به گزارش خبرنگار شبستان، مشکل مالی یکی از مشکلات بزرگ و عمده موجود در حوزه چاپ و نشر است که عده ای از نویسندگان و ناشران راه حل این مشکل را خصوصی سازی نشر می دانند و برخی با خصوصی سازی مخالفند و رفع مشکلات چاپ و نشر را بی ربط با خصوصی شدن نشر می دانند. حجت الاسلام کریمی مدیر انتشارات نسیم حیات واگذاری مسئولیتهای اجرایی حوزه نشر به بخش خصوصی را آسیب زا دانست و گفت: متاسفانه نشر ما آسیب دیده است و اگر حمایتهای دولت نباشد این آسیب شدیدتر خواهد شد زیرا در دوره ای هستیم که مردم پول گوشت و مرغ و مایحتاج ضروری خود را ندارند چه برسد به کتاب. اگر قرار باشد مسئولیتهای اجرایی نشر به بخش خصوصی واگذار شود، نشر بیشتر آسیب می بیند.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر وزارت ارشاد حتی کتابهای ارزنده را نیز از ناشران خریداری نکرده است، تصریح کرد: ما برای چاپ مجموعه قرآنی تالیف دکتر محمدعلی رضایی اصفهانی از مفسران و مترجمان قرآن با شمارگان 3000 نسخه 50 میلیون تومان هزینه کردیم که وزارت ارشاد یک جلد هم خریداری نکرد .قرآنی نیز چاپ کردیم که در نمایشگاه کتاب برگزیده بخش دانشگاهی شد و یک جلد هم توسط ارشاد خریداری نشد.
حجتالاسلام غلامرضا حیدری ابهری از نویسندگان مذهبینویس در حوزه کودک و نوجوان گفت: اگر قرار باشد وزارت ارشاد تمام مسئولیتهای اجرایی را به بخش خصوصی دهد و حمایتی از مؤلفان و ناشران نداشته باشد، این امر خوب نیست و به ضرر کتاب و نشر خواهد بود. به هر حال دولت باید دخالتهای خود را در حوزه اجرایی کم کند و ناظر باشد چه بسا جاهایی که دولت ورود یافته بیشتر آسیب زده تا اینکه مؤثر باشد بر این اساس دولت باید یک ناظر حمایت گر باشد.
این نویسنده با اعتقاد بر نگاه حمایتی و هدایتی دولت در امور مختلف، تصریح کرد: دولت قطعا وظیفه واردکردن کاغذ ندارد اما میتواند به ورود کاغذ کمک کند. همانطور که دولت گندم نمیکارد اما میتواند کشاورزان و باغداران را حمایت کند. در کتاب هم همینطور است، وظیفه دولت زینک، تأسیس چاپخانه، واردکردن کاغذ و توزیع کتاب نیست اما میتواند حامی بخش چاپ و نشر و توزیع باشد.
یحیی علویفرد، مدیر انتشارات عمو علوی خصوصیسازی نشر چه در بعد نرمافزاری و چه در بعد سختافزاری را آسیبزا دانست و افزود: اگر کنترل دولت نباشد و ممیزی از ارشاد به موسسات واگذار شود، شاهد افت محتوای کتابها خواهیم بود. همین الان مؤسساتی هستند که زیر نظر ارشاد کتاب چاپ میکنند و دیگر کتابهای آنها برای ممیزی به ارشاد فرستاده نمیشود و شاهد کیفیت پایین محتوای این کتابها هستیم، بر این اساس با خصوصیسازی نشر از نظر محتوایی و نرمافزاری دچار مشکل میشویم.
مدیر انتشارات عمو علوی تصریح کرد: اگر نشر خصوصی شود برخی افراد هر کتابی خواستند، چاپ میکنند ولو مجوز نشر آنها باطل شود زیرا تا ارشاد کتابهای آنها را جمعآوری کند، آنها به مقاصد و اهداف خود رسیدهاند.
