به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری شبستان، کتاب و کتابخوانی و اشاعه آنها، امروزه یکی از مهمترین مباحث فرهنگی کشور به شمار میآید که به تبع آن، بازار فرهنگ کشور را ترویج بیشتری پیدا میکند. نکته دیگری که در این یادداشت قصد اشاره به آن را داریم، بحث کتابهای پرفروش است، اما قبل از هر چیز باید بدانیم میان کتاب خوب و کتاب پرفروش تفاوت وجود دارد و هر کدام تعریف خاص خود را میطلبند چرا که لزوما هر کتاب پرفروشی نمیتواند کتابی خوب تلقی شود و از طرفی همه کتابهای خوب هم پرفروش نمیشوند. در زندگی ماشینی امروز که گرفتاریهای معیشتی اغلب وقت مردم را به خود اختصاص داده است، جای دادن کتاب در سبد خانوادهها مقتضیاتی دارد، به عبارتی باید شرایط و امکانی فراهم کرد تا خانوادهها به کتاب گرایش پیدا کنند و از همین جاست که فروش کتاب آغاز میشود. در پرفروش شدن یک کتاب عوامل متعددی به صورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیر دارند که از جمله مهمترین آنها، ناشر و نویسنده آن است که به اتفاق، مورد نظر بیشتر کتابخوانان قرار دارد و در این میان کمتر به ابعادی نظیر کیفیت چاپ، تصاویر و ... توجه میشود.
در زیر آمار کتابهای پرفروش سال 1392 را بر اساس ماههای آن مرور میکنیم:
* فروردین ماه (نوروز 1392)
در این ماه بر اساس متواترترین آمار موجود، کتابهای «بابانظر»، «پایی که جا ماند»، «نورالدین پسر ایران»، «تاریخ بیقهی»،«فیه ما فیه»، «فیزیک ناممکنها»، «آدمها روی پل» و «بهترین سال زندگی» پرفروشهای نوروزی بودند. همچنین «ایران بین دو انقلاب»، «تاریخ بیهقی»، «قانون اساسی مشروطه ایران و اصول دموکراسی»، «تاریخ علم غرب (از آغاز دوران روشنگری تا دوران معاصر)» و «تصاویر و نمادها» در حوزه کتابهای تاریخی، بیشترین میزان فروش را داشتهاند. در حوزه کتابهای دینی و عرفانی نیز شاهد پرفروش شدن کتابهای «معجزه»، «دایرةالمعارف مصور تاریخ یهودیت و صهیونیسم»، «فیهمافیه (مقالات مولانا)»، «از قطره تا دریا (عارفانههای بایزید بسطامی)» و «سیری در ادیان جهان» بودیم.
در بخش داستان «کافه پیانو»، «اتحادیه ابلهان»، «ناتور دشت»،«خداحافظ گاری کوپر» و «تنهایی پرهیاهو» از پرفروشها بودند. «سرگذشت فلسفه»، «فلسفه چیست»، «50 ایده فلسفه که باید بدانید»، «نگاهی به فلسفه» و «فلسفه در قرون وسطی و دوران تجدد» از پرفروش های بخش فلسفه و «پدر و دختر»، «بهترین سال زندگی»، «مادر و دختر» و «انسان در جستوجوی معنی» از پرفروشهای حوزه روانشناسی بودند. حوزه شعر نیز پرفروشهایی همچون «تاسیان»، «از من نپرس چرا دوستت دارم»، «آدمها روی پل»، «در عشق باران میبارد» و «فقط تو را دوست دارم» را در خود جای داده است. عناوین پرفروش بخش علمی نیز شامل «فیزیک ناممکنها»، «جهانهای موازی»، «تاریخچه زمان»، «جهان هولوگرافیک» و «به ژنوم خوش آمدید» است و «زیباییشناسی زندگی روزمره»، «ترکیببندی در عکاسی»، «نمایش چیست»، «هنر در گذر زمان» و «راهنمای جامع موسیقی کلاسیک» از پرفروشهای بخش هنر به شمار میروند. کتابهای پرفروش بخش کودک و نوجوان نیز شامل «دورا به مدرسه میرود (ماجراهای دورا و آموزش زبان انگلیسی)»، «لسلی والدس»، «بارون»، «بچههای جینگیلی»، «مجموعه 48 لالایی برای 4 فصل» و «دکتر دسوتو»،«داستان بی پایان»، «حکایتهای فلسفی»، «شگفتزده»، «عاشقانههای یونس در شکم ماهی» و «هزار نکته باریکتر از مو» بودند.
