چه کنیم که همیشه حالمان بهاری باشد ؟

خبرگزاری شبستان: خواست خدا، قرآن و پیام پیام‌آوران الهی این است که فکر، روح و جان انسان‌ها همواره بهاری باشد چرا که این نشانه رشد، تعالی و قرب انسان به خداوند است.

حجت الاسلام محمد اکبری، معاون پژوهش های قرآنی دانشگاه علوم قرآن در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان گفت: عید و بهار از منظر قرآن و روایات اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، جایگاهی بسیار رفیع، والا و نقش‌آفرین برای انسان دارد. در قرآن واژه «عید» و در روایات نیز واژه «عید» و «بهار» ذکر گردیده و یکی از القاب امام عصر (عج) «ربیع‌الانام» به معنای «بهار مردم» است همچنین واژه «ربیع» به عنوان یکی از القاب قرآن کریم نیز ذکر گردیده آنجا که می فرماید: برای هر چیزی بهاری است و بهار دل‌ها قرآن و تلاوت آن و انس با آن می‌باشد.

وی افزود: بهار انسان مؤمن، تعالی، تزکیه و تربیت نفس و ارتباط دایمی با خداوند تبارک است. هنگامی که دل انسان زنده باشد، فکر او زنده باشد، نفس زنده باشد، می توان گفت او زندگی و حیات حقیقی دارد چرا که حیات به میزان معرفت الهی است. انسان هنگامی که به مرحله امام‌شناسی، خداشناسی، وظیفه‌شناسی و جهان‌شناسی نایل شود به معنای واقعی به بهار رسیده و موسم بهار را در عمر خود سپری می‌کند.

این کارشناس پژوهش های قرآنی با اشاره به وجود پیام های مختلف در فصل بهار گفت: اگر ما فصل بهار را دوست داریم و چشم‌انتظار آن هستیم و خود را برای استقبال از آن آماده می‌کنیم به دلیل وجود ویژگی‌های خاص در بهار است. نخستین ویژگی این است که بهار حامل پیام‌هایی است و اولین پیام آن پیام زندگی، حیات و بالندگی است. چرا که با بهار همه طبیعت و همه حیوانات حیات مجدد می‌یابند. انسان مؤمن نیز در پرتو تمسک و عمل به قرآن و معارف الهی و توسل به اهل بیت علیهم السلام می‌تواند بینش و منش خود را به گونه‌ای تنظیم و ترسیم کند که هر چهار فصل زندگی او بهار باشد.
حجت الاسلام اکبری تصریح کرد: اساسا خواست خدا، قرآن و پیام پیام‌آوران الهی همین است که فکر، روح و جان انسان‌ها همواره بهاری باشد چرا که این نشانه رشد، تعالی و قرب انسان به خداوند خواهد بود و این رشد و تعالی بدست نمی‌آید مگر با عبادت، بندگی و تعلیم آموزه‌ها و معارف قرآن.

وی پیام دوم بهار را شکوفایی و طراوت دانست و افزود: این فصل، فصل زیبایی و شکوفایی است. در بهار درختان جوانه می‌زنند، شکوفا می‌شوند و ثمر می‌دهند و با این اتفاق همه طبیعت و محیط را زیبا می‌کنند. یکی از عوامل انگیزه مردم برای اینکه در بهار بخشی از ساعات روز را در طبیعت سپری کنند همین زیبایی بهار است. طبیعت رنگارنگ، زیبایی‌آفرینی و جاذبه بهار باعث می‌شود تا انسان فطرتا و از روی سرشت خود بهار را دوست داشته باشد. انسان مؤمن نیز باید به گونه‌ای زندگی کند که قرآن، معارف الهی و اهل بیت برای او زیبایی داشته باشد و فکر، وجود، اخلاق و عمل او را زیبا کند.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم قرآن خاطرنشان کرد: مؤمن همچنان که زیبایی طبیعت را دوست دارد بایستی زیبایی روح نیز داشته باشد اساسا انسان‌ها به طور ذاتی زیبایی روحی دارند اما باید آن را تقویت کرده و از آن غافل نشوند. زیبایی طبیعت تنها در چند فصل و چند ماه از بین می‌رود اما زیبایی روح، نفس و جان انسان دایمی است. انسان مؤمن به کمک تقوا و با آراسته‌کردن نفس و روان خود به فضایل و مکارم اخلاقی و در پرتو عبودیت و بندگی پروردگار می‌تواند وجودش را به گونه‌ای زیبا کند و جاذبه در وجود خویش ایجاد نماید که نه تنها عالم ماده و دنیا بلکه عالم ملکوت، فرشتگان و ملائکه را نیز مجذوب خود گرداند چرا که خداوند انسان را زیبا خلق کرده و او زیباترین موجود عالم وجود است، بنابراین می‌تواند زیبایی‌آفرین نیز باشد.

حجت الاسلام اکبری با اشاره به ویژگی دیگر بهار یعنی تحول و انقلاب طبیعت گفت: توقع و انتظار از انسان آن است که هنگامی که زیبا شد، هنگامی که از طریق بهار معارف الهی، تلاوت، قرابت و انس با قرآن و توکل و توسل به امامان، دل و روح و روان خود را زیبا گردانید عالم اطراف خود را نیز به زیبایی بکشاند و همه از این زیبایی او احساس لذت کنند. اما از سوی دیگر بهار فصل تحول، انقلاب و دگرگونی است حتی ظاهر طبیعت نیز در این فصل همچون باطن آن متغیر و منقلب می‌شود.

وی افزود: انسان نیز باید از این پیام درس بگیرد یعنی انقلاب و تحولی در وجود خود ایجاد کند، رشد، تعالی و ترقی انسان حد یقف ندارد، انسان در رشد نامحدود است و این امتیازی برای او محسوب می‌شود، قلمرو رشد و پیشرفت انسان محدود نبوده و لایتناهی است، همچنان که خدا نامحدود است، بنابراین انسان در مسیر سیر و سلوک به سوی خدا هیچ محدودیتی ندارد.
این کارشناس پژوهش های قرآنی خاطرنشان کرد : انسان می‌بایست در هر سال، هر فصل، هر روز و هر ساعت در حال تغییر، تعالی و رشد باشد. دعایی که در لحظه تحویل سال خوانده می‌شود نیز یکی از آموزه‌های بزرگ معارف الهی است و درس بزرگی به ما می‌دهد. چرا که در آن از منقلب‌کننده و دگرگون‌کننده قلب‌ها می‌خواهیم روح و وجود ما را نیز هم از حیث معرفت و هم از حیث بندگی خداوند تبارک وسعت و گسترش دهد ، بنابراین پیام سوم بهار یعنی دگرگونی و انقلاب را باید به گوش جان شنید.

وی گفت: انسانی که اشرف موجودات است باید معرفت‌اش به خدا بیشتر شود، بندگی و خدمت به خلق خدا، قرب او به خدا می‌بایست نسبت به گذشته روزافزون باشد. انسان باید این پیام ها را برای طبیعت روح و جان خود تبدیل به درس کرده و در وجود خود نهادینه کند و در پرتو آن به بهار واقعی که همان قرب الهی و حرکت دایمی و سیر و سلوک به سوی پروردگار و آزادی از اسارت نفس و تعلقات دنیایی است، برسد.
پایان پیام/

 

 

کد خبر 354656

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha