون شهید مهدی باکری، عباس کریمی، برونسی، تجلایی، رستگار و... به شهادت رسیدند. شهید علی هاشمی فرمانده سپاه ششم امام صادق(ع) و قرارگاه سری نصرت در طی هجوم سراسری مجدد دشمن پس از قطعنامه 598، به همراه چهار نفر از یارانش در عملیات شهادت طلبانه با برخورد با بالگرد دشمن به شهادت رسید و پیکش مفقود شد.
در سال 1389 پس از 21 سال پیکر مطهر شهید به آغوش امت بازگشت و در گلزار شهدای اهواز به خاک سپرده شد. اکنون در این منطقه یادمان شهدای هور به صورت نمایی از قایق عاشورا که در دوران دفاع مقدس مورد استفاده قرار می گیرفت در قالب خاکریزی ساخته شده است.
شهدای شیمیایی:
جاده 13 کیلومتری شهید صفوی در شمال غربی خرمشهر و در کیلومتر 13 جاده اهواز خرمشهر قرار دارد و این جاده را به دژ مرزی و جاده مرزی شهید کاظمی متصل می کند؛ این جاده در محور اصلی عملیات کربلای 5 بود و قرارگاه خاتم الانبیا در مجاورت آن قرار داشت.
پس از عملیات کربلای 5 و تثبیت منطقه شلمچه، قرارگاه مهندسی صراط المستقیم که مدتی پس از جنگ به منظور بهره گیری از توان وزارتخانه ها و دولت در جنگ توسط وزارت سپاه به فرماندهی محسن صفوی تشکیل شده بود در کنار این جاده مستقر شد و پس از شهادت محسن صفوی نام وی بر این جاده گذاشته شد.
در جریان عملیات کربلای 5 در حالی که رزمندگان گردان فجر لشکر 7 ولی عصر(عج) که از سه گروهان ابوالفضل، علی اکبر و قمر بنی هاشم شهرستان بهبهان تشکیل شده بود در این جاده استقرار داشتند.
این منطقه هدف اولین راکت شیمیایی آلوده به گاز خدل دشمن قرار می گیرد و تا ساعت 11 صبح دو راکت دیگر آلوده به سیانور به محل استقرار این گردان اصابت می کند که به شهادت 90 نفر از رزمندگان گردان فجر شهرستان بهبهان و مصدوم شدن سایر افراد این گردان منجر می شود.
نهر خین:
خین نهری است در نزدیکی روستای خین در غرب خرمشهر و جنوب نهر عرایض که جزیره بوارین عراق را از شلمچه ایران جدا می کند. این نهر در مجاورت پاسگاه مرزی خین قرار دارد و دو و نیم متر عمق و بین هشت تا 30 متر عرض آن متغیر است و در تنومه عراق به شط العرب می ریزد.
در جریان آزادسازی خرمشهر، خین یکی از محورهای قرارگاه نصر به فرماندهی شهید همت برای ورود به شهر بود و در عملیات والفجر 8 پشتیبانی قرارگاه خاتم الانبیا(ص) در محدوده آن صورت گرفت.
رزمندگان در عملیات کربلای 4 در نبردی شجاعانه خسارات و تلفات فراوانی به دشمن وارد کردند و حتی عده ای از رزمندگان از نهر خین گذشتند اما در نهایت به دلیل لو رفتن عملیات و حجم بسیار سنگین آتش دشمن، فرماندهان دستور توقف عملیات را صادر کردند. با اطلاعات و تارت به دست آمده در این عملیات، این منطقه در عکلیات کربلای 5 آزاد شد.
علقمه:
در غرب جاده خرمشهر_ آبادان و منتهی الیه کوی آریا و در کناره روز اروند منطقه ای وجود دارد که هنوز آثار بمباران های دژخیمان بعثی بر روی ساختمان های اطراف مشهود است. این منطقه یاد آورذ عملیات های کربلای 4 و شهدای مظلوم این عملیات است که در زمستان 1365 در این منطقه حماسه آفریدند.
