محمدرضا کیان پور، از کارشناسان امور تربیتی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم با اشاره به علت تاثیرگذاری معلمان و تاثیرپذیری دانش آموزان گفت: بخش زیادی از یادگیری از طریق چشم است و یادگیری با دیدن رابطه ای مستقیم دارد و دانش آموزان و فرزندان هر رفتاری که در مقابل چشمانشان قرار گیرد را یاد می گیرند و به آن عمل می کنند و به همین دلیل والدین و معلم نقش الگویی فوق العاده ای دارند، لذا دانش آموزان آن نمی شوند که ما می خواهیم بلکه آن می شوند که می بینند.
انس و ارتباط مناسب دو عامل موثر در میزان تاثیرگذاری معلم
کیان پور در ادامه با اشاره به عوامل موثر در میزان تاثیرگذاری معلم بر دانش آموز افزود: عواملی مثل ایجاد انس و ارتباط مناسب، تاثیرپذیری دانش آموزان از معلم را بیشتر می کند بنابراین اولین وظیفه معلم قبل از علم آموزی، ایجاد یک رابطه مناسب بر مبنای دوستی و یک رابطه انسانی با دانش آموز خود است.
معلم باید الگو بودن خود برای دانش آموزان را باور داشته باشد
وی با تاکید بر اینکه معلم باید عامل عالم باشد، اضافه کرد: معلم باید الگو بودن خود برای دانش آموزان را باور داشته باشد، اما متاسفانه هنوز برخی از معلمان به این باور نرسیده اند که می توانند الگوساز باورها، اعتقادات، عادات رفتاری و ... باشند و این ها را به دانش آموزان آموزش دهند.
کیان پور خاطرنشان ساخت: اگر معلم به وظیفه خود به درستی عمل کند می تواند به مراتب بر میزان این تاثیرگذاری بیفزاید و یک معلم باید در دوران تدریس خود به مواردی مثل روا نداشتن تبعیض ناروا، داشتن نگاه یکسان، وفای به عهد، یکی بودن در عمل، رفتار و زبان، میانه روی در تشویق و تنبیه، نادیده گرفتن برخی از اشتباهات دانش اموزان، دوری از القاب ناپسند و ... توجه زیادی داشته باشد.
بیشترین تاثیرگذاری معلم در دوران ابتدایی
وی در خصوص اینکه در چه سنی این تاثیرپذیری بیشتر است، بیان داشت: بیشترین تاثیرپذیری دانش آموزان در دوران ابتدایی است چرا که در این سن به دلیل اینکه شخصیت آنها کاملاً شکل نگرفته است، نقش الگویی معلم را بهتر می پذیرند البته باید توجه داشت که 90 درصد شخصیت فرد قبل از مدرسه و تنها 10 درصد در مدرسه شکل می گیرد و در واقع شخصیت پایا در دوران پیش از ورود به خانه دوم نقش می بندد.
نقش معلم در شخصیت دهی مذهبی به دانش آموز در دوران راهنمایی
مسئول سابق انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پروش استان قم افزود: دوران ابتدایی دورانی است که دانش آموز نسبت به معلم کنش و واکنش هایی دارد و وابستگی او بیشتر است و به همین دلیل نیز نسبت به دیگر مقاطع تحصیلی نقش الگویی معلم در این دوره پر رنگ تر می باشد و اما در دوران راهنمایی نیز به دلیل این که شخصیت مذهبی دانش آموزان به خصوص پسران در حال شکل گیری است به معلمان خود بیشتر نزدیک می شوند.
این کارشناس امور تربیتی همچنین در مورد نقش تاثیرگذار معلمان بر روی دانش آموزان مقطع تحصیلی دبیرستان گفت: دوره دبیرستان، سن استقلال جویی دانش آموز است و در این دوره بین دانش آموز،والدین و معلم یک نوع گسست ایجاد می شود و شاگرد بیشتر می خواهد از طریق آزمون و خطا خود را پیدا کند و باز در این جا است که نقش معلم بسیار اثرگذار خواهد بود.