* اردیبهشت ماه
در این ماه از سال که برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز در فروش کتابها موثر است، در حوزه های مختلف کتابهای زیر جزء پر فروش ها بودند:
در حوزه داستان، «سرگیجه»، «لبخند بیلهجه»، «کافه پیانو»، «لیلی نام تمام دختران زمین است» و «یوزپلنگانی که با من دویدهاند» پرفروش بودند. پرفروش های حوزه شعر نیز، «یاد شعرهای شیرین دبستان»، «هشت کتاب»، «چیزی تو کشو نیست»، «۱۰۱ شعر ماندگار» و «آینه در آینه» هستند. در حوزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی، «ضد»، «ضربت متقابل»، «پنهان زیر باران»، «ده شاعر انقلاب»،«پایی که جا ماند» و «نورالدین پسر ایران» پرفروش بودند. پرفروش های حوزه دین و عرفان عبارتند از: «فیهمافیه (مقالات مولانا)» «ادیان آسیایی»، «فلسفه خلقت انسان»، «مجموعه رسائل مشهور به کتاب الانسان الکامل» و «خداشناسی از ابراهیم تاکنون (دین یهود مسیحیت و اسلام)».
پرفروشترین کتابهای ادبیات کودک و نوجوان نیز در ماه دوم سال عبارت بودند از: «تنور و داستانهای دیگر»، «من و دوست غولم»، «آشنایی با گالیله (مشاهیر علم)»، «تولد یک قاتل (حماسه کرپسلی ۱)»، «دوستی گم نمی شود دشمنی هم»، «فرانکلین در تاریکی»، «قورباغه قورباغه است»، «آرزوهای بزرگ کودکان»، «جمجمک برگ خزون» و «شناخت حیوانات اهلی».
* خرداد ماه
«ایرانیان (دوران باستان تا دوره معاصر)»، «پسری روی سکوها»، «برج فرازان»، «پاریس پایتخت مدرنیته» و «فراز و فرود شیخ خزعل» کتابهایی هستند در حوزه کتابهای تاریخی، به بیشترین میزان فروش دست پیدا کردهاند. کتابهای «قصههای قر و قاطی» 1 تا 3، «میبخشم ولی فراموش نمیکنم» و «تنهایی پرهیاهو» هم عناوین پرفروش حوزه کتابهای داستانی هستند. در زمینه کتابهای عرفان و ادیان هم این عناوین، بیشترین فروش را داشتهاند: «فیهمافیه (مقالات مولانا)»، «دایرهالمعارف مصور تاریخ یهودیت و صهیونیسم»، «مولانا جان و جهان (گزینگویههایی از فیهمافیه)»، «آنسوی حرف و صوت (گزیده اسرارالتوحید)» و «آیههای زندگی». چهار اثر از فلورانس اسکاولشین»، «فقط دخترها بخوانند»، «نکن»، «بازیها» و «نیمه تاریک وجود» عنوان کتابهای پرفروش روانشناسی بودند. در حوزه شعر کتابهایی که بیشترین فروش را داشتهاند عبارتاند از: «ضد»، «خوشبختیت آرزومه»، «آدمها روی پل»، «هیچ چیز مثل مرگ تازه نیست» و «من بیابان همسرم باد».
«فلسفه»، «تسلی بخشهای فلسفه»، «در باب حکمت زندگی»، «پیچیدگی» و «دنیای سوفی» هم کتابهایی هستند که در حوزه کتابهای فلسفی بیشترین فروش را داشتهاند. در حوزه کتابهای انقلاب و دفاع مقدس هم این عناوین بیشترین فروش را داشتهاند: «پا به پای سرو»، «لشکر خوبان»، «همسفر آسمان»، «خاکهای نرم کوشک» و «خانواده در قرن 21 و جنگ نرم». «این شاخه مال من است»، «از خط تا خط»، «کتاب سال 1 (آثار برگزیده دانشجویان معماری دانشگاه تهران)»، «نقد هنر» و «بودن با دوربین» عنوان کتابهای هنری پرفروش هستند. کتابهایی هم که در حوزه کتابهای علمی بیشترین فروش را داشتهاند، عبارتاند از: «چه کسی چه وقت چه چیزی را کشف کرد»، «اینشتین عاشق»، «نظریه علمی چیست؟»، «اعجوبهای در ژنهای شما» و «آفرینش انسان». عناوین کتابهای پرفروش حوزه مخاطبان کودک و نوجوان نیز به این ترتیب است: «دس دسی باباش میاد»، «کتاب بزرگ دنیای من»، «مجموعه تیکی»، «داستانهای پنج دقیقهای»، «دوست من جیم»، «ورت (دختری که دوست نداشت جادوگر شود)»، «شبح شاه»، «پنگوئنهای آقای پاپر»، «مجموعه کارآگاه نلی» و «فصل پنجم سکوت».
