خبرگزاری شبستان/خراسان شمالی
آستان مقدس امامزاده جلیل القدر حضرت سید عباس بن موسی بن جعفر (ع) که فرزند امام بزرگوار موسی کاظم(ع)، است بر روی تپه ای باستانی معروف به معصوم زاده واقع در جنوب شهر بجنورد با گنبدی فیروزه ای رنگ جلب نظر می کند که از دیرباز مورد توجه و احترام اهالی بجنورد و زائران و مسافران عبوری بوده است.
بنا بر اسناد موجود در اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی؛ حاج شیخ عباس قمی در کتاب شریف منتهی الاعمال به نقل از شیخ مفید می فرمایند که اولاد حضرت موسی بن جعفر (ع) 37 نفر است که شامل 18 تن ذکور و 19 تن اوناس است.
این اسناد حاکی است حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در سال 200 هجری به اجبار و به ظاهر مردم پسند به عنوان ولایتعهدی توسط مامون عباسی از مدینه به مرو هجرت فرمودند و به تبع هجرت ایشان، برادران و برخی از خواهران مکرمه ایشان نیز به عنوان یاوران آن بزرگوار، منشأ تحولات علمی، فکری، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی نه در خراسان بلکه ایران اسلامی و جهان اسلام بوده است.
مردم بجنورد بر این باورند که امامزاده سید عباس(ع) تا سال 203 هجری در قید حیات بوده و به اذن برادر بزرگوارش مدتی والی بصره بوده و معتقدند که اینجا قطعه ای از بهشت و محل آمد و شد فرشتگان الهی و انس وعلاقه علاقه مندان حضرت ابا عبد الله الحسین (ع) و ائمه اطهار (ع) و جایگاه تعالی و تلاقی ایمان و دانش و تقوا و جهاد و خدا باوری بوده است.
حرم مطهر امامزاده در پهنه پهناور تاریخ اسلامی این مرز و بوم، پرچم همیشه بر افراشته برای تقویت ایمان مردم این سامان بوده که آنان را به فرهنگ غنی قرآن و عترت و عاشورا و امامت و ولایت که فرهنگ وحدت و رحمت و توحید و همگرایی و انسجام است، دعوت می کند.
آرامگاه این امامزاده بزرگوار در مرتفع ترین بخش تپه و در جنوب یک باغسار به وسعت 3/2 هکتار واقع شده که تا سال 1354 صندوق چوبی مشبک کوچکی که به گفته صنیع الدوله در نجاری آن چندان تکلف و تصنعی نشده بود بر روی مزار قرار داشت ولی هم اکنون ضریح زیبایی به جای صندوق چوبی بر رو مزار قرار گرفته است.
این اسناد همچنین حاکی از این است که تا پیش از سال 1343 در محل صحن های کنونی مقبره ای جداگانه وجود داشته و در جنوب بنا نیز کتابخانه ای بوده که اینک نشانی از آن وجود ندارد.
به گفته سیف الله سهرابی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی، بنای قدیمی حرم حضرت با مساحتی بالغ بر 300 متر مربع دارای 64 متر مربع گنبد و آینه کاری و نیز یک دستگاه ضریح مطلا و دو دهنه شبستان است.
وی افزود: با توجه به نیاز ضروری به توسعه این امامزاده، در سال 1388 با هماهنگی معاونت بقاع و اماکن متبرکه مذهبی کشور، با تهیه طرح جامع که به تصویب دفتر فنی سازمان مرکزی رسیده است فاز اول پروژه امامزاده به مساحت هزار و 176 متر مربع تحت عنوان توسعه شبستان در چهار طرف حرم مطهر به بنای قدیم اضافه شده است.
حجت الاسلام سهرابی یادآور شد: طرح کلی امامزاده دارای چهار فاز در مجموعه ای به مساحت 15 هکتار است که با همکاری سازمان مرکزی و مسئولان ارشد استانی با تامین اعتبارات لازم و با کمک های مردم ولایت مدار خراسان شمالی به مرحله اجرا در خواهد آمد.