لزوم به کارگیری نیروهای با اخلاق و عالم، در سیستم آموزش و پرورش
این استاد دانشگاه، در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم به کارگیری نیروهای با اخلاق و عالم، در سیستم آموزش و پرورش کشور تاکید کرد و افزود: در تمام جهان دو مسئله برای همه کشورها حائز اهمیت است و آن دو، یکی اخلاق حسنه و دیگری نظم عمومی است و به همین دلیل نیز در تمام کشورهای دنیا سعی می شود بهترین و کیفی ترین نیروها در آموزش و پرورش جذب شوند چرا که آموزش و پروش به نوعی مدافع اخلاق حسنه جامعه است.
معلم باید به کشور دلبستگی و علاقه داشته باشد
وی در ادامه با بیان این که هر کشوری استراتژی خاصی را برای استخدام معلمان به کار می برد تا اثربخش ترین معلمان را در نظام آموزشی خود به کار گیرد، تصریح کرد: برای مثال در بسیاری از کشورهای جهان نیروی های جذب شده در آموزش و پرورش باید به اخلاق عموم مردم جامعه، نظام های جامعه و نهادهای برخواسته از آن جامعه پایبند و به کشور دلبستگی و علاقه داشته باشند و یا در کشور آمریکا علاوه بر اینها فرد جذب شده نباید در پارتی های شبانه شرکت کرده و یا سابقه استفاده از الکل را داشته باشد.
معلم باید مدافع ارزش های اجتماعی و پاسدار مفاهیم و ارزش های دین باشد
مسئول سابق انجمن اولیا و مربیان اداره کل آموزش و پروش استان قم، در ادامه گفت: در کشور ما که مدافع اخلاق دینی و ارزش های دین است این موضوع باید به مراتب پر رنگ تر باشد یعنی در کشور ما معلمان باید مدافع ارزش ها و نماد پاسدار مفاهیم و ارزش های دینی و به نظام اجتماعی دلبستگی داشته باشند.
در استخدام معلمان جدید باید قبل از سطح دانش به شخصیت آنها توجه کرد
وی با تاکید بر این که در استخدام معلمان جدید باید قبل از محتوا و سطح دانش به شخصیت آنها نگاه کرد، تصریح کرد: انسان ها خیلی پیچیده تر از آن هستند که بتوان آنها را به صورت دفعی کاملا شناخت یا در طول یک دوره کوتاه مدت آنان را درک کرد لذا باید از مدت ها قبل با برقراری ارتباط و توسعه ارتباط صمیمی با مراکز آموزشی و به خصوص مراکز تربیت معلم برای معلمان پرونده تشکیل داد و آنان را از جهات مختلف تحت نظارت داشت، اگر این اتفاق بیافتد و ما جذب نیروی انسانی در آموزش و پرورش را مبتنی بر یافته های علمی و پیشینه های دینی انجام دهیم، شاهد جذب بهترین ها در مدارس خواهیم بود.
تاکید بر فراهم سازی برنامه های آموزشی قبل از استخدام نیرو
کیان پور، همچنین بر فراهم سازی برنامه های آموزشی قبل از استخدام نیرو تاکید کرد و افزود: در برخی از کشورها به مدت یک سال قبل از جذب نیرو انواع مهارت های تعلیم و تربیت از جمله دروس روان شناسی رشد و تربیت، اصول و روش های تعلیم و تربیت،سنجش پیشرفت آموزشی، کاربرد وسایل کمک آموزشی و ... همچنین دوره های کارورزی در نظر گرفته و آموزش داده می شود.
وی ادامه داد: به دلیل نبود این آموزش ها قبل از جذب نیرو در آموزش و پرورش در حال حاضر یکی از مشکلات بزرگ ما در سیستم آموزشی، عدم آگاهی نسبت به چگونگی سنجش و اندازه گیری پیشرفت آموزشی است و ما شاهد این هستیم که گاهی سئوالات امتحانی بسیار سخت یا آسان است.
آموزش ضمن خدمت نمی تواند خلاء های موجود را جبران کند
این استاد دانشگاه با بیان اینکه سنجش نیروی آموزش و پرورش بدون آزمون مهارت های تعلیم و تربیت و صرفا از جنبه علمی در دراز مدت موفقیت چندانی را به دست نمی دهد، خاطرنشان کرد: آموزش ضمن خدمت در جنبه های مختلف هرگز نمی تواند جایگزین گزینش ها و سنجش های غیر علمی ما در ابتدای کار باشد و هیچ گاه نمی تواند خلاءهای موجود را جبران نماید.
پایان پیام/
نظر شما