* تیر ماه
عناوین پرفروش در حوزه ادبیات داستانی، عبارتاند از: «گتسبی بزرگ»، «میبخشم ولی فراموش نمیکنم»، «ناتور دشت»، «کوری» و «چهل نامه کوتاه به همسرم». «شیوه عاشقی؛ کتابی در ستایش مولانا»، «انسان کامل»، «فیهمافیه (مقالات مولانا)»، «اوپانیشادها (کتابهای حکمت)»، «دائو ده جینگ (کتابی درباره راه و نیروی راه)» و «عشق و عرفان» هم کتابهایی هستند که در این مدت بیشترین استقبال از آنها در حوزه دین و عرفان، به عمل آمده است. پرفروشهای حوزه تاریخ عبارتاند از: «اندیشههای سیاسی در عصر مشروطیت ایران»، «برج فرازان»، «تاریخ ایران مدرن»، «زندگی جنگ و دیگر هیچ» و «امنیت ملی و نظام اقتصادی ایران». در کتابهای روانشناسی هم بیشترین فروش متعلق به «چهار اثر از فلورانس اسکاولشین»، «زبان بدن راهنمای تعبیر حرکات بدن»،«بازیها»، «انسان در جستوجوی معنی» و «شفای زندگی» بوده است. «هیچ چیز مثل مرگ تازه نیست»، «ضد»، «گریههای امپراتور»،«گزینه اشعار فاضل نظری» و «اقلیت» هم عناوین پرفروش حوزه شعر هستند. کتابهای پرفروش در حوزه انقلاب و دفاع مقدس به این ترتیباند: «دایرهالمعارف مصور تاریخ جنگ ایران و عراق»، «نکتههای ناب (گزیده بیانات رهبر فرزانه انقلاب)»، «پا به پای سرو»،«رسالت خواص» و «انسان 250 ساله».
«تسلی بخشیهای فلسفه»، «دنیای سوفی»، «نقادی نقد عقل محض»، «فلسفه» و «بزرگان فلسفه» کتابهایی هستند که در زمینه فلسفه به بیشترین میزان فروش دست یافتهاند. در قفسه کتابهای علمی هم «اسطوره شناسی آسمان شبانه»، «تاریخ و فلسفه علم»،«چه کسی چه وقت چه چیزی را کشف کرد؟»، «اینشتین عاشق» و «تاریخچه زمان» بیشترین فروش را داشتهاند. «حرفه عکاس؛ فرهنگ عکاسان جهان»، «زیبایی شناسی زندگی روزمره»،«اصول پایه طراحی گرافیک»، «از خط تا خط» و «بودن با دوربین» کتابهای پرفروش حوزه موضوعی هنر در این مدت هستند. «ترفندهای شعبدهبازی»، «قصههای شیرین فیه مافیه»، «دوست غارنشین من»، «طولانی ترین آواز نهنگ» و «در مدرسه شبانه روزی» هم عناوین کتابهای پرفروش حوزه کتاب نوجوان هستند. کتابهایی هم که در حوزه ادبیات کودک، بیشترین فروش را در این مدت داشتهاند، عبارتاند از: «جمجمک برگ خزون»، «هوش آزمایی (معمای انگشتی اردی 6)»، «بهترین را انتخاب میکنم (چگونه بهترین باشم 3)»، «شنگول منگول و حبه انگور» و «شیمو کوچولو میتونه کار بکنه تو خونه (ترانههای شیمو شیمو 1)».
* مرداد ماه
پرفروشهای کتابهای تاریخی در این مدت به ترتیب عبارتاند از: «ایرانیان (دوران باستان تا دوره معاصر)»، «ما چگونه ما شدیم»، «ایران بین دو انقلاب»، «چین»و «تاریخ مرگ». در حوزه داستان هم، کتابهای «یک زن بدبخت»، «سرگیجه»، «کوری»، «عامهپسند» و «بانوی میزبان» بیشترین فروش را داشتهاند. عناوین پرفروش بخش دین و عرفان نیز عبارتاند از: «حضرت دوست»، «نیایش (پژوهشی در تاریخ و روانشناسی دین)»، «جامعه شناسی ادیان»، «فلسفه خلقت انسان» و «مقدس و نامقدس». «بازیها»، «وضعیت آخر»، «ماندن در وضعیت آخر»، «به هر چی فکر میکنی به برعکسش هم فکر کن» و «زنان شیفته» هم کتابهایی هستند که در مرداد ماه در حوزه روانشناسی، بیشترین فروش را داشتهاند. در میان کتابهای بخش شعر هم عناوین پرفروش به این ترتیب هستند: «هیچ چیز مثل مرگ تازه نیست»،«آدمها روی پل»، «سیاه مشق»، «تاسیان» و «چیزی تو کشو نیست».
