به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، برنامه شب آسمانی به تهیه کنندگی علیرضا قطبی،سه شنبه شب، 20 اسفندماه با موضوع گردشگری اسلامی، با حضور حجت الاسلام و المسلمین ابوالقاسمی،عضو هیات علمی سازمان سمت و مجید کافی،عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت.
بر پایه این گزارش، مجید کافی،عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه طی سخنانی اظهار کرد: حضرت علی (ع) اولین پیامد سفر را غم زدایی و ایجاد نشاط، مولفه دوم را فقرزدایی و رسیدن به بهزیستی و نهایتا دوستیابی می دانند.
وی ادامه داد: اما در مورد بحث گردشگری که در مورد ضرورت و لزوم آن شک و شبهه ای وجود ندارد و سفر در اسلام موضوعیت دارد، یعنی هر جا عنوان شده هجرت کنید علت داشته است مثلا برای فلان مساله و در هر آیه ای که اشاره به هجرت و سفر داشته است (فانظروا) آمده که حکایت از نگاه عمیق اسلام به این مقوله یعنی سفر دارد، لذا سفر نباید فقط سفر باشد بلکه باید عاقبت مکذبین، تجربه گرفتن و درس گرفتن در آیات قرآن کریم نیز ذکر شده است.
کافی تصریح کرد: امروزه در دنیای مدرن خود گردشگری موضوعیت یافته است در حالی که در تعالیم ما سفر به ما هو سفر موضوعیت ندارد و سفر یا برای اصلاح دنیا، یا اصلاح معیشت و یا بهزیستی وشادابی است.
وی با بیان اینکه سفر دنیای جدیدی به افراد ارایه داده و آنها را به لحاظ شخصیتی به پختگی و کمال می رساند، خاطر نشان کرد: امروز گردشگری از ابعاد مختلفی تشکیل شده و یک علم است،اما گاهی ما می خواهیم برخی از این موارد سفرها را به لحاظ موضوعی با هم تلفیق کنیم،گاهی سفر برای زیارت،گاهی برای دیدن آثار باستانی،گاهی برای سیاحت،گاهی به جهت علم آموزی است.
این جامعه شناس ادامه داد: باید میان دو جامعه در بحث گردشگری تفاوت بگذاریم، یک دنیای سنت داریم که همان جوامع قدیمی ماست که گردشگری در آن جوامع معنایی خاص داشت، اولا آدم ها فرصت نداشتند به اندازه ای که باید تماما به لحاظ زمانی به معاش خانواده می پرداختند و به ندرت پیش می آمد که کسی به مسافرت برود، اما در دنیای مدرن معنای گردشگری معنای دیگری یافته است و آدم ها بیش از امرار معاش سالانه شان پول به دست آورده و پس انداز کرده و اوقات فراغت شان بیشتر شده است همچنین رسانه ها نیز برای مسافرت تحریک می کنند و همه به سفر می روند.
کافی افزود: لذا سفر در دنیای سنت نمی تواند موضوعیت داشته باشد،اما امروز در دنیای مدرن سفر به تنهایی موضوع شده است و همه دنبال آن هستیم تا دو روز تعطیل شود و سفر برویم،خیلی از این آدم هایی که به سفر می روند اگر بپرسیم چرا سفر می روی جواب میدهد بیکار بودم و نمی توانستم چند روز در خانه باشم،به نظر من این سفرها مفید نیست.
عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: همه آدم ها در جامعه یکسان نیستند ،ضمن اینکه در حال حاضر تنوع در گردشگری زیاد داریم و از وسایل عمومی و ماشین های آنچنانی و هواپیما وجود دارد و فرد بر اساس بضاعت اش استفاده می کند، فارغ از این برخی می گویند نباید گردشگر وارد شود چون با فرهنگ اسلامی ما هماهنگ نیستند و یک نوع تهاجم فرهنگی است و گروهی نیز موافق اند به جهت ثروتی که وارد کشور می شود.
این محقق ادامه داد: واقعا برخی نمی توانند سفر بروند،وقتی می گوییم سفر و گردشگری به پارک کنار منزل نیست،سفر در فقه ما 24 کیلومتر کمتر نیست،برای مثال خدا برای حج استطاعت مالی گذاشته است،موضوع بعد اینکه گردشگری امروزه کار لوکس اجتماعی است لذا می شود مردم بروید پارک، اما رفتن به پارک مواردی که حضرت علی (ع) درباره سفر مطرح کرد و ابتدای بحث اشاره کردم مهم نمی شود.
پایان پیام/
نظر شما