به گزارش خبرگزاری شبستان، اسلام مفهوم کار و کارگری را سرشار از مفهوم معنوی و ارزشمند و به رسمیت می شناسد و انسانی را که برای امرار معاش کار می کند از برترین انسان ها و کسانی را که معاش خود را از دیگران متوقع هستند از پست ترین مخلوقات خود بر می شمرد.
بهترین شاهد این شناخت مرور بر زندگی پیامبران آسمانی است که نشان می دهد همه آنها خود با اشتغال به کارهای سخت و طاقت فرسا امرار معاش می کردند.
حضرت محمد(ص) برای ترویج فرهنگ کار و تلاش در میان امت خود همواره کار می کردند و از این میان قوانین اسلام درباره کار و حقوق کارگر را تبیین کرده اند.
بر اساس اسلام هر انسان حق دارد در نهایت شرافت و شان انسانی در هر شغلی که قانونی و مشروع باشد مشغول به کار شود.
در همین راستا، اسلام برای کارگران حقوقی را در نظر گرفته است تا امنیت اجتماعی و تسهیلات زندگی او فراهم باشد.
حقوق و پاداش کامل برای ساعات کاری کارگران همواره آنها را برای انجام کار با خاطری آسوده آماده می کند.
اسلام به دادن حقوق کارگر بعد از اتمام کار بسیار تاکید کرده است و حضرت محمد(ص) به تاخیر انداختن حقوق کارگر را به شدت منع کرده است.
حدیثی از پیامبر اکرم نقل می کند: در روز قیامت خشم خدا شامل حال سه دسته از افراد می شود: نخست کسانی که برای خدا شریک قرار دهند، دوم کسی که بنده آزادی را بفروشد و پول آن را بخورد و سوم کسی که بنده ای را به کاری بگمارد اما دستمزد او را ندهد.
بر اساس اسلام، کارگری که در کار خود از حقوق طبیعی اش محروم است می تواند آن کار را بدون هیچ تعهدی رها کند.
عدالت در اسلام همواره پشتوانه اصلی رعایت حقوق کارگران است به گونه ای که این حقوق باید به تفسیر در قرارداد کاری قید شود تا از هرگونه تضییع حق کارگر جلوگیری شود.
حضرت محمد(ص) فرمودند: بدن و خانوداه شما دو حق برگردن شما هستند. و براساس این حدیث کارگران حق دارند تا زمانی را برای تجدید قوای جسمانی و خانواده خود در نظر بگیرند و در اسلام انتظار کار بیش از توانایی کارگر ممنوع است.
علاوه بر آن کارفرما باید با خوشرویی و آدابی منطبق بر شان انسانی با کارگر رفتار کند و از توهین تحکم گرایی به جد خودداری کند.
همانگونه که در حدیث نبوی آمده است: خدمتکاران شما برادران شما هستند که خداوند به آنها قدرت ونیرو داده است. پس اگر این برادران تحت اختیار شما هستند باید از همان غذا و پوشاکی که خود مصرف می کنید به آنها بدهید و آنها را متحمل کارهایی که خارج از توانشان است نکنید و آنها را در وظایف سنگین یاری برسانید.
به گزارش آن اسلام، در حالی که اسلام از زمان پیدایش خود حقوقی را برای کارگران وضع کرده و اجرای آنها را ضروری برشمرده است، جامعه مدرن امروزی با تمام ادعاهای حقوق بشری خود هزاران کارگر را مستاصل و بی پناه در خدمت خود در آورده است، جوامعی که با ضایع کردن حقوق اولیه کارگران تمام انرژی خود را برای مخدوش کردن اسلام متمرکز کرده اند قادر نیستند حقوق کارگران خود را ادا کنند.
آیا به راستی این جوامع مدرن گرا که در حل کوچکترین مسائل اجتماع خود سر در گم مانده اند می توانند ادعایی بر اجرای حق، دموکراسی و عدالت داشته باشند؟
نظر شما