کتابهای «فلسفه»، «در باب حکمت زندگی»، «نیچه و آریگویی تراژیک به زندگی»، «درآمدی کوتاه به ذهن» و «اخلاق (قدم اول)» هم عناوین پرفروش کتابهای فلسفی در این مدت هستند. 5 عنوان پرفروش بخش کتابهای انقلاب و دفاع مقدس همه از کتابهای انتشارات سوره مهر هستند که اسامیشان عبارتاست از: «همسفر آسمان»، «ده شاعر انقلاب»، «خاطرات ایران»، «لشکر خوبان» و «کوچه نقاشها (خاطرات سید ابوالفضل کاظمی)». «پنجاه کارگردان کلیدی تئاتر»، «درون کادر»، «شرح بی نهایت (خاطرات مشترک آزرم و فرهاد فخرالدینی)»، «از خط تا خط» و «تیر عکاسانه» هم کتابهایی هستند که در بخش کتابهای هنری به بیشترین فروش دست یافتهاند. پرفروشهای کتابهای علمی نیز عبارتاند از: «اعجوبه ای در ژنهای شما»، «ذهن هولوتراپیک»، «نظریهای برای همه چیز»، «تاریخ و فلسفه علم» و «طرح بزرگ». «بابای من با سس خوشمزه است»، «گرگ در قفسه لباس»، «نامههای فلیکس خرگوش کوچولو به سفر دور دنیا میرود»، «دنیای شما چه رنگی است» و «قصههای من و مامان1» کتابهای پرفروش کودک هستند. «قصهها و افسانههای مردم روسیه»، «داستانهایی از کلیله و دمنه»، «دایرهالمعارف بینزاکتی»، «دخترها پسرها را سر جایشان مینشانند» و «قصههای شیرین گلستان سعدی» هم عناوین پرفروش حوزه مخاطبان نوجوان است.
* شهریور ماه
بر اساس آمار موجود، در حوزه داستان «میبخشم ولی فراموش نمیکنم»، «در بهشت پنج نفر منتظر شما هستند»، «عامهپسند»، «شبهای روشن» و «سالهای سگی» و در حوزه شعر آثار فاضل نظری و رسول یونان به بیشترین فروش دست یافتهاند. «ضد»، «گریههای امپراتور»، «اقلیت»، «من یک پسر بد بودم»، «دوستت دارم» در فهرست پرفروشها هستند. در حوزه تاریخ، «درآمدی بر تاریخ فرهنگی بدن در ایران»، «تاریخ مرگ»، «برج فرازان»، «ایران بین دو انقلاب» و «خاطرات سیاسی قوامالسلطنه» پرفروشترینها شدهاند. همچنین «عارفانهها»، «قرآن (بر اساس نسخهای به نگارش عثمان طه)»، «دایرةالمعارف مصور تاریخ یهودیت و صهیونیسم»، «اندوههای زندانی» و «انسان کامل» کتابهایی هستند که در زمینه دین و عرفان پرفروش بودهاند و در حوزه روانشناسی نیز عناوین پرفروش عبارتاند از: «انسان در جستوجوی معنی»، «خلاصه 50 کتاب برتر در زمینه روانشناسی»، «وضعیت آخر»، «روانکاوی برای همه» و «روانکاوی از نگاه فروید».
در حوزه فلسفه نیز، «دنیای سوفی»، «تسلیبخشیهای فلسفه»، «در باب حکمت زندگی»، «زیباییشناسی و ذهنیت» و «اخلاق (قدم اول)» از عناوین پرفروش بودهاند و و حوزه هنر نیز «مدیریت چشم مخاطب»، «مهرجویی کارنامه چهل ساله»، «راهنمایی بر ادبیات و فیلم»، «گزیده آثار هادی حیدری» و «اسطوره و سینما» عناوین پرفروش بودهاند. در حوزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی نیز «حکایت زمستان»، «بالهای خونین فطرس»، «تماشاگه راز»، «سهگانهای برای یگانه» و «عشق علیهالسلام» پرفروش شدهاند. «شکلگیری حافظه»، «تاریخچه تقریباً همه چیز»، «طرح بزرگ»، «اعجوبهای در ژنهای شما» و «100 اکتشافی که جهان را تکان داد» از جمله پرفروشهای حوزه علم هستند. همچنین در حوزه کتاب کودک «اینجا پر از بادکنکه تولدت مبارکه»، «قصههای من و مامان 1»، «بابایت چکار میکند الفی اتکینز (داستانهای الفی اتکینز 4)»، «صورتهای چسبونکی 3» و «چطوری برگردم خانه» و در حوزه کتاب نوجوان «جزیره سیاه (ماجراهای تنتن 7)»، «در گرین گیبلز (آنی شرلی 1)»، «شیطونترین دختر مدرسه»، «اتاق طبقه بالا» و «انتقام دخترها» بیشترین میزان فروش را داشتهاند.