وی نشر ایران را متفاوت از نشر غرب ذکر کرد و افزود: در غرب طوری فرهنگسازی شده که مردم کتاب خوب را انتخاب میکنند. در آمریکا، کانادا و ژاپن ناشر شابک را میگیرد و کتاب را در فضای اینترنت منتشر میکند در حالی که یک نسخه آن هم چاپ کاغذی نشده است. وقتی مردم تقاضای انتشار کنند، به تعداد لازم به صورت چاپ کاغذی درمیآید اما در کشور ما کتاب بر اساس میزان تقاضای مشتری و خواست او چاپ نمیشود. کتابهای بسیاری چاپ میشوند که مشتری ندارند و در انبارها خاک میخورند.
علویفرد با بیان اینکه ناشران در خارج کشور شانس یکسانی دارند، اظهار داشت: در کشور ما هر ناشری لابی داشته باشد، بیشتر کتاب توزیع میکند و ناشری که در لابی نباشد، متضرر میشود و به سختی میتواند کتابهای خود را توزیع کند.
این شاعر و نویسنده با اشاره به اینکه کتاب پرفروش معرف کتاب خوب نیست، عنوان کرد: جذابیت و محتوای خوب تنها یکی از فاکتورهای فروش خوب است و تبلیغات حرف مهمی در فروش کتاب میزند. تجربه نشان داده در کشور ما کتابی که تبلیغات خوبی داشته باشد بیشتر از کتاب خوب فروش میرود. متأسفانه ما علاوه بر مشکل توزیع در تبلیغات کتاب هم دچار مشکل هستیم.
وی بیان کرد: در صورت منسجم و محکمترکردن آییننامه کتاب وزارت ارشاد نیازی به خصوصیسازی بخش نشر نخواهد بود. در آییننامه ممیزی نوشته شده است که توهین به شخصیتها، اقلیت و ادیان ممنوع است و همچنین اینکه کتاب باید توسط متخصص نوشته شد. این مباحث کلی است و باید ریز و مشخصتر شود.
حجتالاسلام اسماعیل اسماعیلی، رییس مؤسسه بوستان کتاب معتقد است: اگرچه کارهای واگذاری مسئولیتها به بخش خصوصی باید حساب شده و با برنامهریزی دقیق باشد اما نباید فراموش کرد برخی بخشها از دولت جداییناپذیرند و جایگاه دولت ایجاب میکند که به آن وظایف و مسئولیتها بپردازد.
وی با بیان اینکه بنای کار بخش خصوصی بر تجارت و سود و زیان است، اظهار داشت: بخش خصوصی دنبال کسب و کار است و طبعا دغدغه اول آن مادی است نه نشر معرفت دینی و ارزشهای اخلاقی.
به گفته رییس مؤسسه بوستان کتاب، تولید علم، نشر فضایل اخلاقی و علمی، تحکیم بنیانهای دینی و اعتقادی مردم و تقویت بنیانهای ملی مردم اموری است که باید خود نظام و سازمانها و نهادهای وابسته به نظام متکلف آنها باشند و اگر حوزه نشر به بخش خصوصی واگذار شود نباید توقع داشت که این اهداف محقق شود.
رییس موسسه بوستان کتاب با اشاره به گرانی کاغذ در سالهای اخیر تصریح کرد: گرانی کاغذ باعث تضعیف نشر و تولید آثار ضعیف، خرافی و کمارزش شد، به طوری که مخاطبان عام مورد هدف واقع شدند. در این حالت سرمایهگذاری کم و فروش بیشتر مورد توجه قرار می گیرد و این مشکل را در خصوصیسازی صنعت نشر خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه کتاب خوب الزاما فروش خوبی ندارد، بیان کرد: تولید کتاب خوب نیازمند نویسنده توانمند و سرمایهگذاری بیشتر است، در صورتی که کتاب عامهپسند سرمایه کمی میخواهد، از طرفی کتابهای خوبی داریم که حتی در جشنوارهها برگزیده شدند اما مخاطب ندارند، مردم به آنها توجه نمیکنند و یا معرفی نشدند.
حجتالاسلام اسماعیلی معتقد است، با خصوصیشدن نشر، کتابها به سمت عامهپسندبودن پیش میروند و طبعا از نظر محتوا و ارزش افت میکنند.
پایان پیام/
نظر شما