عملیات کربلای 4 در تاریخ 3 دی 1365 با رمز یا رسوال الله(ص) آغاز شد، غواص ها ساعاتی قبل از شروع عملیات به درون آب رفته و به سمت خط دشمن حرکت کردند؛ در این میان نیروهای دشمن که کاملا آماده و هوشیار بودند ضمن پرتاب منور، با تیربار و خمپاره به طرف آنها شلیک کردند.
یکی از مناطق حساس عملیات، جزیره ام الرصاص و نوک بوارین بود که رغم تلاش بسیاری که برای تصرف آن انجام شد به خاطر هوشیاری دشمن امکان ادامه درگیری از میان رفت لذا به منظور حفظ قوا و طراحی مجدد عملیات آتی، از ادامه نبرد اجتناب شد.این نقطه یادآور حماسه رزمندگان تیپ 32 انصار الحسین(ع) همدان و 33 المهدی(عج) فارس در عملیات کربلای 4 بوده است.
جاده اهواز خرمشهر:
مهم ترین جاده حمل و نقلی کشور قبل از جنگ و اصلی ترین جاده ارتباطی خرمشهر با اهواز مرکز خوزستان بود. این جاده خاکریز شرق آن که بر دشت های وسیع غرب رودخانه کارون مسلط ایت برای ارتش عراق بسیار با اهمیت بود.
در پنج روز اول، از کیلومتر 60 این جاده تا پلیس راه خرمشهر به اشتغال دشمن در آند و در طول اشغال انواع خاکریز موانع، استحکامات، مواضع تانک و نفر بر برای ممانعت از تسلط رزمندگان بر جا به جایی ادوات دشمن و هر گونه امکان نفوذ آن در شرق این جاده احداث شد که بعدها در میان فرماندهان به دز لویی معروف شد.
دشمن در طول جاده نیز برای هدایت آب از غرب جاده به سمت شرق با قطع جاده سه بریدگی 20 متری ایجاد کرده بود. این جاده که مهم ترین بخش از مرحله اول و دوم عملیات بیت المقدس بود در 10 اردیبهشت 1361 با رشادت رزمندگان قرارگاه فتح و نصر آزاد شد.
پس از پذیرش قطعنامه 598 در 31 تیر 1367 دشمن با هجومی گسترده به اهواز و خرمشهر پیشروی کرد و دوباره بر این جاده مسلط شد که در نهایت در نبردی سنگین و دشوار طی سه روز به عقب رانده شد.
دب حردان: جنگل و روستایی است واقع در پنج کیلومتری جنوب غربی اهواز که لشکر پنج مکانیزه عراق با عبود از مرز و رسیدن به جاده اهواز خرمشهر در روز هفتم جنگ با ده ها تانک و نفربر آن را به اشغال موقت خود درآورد و با اجرای مستقیم آتش بر روی اهواز خسارت قابل توجهی به بار آورد اما این لشکر به دلیل جاری شدن آب در منطقه مجبور به عقب نشینی تا امامزاده سید طاهر شد.
شهدای خمسه سادات: قتلگاه و مقبره شهدای سادات خمسه کوثر کوشک، پنج تن از بسیجیان گردان الزهرا(س) لشکر 10 سید الشهدا(ع) بودند که در تاریخ یکم مرداد 67 مقارن با سحرگاه عید قربان در آخرین روزهای دوران پرافتخار دفاع مقدس و پس از قبول قطعنامه توسط ایران حمله مجدد دشمن بعثی و پیشروی آنها تا جاده اهواز خرمشهر به همراه دیگر رزمندگان در منطقه ای به نام سه راهی کوشک با دشمن درگیر می شوند.
خودرو حامل 28 رزمنده این گردان مورد اصابت توپ قرار می گیرد و فقط این بزرگواران شهید می شوند و پیکرهای مطهرشان از سر تا کمر همچون اجداد طاهرینشان در کربلا، قطعه قطعه می شوند. قتلگاه و زیارتگاه این عزیزان در کنار جاده اصلی اهواز به خرمشهر ما بین خط راه آهن قطار اهواز به خرمشهر و جاده واقع شده است که زیارتگاه زائران راهیان نور است.
پایان پیام/
نظر شما