به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، بر اساس بررسی های صورت گرفته شده صنایع دستی یکی از صنایع اشتغالزای استان کردستان است وقشر زیادی نیز در حال حاضر در این عرصه مشغول به فعالیت هستند.
یکی از دلایلی که مردم تمایل زیادی به فعالیت در زمینه ساخت صنایع دستی دارند عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد و امکان توسعه آن هم در مناطق شهری و هم روستایی است و هم چنین درآمدزایی و ارزش افزوده بالایی این صنایع موجب رغبت و تمایل بیشتری به فعالیت در این زمینه شده است.
ایام تعطیلات به ویژه تعیطلات نوروز یکی از زمان ها و فرصت های ارزشمندی برای هنرمندان این عرصه است که هنر خود را به دیگر شهروندان و مردم کشور و حتی خارج از کشور عرضه کنند و در این راستا نیز نمایشگاه هایی در سطح استان هر ساله برپا می شود.
نمونه ای از مهمترین صنایع دستی استان که همواره مورد استقبال عموم مردم قرار می گیرد در زیر آمده است:
نازک کاری چوب
نازک کاری چوب یکی از صنایع دستی مهم به شمار می آید که اساس آن روکش کردن طرح ها و نقش های از قبل تعیین شده بر روی چوب های جنگلی است.
سنندج از مراکز مهم نازک کاری ایران و حتی دنیا محسوب می شود و سابقه حدود یک قرون و نیمی این هنر در این شهرستان گواهی بر این مدعاست.
بر اساس گفته های استادکاران نازک کار سنندجی بنیانگذار این هنر زیبا در سنندج استاد نعمت الله نعمتیان بوده است و هنرمندان سنندجی با ذوق و مهارت خاصی گره های چوب گردو و سنجد را بسیار زیبا به صورت ها و شکل های مختلفی در می آورند.
این هنر هم اکنون جنبه بازاری یافته و اکثر صنعتگران این عرصه اقدام به ساخت تخت نرد ، عصا، کیف زنانه،رحل قرآن، میزشطرنج، قاب عکس، جعبه جواهرات و غیره کرده و از این راه درآمدی کسب می کنند.
به دلیل گران بودن مواد و مصالح مصرفی در نازک کاری بیشتر فعالان این عرصه اقدام به ساخت وسایل و تجهیزاتی می کنند که مورد استقبال و نیاز مردم باشد و دیگر کمتر به ساخت محصولات هنری می پردازند.
در حال حاضر در بیشتر کارهای نازک کاری گوشه ای از منبت و معرق هم دیده می شود و این دو هنر نیز با نازک کاری آمیخته شده است.
گلیم بافی
بافت گلیم یکی از هنرهای اصیل ایرانی است و در هر منطقه ای به شیوه و طرح ویژه آن منطقه بافته می شود و کمتر گلیمی را می توان یافت که عین و شبیه هم باشند چراکه نقشه بافت آن طرح از پیش آماده ای ندارد.
بافت گلیم بیشتر حاصل ذوق و هنر و فرهنگ و دیدگاه بافتنده است و هنرمند زیبایی های طبیعت اعم از گیاهی و جانوری را به صورت نقش هایی بر گلیم منعکس می کند.
از سابقه و زمان شروع گلیم بافی در کردستان اطلاع خاصی وجود ندارد اما از زمان های بسیار دور به عنوان زیرانداز گرم و مناسب در مناطق سرد و کوهستانی استان مورد استفاده قرار گرفته است.
چندین نوع بافت گلیم در ایران رواج دارد که بافت چاکدار مشهورترین و پر استفاده ترین انواع بافت گلیم است که نوع گلیمی بافته شده در سنندج هم علاوه بر داشتن ویژگی های منحصر به فرد این شهر از نوع چاکداراست.
نقش های گلیم سنندج اغلب شامل گل وبوته،مو رونده وزنبور عسل است ودر ترنج میانی دارای یک نقش جدولی ویا مشبک است که در داخل هر یک از آنها دسته گل های کوچکی معروف به طرح هراتی قرار دارد.
سنندج در ارتباط با گلیم های سجاده ای معروف است و محراب پیاری شکل آنها ممتاز و بسیار هم مردم پسند است.
بر اساس گفته کارشناسان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان ارزش جهانی وواقعی گلیم سنندج توسط کلکسیونرها در مزایده های دهه های 1950 و1960 شناخته شدا وبالاخره در سال های 1980 گلیم سنه به اعتبار شایسته خود در دنیای غرب دست پیدا کرد.
قالی کردستان
قالی استان با طرح ها و نقش های خاص مناطق آن از شهرتی جهانی برخوردار است و این هنر از زمان های قدیم در این منطقه مرسوم بوده است.
نقش هایی هم چون ماهی درهم،موسایی و کلاه فرهنگ، گل میرزا علی، نقش وکیلی، گل مینا، انواع جقه در قالی های کردستان اکنون شهرتی جهانی یپدا کرده اند.
قالی تک پود خاص منطقه کردستان ایت که در بافت آن از یک پود نازک به جای دو پود ضخیم و نازک استفاده می شود.
زیورآلات سنتی
از قدیم الایام هنرمندان خوش ذوق کردستانی از قراضه های مسی و برنز و غیره انواع زیورآلات را به طرح و شکل های مختلف محلی در می آورند.
این هنرمندان به این وسیله اقدام به ساخت گردنبند، سرنبد،دستبند، النگو، گوشواره، انگشتر و غیره در طرح ها و اشکال مختلف می کردند و هم اکنون نیز تهیه و تولید می شود.
علاوه بر زیورآلات دست بافته های دیگری هم مانند جاجیم، پلاس، جوراب، شال، کاله(مچ بند )، موج بافی، سجاده بافی، رودوزی های های سنتی و سفالگری سنتی در استان تولید و عرضه می شود.
گزارش: چنورصادقی
پایان پیام/
نظر شما