خبرگزاری شبستان// سنندج
روستای قمچقای در فاصله 35 کیلومتری شمال شهر بیجار و 197 کیلومتری مرکز استان قرار دارد و از شمال شرق به کوه تک اولی داغی، از شمال به کوه قمچقای و از جنوب به کوه دربند محدود میشود.
ارتفاع روستا از سطح دریا 1595 متر است و تحت تأثیر جریانهای هوای سرد شمال غربی ایران، اقلیمی کوهستانی و سرد دارد؛ آب و هوای آن در فصول بهار و تابستان نسبتاً خنک و مطبوع و در زمستانها سرد است.
از جمله آثار و بناهای قدیمی و برجای مانده روستا، قلعه قدیمی قمچقای است؛ با توجه به مصالح به کار رفته در قلعه، بنای اولیه آن را به دوران پیش از میلاد (دوره مانایی و ماد) میدانند و از دیگر بناهای قدیمی روستا، امامزادهای است که قدمتی طولانی دارد.
درآمد مردم روستا از فعالیتهای زراعی، شیلات، دامداری و مشاغل خدماتی و صنایع دستی تأمین میشود. محصولات زراعی روستا، شامل غلات، سیبزمینی، پیاز و علوفه است. انواع میوهها مانند انگور، انجیر، زردآلو، سیب و آلو در این روستا به عمل میآید.
استخرهای پرورش ماهی در این روستا نیز موجب اشتغال تعدادی از مردم شده است و زنان روستا در کنار دیگر فعالیتهای خود به تولید صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم میپردازند و تولیدات آنان در فصول پاییز و زمستان رونق بیشتری دارد.
روستای کوهستانی قمچقای از دو بافت قدیمی و جدید تشکیل شده است که بافت قدیمی به صورت خطی در جهت رودخانه شکل گرفته استو بافت جدید به صورت شعاعی از هستة اولیه به اطراف کشیده شده و بافتی منسجم دارد.
جاذبههای گردشگری
در ضلع شمالی روستا، کوه قمچقای قرار گرفته است و سطح این کوه در فصل زمستان، از برف پوشیده است و به علت ارتفاع زیاد، بسیار سرد است ودر فصول بهار و تابستان نیز هم زمان با آب شدن برفها، رودخانههای فصلی، از این کوه سرازیر میشوند و مناظری زیبا و دلانگیز پدید میآورند.
رودخانه خروشان قمچقای که از درون روستا عبور میکند، مزارع بسیاری را مشروب میسازد و محل مناسبی برای رشد و زیست انواع گونههای گیاهی و جانوری است و زیبایی رودخانه و طبیعت اطراف آن در فصول بهار و تابستان به اوج خود میرسد.
درة زیبا و شگفتانگیز قمچقای زیباییهای طبیعی، مناظر بکر، چشمههای فراوان و انواع گونههای جانوری و گیاهی و مراتع زیبا و سرسبزی را در خود جای داده است.
چشمه قمچقای در 17 کیلومتری روستای قمچقای در دهستان سیاه منصور واقع شده است و آب روستای سیاه منصور و قسمتی از آب روستای قمچقای از طریق این چشمه تأمین میشود. و در داخل روستا نیز چشمهای با آب زلال و سالم وجود دارد که از کنار یک تپه سرچشمه میگیرد و منظرهای بسیار لطیف و زیبا ایجاد میکند.
در داخل و اطراف روستا، باغها و مزارع سرسبز و زیبایی وجود دارد که از غرب به شرق گسترش یافته است و چشمانداز این باغها به خصوص در فصول بهار و تابستان بسیار زیبا است و محل مناسبی برای گذران اوقات فراغت گردشگران است.
یکی دیگر از فضاهای تماشایی و زیبای اطراف روستا، دره پادشاهان است.
قلعه قمچقای از دژهای باستانی و بسیار کهن ایران و کردستان است که از شاهکارهای ارزشمند تاریخی به شمار میآید و بنای این قلعه به سدههای 9-8 پیش از میلاد میرسد.
در حد غربی دژ، دره ژرفی به عمق 100 متر وجود دارد که با راهی سنگلاخ و سخت به صفه غربی منتهی میشود. این بخش تنها قسمتی از قلعه است که فاقد موانع طبیعی است.
امامزاده قدیمی روستای قمچقای با بافت سنتی و نامنظم ساخته شده است. این امامزاده میان مردم روستا بسیار مورد احترام است.
حمام قدیمی روستا که تاریخ بنای آن، به 200 سال پیش و به دورة حکومت قاجاریه میرسد، از دیگر جاذبههای تاریخی روستاست و مصالح عمدة به کار رفته در ساخت این حمام سنگ، آهک و آجر است وطاقها و پایههای حمام، از جنس سنگ است.
در میان مردمان این روستا، زمزمة انواع اشعار و ترانههای محلی به زبانهای کردی و ترکی وجود دارد که بسیار زیبا و دلنشین هستند.
از مهمترین صنایع دستی مردم روستای قمچقای میتوان به انواع فرش، گلیم و جاجیم با طرحها و نقوش متنوع اشاره کرد ومهمترین سوغات این روستا را خشکبار، قالی، فرش دستباف و ماهی تشکیل میدهند.
از غذاهای محلی روستا میتوان به ترخینه، ماس آو، شلمین، انواع آش و آبگوشتهای محلی و کوفته اشاره کرد.
روستای قمچقای از طریق شهرهای بیجار، زرینآباد و تکاب قابل دسترسی است و تمام جادههای منتهی به این روستا، از شهرهای مذکور آسفالت است.
گزارش:افسانه گلباغی
پایان پیام/
نظر شما