* مهر ماه
در بخش تاریخ، کتابهای «ایرانیان (دوران باستان تا دوره معاصر)»، «اسطوره و واقعیت»، «صفآرایی جدید در خاورمیانه»، «جامعهشناسی تاریخی ازدواج» و «پارسیان (تمدنهای گمشده ۴)» از جمله پرفروشها بودهاند. در حوزه داستان «و کوه طنین انداخت»، «یک زن بدبخت»، «عامهپسند»، «قلعه حیوانات» و «سالهای سگی» پرفروش بوده و در حوزه شعر نیز «باران برای تو میبارد»، «سهراب سپهری سرودهها»، «هیچ چیز مثل مرگ تازه نیست»، «آوازهای فرشته بیبال» و «روزی که برف سرخ ببارد» از جمله پرفروشها بودهاند. در زمینه دین و عرفان هم کتابهای «انسان کامل»، «آیا آدم ندید»، «تصوف و ادبیات تصوف»، «دفتر روشنایی» و «ملکی دیگر ملکوتی دیگر» به بیشترین فروش دست پیدا کردهاند. «شما عظیمتر از آنی هستید که میاندیشید ۱»، «انسان در جستوجوی معنی»، «بازیها»، «هفت عادت مردمان موثر» و «وضعیت آخر» عناوین کتابهای پرفروش حوزه روانشناسی هستند.
در حوزه فلسفه نیز «این است انسان (چگونه آن میشویم که هستیم)»، «در باب حکمت زندگی»، «در پی معنا»، «هندسه شکنهای» و «ضیافت افلاطون». پرفروشها بودهاند. در حوزه انقلاب و دفاع مقدس نیز «لشکر خوبان»، «بچههای کفیشه»، «دایرةالمعارف مصور تاریخ جنگ ایران و عراق»، «گریانه» و «جنگ دوستداشتنی» از جملع عناوینی بودهاند که در مهر ماه به بالاترین میزان فروش دست یافتهاند. «راهنمایی بر ادبیات و فیلم»، «درباره فونت»، «نمایه رنگ»، «تاریخ هنر نوین» و «معماری ایران (۲ جلد)» از جمله پرفروشهای هنر و «راهکارهای توانمندسازی مغز»، «برای عشق به فیزیک»، «پیچیدگی»، «رسالهای در فیزیک فلسفی» و «اقیانوسی به نام زمین»، از جمله پرفروشهای حوزه علم هستند. در بخش کودک نیز عناوین «بازی با اعداد ریاضی (کتاب کار و نقاشی)»، «شاپرک (۴ جلد)»، «مجموعه دیزی»، «قصههای من و مامان ۱و۲» و «الفی اتکینز به مدرسه میرود (داستانهای الفی اتکینز ۱۲)» و در بخش نوجوان «بابا لنگدراز»، «خمره»، «خاطرات یک بچه چلمن ۸ (دور سوم)»، «خلا موقت» و «پسر نپتون» از جمله پرفروشها بودهاند.
* آبان ماه
در هشتمین ماه از سال 92، «سیمای جادوگران قرون وسطا» ، «سیمای قدیسان قرون وسطا»، «تاریخ قرن بیستم»، «تاریخ هنر معاصر جهان 2 (انقلاب مفهومی)» در حوزه تاریخ پرفروش شدهاند و «نگاهی نو به فلسفه»، «مغز و ذهن (قدم اول)»، «50 ایده فلسفه که باید بدانید»، «فلسفه» در حوزه فلسفه پرفروش شدهاند. «رویای مادرم»، «آلیس مونرو»، «کتاب سیاه»، «دوزخ (نگین)»، «عشق زن خوب»،«خوشبختی در راه است» پرفروشهای بخش داستان و «کوتاه بیا عمرم به نیامدنت قد نمیدهد»، «باران برای تو میبارد»، «نغمههای بهشت مولانا»، «تاسیان» و «در کوچه باغهای نشابور» پرفروش شدهاند. در حوزه دین و عرفان نیز «آیا آدم ندید»، «هنگام نیایش چه میکنیم (در باب نیایش و سرشت ایمان)»، «ادیان جهان»، «اندوههای زندانی»، «منازلالسائرین» و در حوزه روانشناسی «شفای زندگی»، «وضعیت آخر»، «انسان در جستوجوی معنی»، «شفای کودک درون»، «نیمه تاریک وجود»، به بالاترین میزان فروش دست یافتهاند. «برای تاریخ میگویم»، «لشکر خوبان»، «جنگ دوستداشتنی»، «خاطرات شفاهی شعید محمدحسن نظرنژاد (بابانظر)»، «10 شاعر انقلاب» در حوزه انقلاب و دفاع مقدس به عنوان پرفروش دست یافتهاند.
