«خزان در خزان» اثر گودرز شکری

خبرگزاری شبستان : انتشارات نیستان کتاب خزان در خزان را به قلم گودرز شکری برای نخستین بار راهی بازار نشر کرد.

به گزارشخبرگزاری شبستان ،اگر حتی به ضرب‌المثل‌ها هم کاری نداشته باشیم و تنها به این باور قدیمی تکیه کنیم که همیشه از جایی که هیچ انتظاری از آن نداریم باید انتظار کشف یک خرق عادت را داشته باشیم، آنگاه می‌توانیم بگوییم که تورق مجموعه داستان کم حجم «خران در خزان» اثر گودرز شکری را نیز باید یک خرق عادت و اتفاق در خور اعتنا در فضای ادبیات داستانی ایران دانست.

 

مجموعه داستانی کم ادعا و پر مغز از نویسنده ناشناخته آن که نخستین گام خود را در داستان‌نویسی و در قالب هشت دساتان کوتاه در این مجموعه با صلابت و قدرت برداشته و در برابر دیدگان مخاطبان خود نگاه جدی و زیان حساس خود را به خوبی به نمایش کشیده است.

 

«خران در خزان» مجموعه داستان‌هایی است که نویسنده در آن توانسته تلفیقی هنرمندانه میان فرم روایی و زبان و لفظ ایجاد کند و در کوتاه‌ترین شکل روایت که خصیصه ذاتی داستان کوتاه است هر آنچه را که آمالش است به سوی مخاطبش روانه کند.

 

شکری هر چند که نشان داده به فرم و شیوه ارائه مخاطب بیشتر از زبان تعلق خاطر دارد، اما زبان برای او یکی از بهترین ابزارهایی است که به کمک آن سعی در ساختارمند کردن فرم بیان محتوا دارد و این مسئله تا جایی در کار وی مشهود شده است که نمی‌توان این دو را موضوعاتی مستقل از هم در روایت داستانی او دانست.

 

داستان‌های او در این مجموعه با روایت ساده و سرراستی در مورد زندگی اقلیت یهودی در ایران آغاز می‌شود که سعی دارد برخی باورهای رایج غلط در مورد آنها را به پیش چشم مخاطب خود بکشاند. داستانی که هیچ دغدغه فرمی ندارد، اما محتوای بارز و شیوه بازگویی عادات و باورهای رایج در مواجه با یک اقلیت مذهبی در آن بسیار جسورانه روایت شده است.

 

جسارت اما در داستان‌های دیگر این مجموعه از جمله داستان‌های «دو مرد در دل شب» و «در اندرون من خسته دل» به سمت ساخت کاراکترهای منفرد و بسیار خاص پیش می‌رود. کاراکتری که در در داستان دو مرد در قالب یک انسان به ظاهر بی خیال و سرخوش و در باطن بسیار هوشمند نمایان شده تا نویسنده بتواند تضادهای درونی انسان را از زاویه روایت داستانی گاه طنزگونه خود به تصویر بکشد. در داستان در اندرون من خسته دل اما این خاص بودن به سمت بازنمایی انسانی متمایل می‌شود که بسیار درون‌گرا و به ظاهر منفعل است که در پس این انفعال از خود چهره‌ای مواج و بسیار پر جوش و غرور به تصویر می‌کشد که مدعی است در صورت داشتن موقعیتی خاص می‌توانست کمی بیشتر از این انفعال بیرون بیاید.

 

استراتژی شکری در داستان «جن دره ظلمت» اما از خلق شخصیت‌هایی متضاد به سمت ساختن فضایی وهمی تغییر می‌کند و او داستان انسان‌ها در مواجهه با فضایی خوفناک که ناشی از توهم حضور جن در یک منطقه زیستی انسانی است به تصویر می‌کشد و از منظر این موجود به عنوان یک آلترناتیو بیرونی سعی در سوق دادن کارکترهای داستانی‌اش در واکاوی در خودشان دارد.

 

مجموعه داستان «خزان در خزان» را با این ترکیب می‌توان یک بسته داستانی پرحرف و پر معنی در قامتی کم حجم و کم ادعا دانست که مانند یک نهال نوپا نوید آینده درخشانی را برای این نویسنده و مخاطبان داستان‌های او در آینده می‌دهد.

 

کتاب نیستان مجموعه داستان «خران در خزان» را در 64 صفحه و با قیمت 4000 تومان منتشر کرده است.
پایان پیام/
 

کد خبر 352907

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha