میثم نوائیان، پژوهشگر آیینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، ورزشهای زورخانهای را ورزشی با ریشه باستانی دانست و گفت: حرکات زورخانه ای پیوندی عمیق با کارکرد ابزارآلات رزمی دوران قدیم دارد.
وی خاطرنشان کرد: علاقه مندی فطری ایرانیان به پهلوانی و نیرومندی و پیروی از آیین جوانمردی، فداکاری، نوعدوستی، راستی و امانت موجب دوام یکی از آثار درخشان باستانی ایران یعنی زورخانه و ورزش باستانی شده است.
این پژوهشگر با بیان اینکه زورخانه کار علاوه بر پرورش جسم به روح نیز توجه داشته است، اظهار کرد: در زورخانه را از این رو کوتاه میگیرند که ورزشکاران و کسانی که برای تماشا به آنجا میروند به احترام ورزش، ورزشکاران و آن مکان خم شوند.
وی با اشاره به برخی از آداب زورخانه، گفت: ورزشکار زورخانه ای به دستور مربی خود باید همواره طاهر، سحرخیز، پاک نظر، خوش خلق و فروتن باشد، مرتکب حرام نگردد و از رذائل پرهیز داشته باشد.
نوائیان یادآور شد: ورزش باید بعد از نماز صبح شروع و بعد از صبحانه خاتمه یابد، ورزش شبانه، سابقاً در شبهای قدر و ماه رمضان، بدون ضرب و آواز، محدود بود.
وی اضافه کرد: مرشد زورخانه موظف است به تناسب اهمیت و مقام ورزشکاران به آنها خوشآمد بگوید و با زنگ زدن، همه را از ورود پهلوانان و لزوم احترام به او با خبر کند.
این پژوهشگر تاکید کرد: هر پهلوانی که میخواهد وارد گود شود، خاک گود را به رسم زمین ادب بوسیدن، میبوسد.
وی با بیان اینکه ورزش با لباس در زورخانه ممنوع است و ورزشکار فقط باید با شلوار مخصوص وارد گود شود و لنگی بر روی آن ببندد، گفت: از شرایط مهم ورود به جرگه جوانمردان و ورزشکاران، بلوغ است.
نوائیان اظهار کرد: خوردن، آشامیدن، سیگار کشیدن، صحبت و خنده بیجا، در گود زورخانه ممنوع است.
وی به نقش زورخانه و ورزشهای زورخانه در جذب گردشگر و توسعه گردشگی فرهنگی اشاره و اعلام کرد: باید به جنبههای فرهنگی ایران که در رفتار و گفتار مردم این سرزمین تجلی یافته بیشتر پرداخته شود.
این پژوهشگر تصریح کرد: بسیاری از گردشگران خارجی علاقه مند به آشنایی به آداب و رسوم و ارزشهای فرهنگی و آیینی مردم ایران هستند.
نوائیان اعلام کرد: برای گردشگرانی که اسطورههایشان از فیلمهای هالیوودی تجاوز نکرده آشنایی با فرهنگ پهلوانی مردم ایران جذاب است.
پایان پیام/
نظر شما