در حوزه هنر، عناوینی چون «نقد هنر (شناخت هنر معاصر)»، «مرجع خلاقیت در گرافیک»، «مدیریت چشم مخاطب»، «فرهنگ مصور عکاسی» و در حوزه علم عناوینی چون «اندشیدن درباره مغز»، «عرفان و فیزیک جدید»، «نظریهای برای همه چیز»، «نجوم نظری و عملی برای همگان»، «برای عشق به فیزیک» پرفروش شدهاند. «کتاب صلح (دنیای دوست داشتنی من)»، «گرگ»، «140 بازی فکری برای بچهها»، «مجموعه خرسهای کوچولو و خرس بزرگ»، «اولین کتاب رانندگی من» پرفروشهای کتاب کودک و نوجوان و «شمال را گم نکنیم»، «دلقک»، «مجموعه داستانهای شکسپیر»، «چارلی و آسانسور بزرگ شیشهای»، «بدترین پسر دنیا» پرفروشهای کتاب نوجوان بودهاند.
* آذر ماه
«وینستون چرچیل (شخصیتهای تاثیرگذار)» و «دختری از ایران»، «آمریکا»، «ایرانیان (دوران باستان تا دوره معاصر)»، «تاریخ مرگ» پرفروشهای بخش تاریخ هستند. «سووشون»، «مثل پر»، «آپارتمان دریا»، «مادربزرگت رو از اینجا ببر» و «خوشبختی در راه است» نیز کتابهای پرفروش حوزه داستان در این مدت هستند. در بخش دین و عرفان بیشترین فروش متعلق به کتابهای «اخبار حلاج»، «ادیان و آیینها»، «شهر خدا»، «غزالی و اسماعیلیان» و «سیبی و دو آینه» بوده است. در حوزه روانشناسی، کتابهایی که بیشترین فروش را داشتهاند، به این ترتیباند: «هنر عشق ورزیدن»، «روان درمانی اگزیستانسیال»، «هوش اجتماعی»، «قانون شفا» و «از دولت عشق». اما عناوین پرفروش کتابهای شعر در مدت مذکور شامل نامهایی چون «کوتاه بیا عمرم به نیامدنت قد نمیدهد»، «راه با رفیق»، «رباعیات خیام»، «من یک پسر بد بودم» و «مواظب باش مورچهها میآیند» میشوند.
«نگاهی نو به فلسفه»، «فلسفه ایرانی و تطبیقی»، «گشتی با افلاطون»، «درآمدی جدید به فلسفه اخلاق» و «ریاضیات زیبا» کتابهایی هستند که در حوزه موضوعی فلسفه بیشترین فروش را داشتهاند. عناوین پرفروش در بخش انقلاب و دفاع مقدس، هم عبارتاند از: «من زندهام»، «لشکر خوبان»، «تماشاگه راز»، «خاکهای نرم کوشک» و «برای تاریخ میگویم». «ترکیببندی در عکاسی»، «هنر فقیر»، «مینیمالیسم»، «درآمدی بر نظریههای عکاسی» و «به روایت ناصر تقوایی» عناوینی هستند که در قفسههای مربوط به کتابهای هنری به بیشترین میزان فروش دست پیدا کردهاند. پرفروشهای کتابهای علمی نیز عبارتاند از: «فراسوی اینشتین»، «اخترشناسی»، «راهکارهای توانمندسازی مغز»، «تاریخ و فلسفه علم» و «شکلگیری حافظه (از مولکول تا ذهن)». کتابهای «مجموعه خودم میخوانم»، «دورا و کولهپشتی (ماجراهای دورا و آموزش زبان انگلیسی)»، «مجموعه گربه دانا»، «درد درمان دارد (سلام کلاس اولیها ۴)» و «کلوچه توتفرنگی به مدرسه برمیگردد» نیز عناوین پرفروش کتابهای کودک هستند. «با مامانها چطور کنار بیاییم»، «چگونه دنیا را متحد کنیم»، «خاطرات پسربچه ناقلا»، «شرورترین دختر مدرسه» و «چکار کنم اگر وسواس دارم» هم کتابهای پرفروش حوزه سنی مخاطبان نوجوان است.