وی تصریح کرد: این طرح در 42 کاربری شامل زائرسرا، شبستان مذهبی، مجتمع های فرهنگی، تجاری، سالن های ورزشی و صحن ها پیش بینی شده که همگی نیز دارای هویت مذهبی، فرهنگی، تفریحی و استراحتی هستند.
وی خاطرنشان کرد: این طرح در سال 88 تصویب و در سال 91 مصوبه معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری را دریافت کرد.
مدیرکل اوقاف خراسان شمالی افزود: در حال حاضر مرحله صفر طرح جامع این امامزاده که شامل لکه گذاری و تعیین محل هر کدام از بخش ها است، انجام شده است.
وی با اشاره به هزینه کرد 5/1 میلیارد تومان برای شبستان هزار و 500 متری امامزاده تا کنون، اظهار داشت: برای احداث این طرح که به صورت 5 ساله پیش بینی شده مبلغ 100 میلیارد تومان اعتبار در 9 هکتار کاربری پیش بینی شده است.
وی مبلغ مورد نیاز برای طراحی کل پروژه را 300 میلیون تومان ذکر کرد و بیان داشت: از محل سفر رهبری به استان اعتباری به میزان 3 میلیارد و 800 میلیون تومان برای بقاع متبرکه در نظر گرفته شده که امامزاده سید عباس بجنورد را نیز شامل می شود.
حجت الاسلام سهرابی کمبود اعتبار را یکی از بزرگترین مشکلات این پروژه اعلام کرد و گفت: برای اجرای این طرح به این عظمت، نیازمند جدی اختصاص اعتبارات دولتی هستیم.
وی با تاکید بر اینکه کاربری های این پروژه نیازمند ورود سرمایه گذاران است، یادآور شد: با توجه به اینکه احداث مجتمع های تجاری، سیاحتی و تفریحی و زائرسراها نیازمند اعتبارات فراوانی است از سرمایه گذاران استانی و کشوری دعوت می شود تا برای ورود به این کار خداپسندانه اقدام کنند.
معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی نیز در این رابطه با اشاره به برگزاری مراسم مختلف از جمله آیین تحویل سال و طرح آرامش بهاری و سوگواره یاس نبوی همزمان با نوروز امسال در این امامزاده، اظهار داشت: امسال همزمان با نوروز سال 93، آیین تحویل سال در 31 امامزاده و بقعه متبرکه این استان برگزار می شود.
حجت الاسلام علی اکبر صفری افزود: ابتدای این مراسم با قرائت دعای کمیل آغاز و سپس قاریان برجسته کشوری و استانی به تلاوت قرآن پرداخته و در زمان تحویل سال نیز دعای تحویل سال قرائت می شود و پیام نوروزی مقام معظم رهبری نیز پخش خواهد شد.
وی با اشاره به تقارن ایام نوروز امسال با ایام شهادت حضرت زهرا (س)، تصریح کرد: امسال توسط هیات امنا و خادمین امامزادگان، سفره هفت سین فاطمی برگرفته از القاب حضرت زهرا (س) شامل سلیمه، سیده النساء، سرالله، سرالعظمه، سعیده، ساجده و سماویه پهن می شود که معانی و توضیحات کامل این القاب نیز در این قالب به مردم و زائران ارائه می شود.
وی یادآور شد: اسکان مسافران نوروزی از برنامه های سال گذشته اوقاف در طرح آرامش بهاری بود که امسال نیز زائرسراها و اقامتگاه های امامزادگان استان برای این منظور آماده شده است.
حجت الاسلام صفری ضمن یادآوری برگزاری طرح آرامش بهاری از 28 اسفند تا 15 فروردین ماه در امامزادگان شاخص استان، از جمله امامزاده سید عباس بجنورد، اظهار داشت: همزمان با اجرای این طرح، آیین تحویل سال نیز در این امامزادگان برای زائران و مسافران برگزار می شود.
وی برپایی ایستگاه های صلواتی، ادعیه، سخنرانی و مداحی، مسابقات فرهنگی و نمایشگاه های محصولات فرهنگی را از جمله برنامه های اجرایی این طرح در امامزاده سید عباس و سایر امامزادگان شاخص استان اعلام کرد.
پایان پیام/
نظر شما