* دی ماه
«تائوت چینگ»، «فیهمافیه (مقالات مولانا)»، «انسان کامل»، «آیین هندو و عرفان اسلامی» و «حالات و سخنان ابوسعید ابوالخیر» کتابهایی هستند که در دی ماه امسال بیشترین فروش را در حوزه موضوعی دین و عرفان داشتهاند. در زمینه روانشناسی هم این کتابها به بیشترین میزان فروش دست پیدا کردهاند: «از دولت عشق»، «زنان شیفته»، «شفای کودک درون»، «هفت عادت مردمان موثر» و «به هر چی فکر میکنی به برعکسش هم فکر کن». کتابهای پرفروش بخش تاریخ در این مدت عبارتاند از: «کودتا (28 مرداد، سازمان سیا و ریشههای روابط ایران و آمریکا در عصر مدرن)»، «تاریخچه فراماسونری»، «اقتدارگرایی ایرانی در عهد قاجار»، «تاریخ قرن بیستم» و «گرگ خاکستری (فرار آدولف هیتلر)». «باران برای تو میبارد»، «کوتاه بیا عمرم به نیامدنت قد نمیدهد»، «ضد»، «تو مشغول مردنات بودی (گزیدهای از شعر و عکس جهان)» و «سایهای در میان شما (گزیده اشعار آنا آخماتووا)» کتابهای پرفروش حوزه شعر هستند و در بخش کتابهای فلسفی هم از عناوینی چون «چنین گفت زرتشت»، «نگاهی نو به فلسفه»، «فلسفه»، «گشتی با افلاطون (معنای نقاط عطف زندگی)» و «در پی معنا» بیشترین استقبال به عمل آمده است.
«شهدا (مجموعه عکس)»، «سال سی (مجموعه عکس)»، «برای تاریخ میگویم»، «من زندهام» و «لشکر خوبان» کتابهایی هستند که در بخش انقلاب و دفاع مقدس بیشترین فروش را داشتهاند. «مینیمالیسم»، «هنر فقیر»، «امپرسیونیستها»، «بنیانهای طراحی در زیباسازی شهری» و «هنر انتزاعی» در میان قفسه کتابهای هنری بیشترین اقبال را داشتهاند و عنوان کتابهای پرفروش علمی به این ترتیب است: «جهان هولوگرافیک»، «فراسوی اینشتین»، «منشا انواع»، «رازها و رمزهای کیهان» و «شکلگیری حافظه». «مثل پر»، «مادربزرگت رو از اینجا ببر»، «بیگانه»، «کافکا در کرانه» و «سور شبانه» کتابهایی هستند که در بخش داستان، به بیشترین میزان فروش دست پیدا کردهاند. «خاطرات یک بچه چلمن»، «پلوخورش»، «داستان بی پایان»، «ششمینها در سنت کلر» و «کلونک» کتابهایی هستند که در حوزه گروه سنی مخاطبان نوجوان در فهرست پرفروشهای دی قرار گرفتهاند. به این ترتیب، پرفروشهای کتاب کودک نیز عبارتاند از: «پنج تا انگشت بودند که...»، «قصههای من و مامان»، «وورجولکها»، «پیرزنی که دنیا را بافت و شش داستان دیگر» و «مجموعه کلوچه توت فرنگی».
* بهمن ماه
کتابهای تاریخی که در بهمن ماه بیشترین فروش را در میان کتابهای این حوزه داشتهاند، عبارتاند از: «تاریخچه فراماسونری»، «کودتا (28 مرداد سازمان سیا و ریشههای روابط ایران و آمریکا در عصر مدرن)»، «ما چگونه ما شدیم»، «فراماسونری جهانی (افشا و نقد فلسفه فراماسونری)» و «مشروطهشناسی». در حوزه ادبیات داستانی هم میتوان نامهایی چون «ندای کوهستان»، «آپارتمان دریا»، «بار دیگر شهری که دوست میداشتم»، «مادربزرگت رو از اینجا ببر» و «گتسبی بزرگ» را به عنوان کتابهای پرفروش دید. «فیهمافیه (مقالات مولانا)» و «سوانح» هم عناوینی هستند که در زمینه کتابهای دینی و عرفانی بیشترین استقبال را داشتهاند. در بخش کتابهای روانشناسی هم این عناوین بیشترین فروش را داشتهاند: «از دولت عشق»، «قانون توانگری»، «وضعیت آخر»، «حکایت دولت و فرزانگی» و «معجزه سپاسگزاری». در میان کتابهای شعر، مجموعه شعرهای «کوتاه بیا عمرم به نیامدنت قد نمیدهد»، «تو مشغول مردنات بودی»، «باران برای تو میبارد»، «مادرد» و «ضد» به بیشترین میزان فروش دست پیدا کردهاند. «در پی معنا»، «میزگرد پروست»، «نگاهی نو به فلسفه»، «در باب طبیعت انسان» و «روسو (قدم اول)» هم پرفروشهای حوزه فلسفه هستند.
«سال سی (مجموعه عکس)»، «نورالدین پسر ایران»، «من زندهام»، «حماسه الوند» و «دیار نزدیک» هم کتابهایی هستند که در قفسه کتابهای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی به بیشترین میزان فروش دست پیدا کردهاند. عناوینی که در میان کتابهای علمی، بیشترین فروش را در بهمن داشتهاند، عبارتاند از: «منشا انواع»، «تاریخچه زمان»، «فراسوی اینشتین»، «داستان زندگی و پژوهشهای استیون هاوکینگ» و «100 اکتشافی که جهان را تکان داد». «حتما عکس دیگری هم هست»، «نمایه رنگ»، «دستها و چشمها»، «روی جلدهای مرتضی ممیز» و «بنیانهای طراحی در زیباسازی شهری» هم عناوین پرفروش حوزه هنر هستند. «دانستنیهای مصور کودکان»، «فلیکس به سیرک میرود»، «ماری مامان میشود» (خالهبازی 1)، «جمجمک برگ خزون» و «کتاب چهرهسازی» نیز عنوان کتابهای پرفروش حوزه کودک است. عنواین پرفروشهای نوجوان نیز در این مدت عبارت است از: «لبخند انار»، «فقط دخترها بخوانند»، «قصههای بیدل نقال»، «250 بازی پنج دقیقهای با بچهها» و «بینوایان».
* اسفند ماه
«تاریخچه فراماسونری»، «کودتا»، «ما چگونه ما شدیم»، «اقتدارگرایی ایرانی عهد قاجار» و «روزگاران (تاریخ ایران از آغاز تا سقوط سلطنت پهلوی)» عنوان کتابهای تاریخی هستند که بیشترین فروش را داشتهاند. در میان کتابهای داستانی، «ندای کوهستان»، «آپارتمان دریا»، «هست یا نیست»، «چراغها را من خاموش میکنم» و «مادربزرگت رو از اینجا ببر» بیشترین فروش را داشتهاند. در قسمت دین و عرفان این فروشگاه نیز، عناوینی چون «مناجات و گفتار پیر هرات»، «تائوت چینگ» و «قرآن (بر اساس نسخهای به نگارش عثمان طه)» در فهرست پرفروشها جا دارند. «انسان در جستوجوی معنی»، «زبان بدن (راهنمای تعبیر حرکات بدن)»، «شفای کودک درون»، «معجزه سپاسگزاری» و «چهار میثاق (کتاب خرد سرخپوستان تولتک)» عناوین پرفروش بخش روانشناسی بوده و در قسمت شعر نیز این کتابها به بیشترین فروش دست پیدا کردهاند: «کوتاه بیا عمرم به نیامدنت قد نمیدهد»، «غزلیات شمس تبریز 1 و 2 (جیبی)»، «تو مشغول مردنات بودی»، «باران برای تو میبارد» و «ضد». پرفروشهای بخش فلسفه، 3 عنوان هستند که عبارتاند از: «دنیای سوفی»، «در باب حکمت زندگی» و «فلسفه».
کتابهای پرفروش حوزه انقلاب و دفاع مقدس به این ترتیباند: «دسته یک»، «لشکر خوبان»، «دایرهالمعارف مصور تاریخ جنگ ایران و عراق» و «شنام». در بین کتابهای حوزه هنر هم میتوان، عناوینی چون «مینیاتورهای سیاه»، «نقد هفت (هفتاد و هفت برنامه هفت)»، «انقلاب مفهومی (تاریخ هنر معاصر جهان)»، «طیف؛ راهنمای رنگ چاپ افست» و «رنگ در عکاسی» را مشاهده کرد. «نجوم برای همه»، «100 اکتشافی که جهان را تکان داد»، «منشا انواع»، «آشنایی با کارکرد مغز» و «برای عشق به فیزیک» عناوین پرفروش بخش کتابهای علمی هستند و در قفسه کتابهای کودک نیز «نان ابری»، «فلیکس به کشف کره زمین میرود (همراه با شش نامه از فلیکس و نقشه جهان)»، «کلوچه توتفرنگی در ساحل»، «کتاب جالب و سرگرمکننده مهدکودک من (فکر کن و نقاشی کن)» و «هر چیزی جایی دارد (کتابهای گردو)» در صدر پرفروشها قرار دارند. «قصههای امیرعلی 1»، «دایرهالمعارف شگفتیهای فضا (دانستنیهای علم نجوم)»، «طولانیترین آواز نهنگ»، «احمقهای چلم و تاریخشان» و «مجموعه داستانهای شل سیلوراستاین» هم کتابهای پرفروش حوزه سنی مخاطبان نوجوان در این مدت هستند.
آزاده فضلی
پایان پیام/
نظر شما