گرگان با افت آب زیرزمینی مواجه است

خبرگزاری شبستان: کارشناس ارشدمهندسی منابع آب گلستان با بیان اینکه گرگان با افت آب زیرزمینی مواجه است،گفت: در شرایط کنونی، تغذیه مصنوعی و اقداماتی جهت بالا آمدن سطح آب های زیر زمینی باید در اولویت کاری باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، عبدالرضا یوسفی، کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان، امروز (14 اسفند) در نخستین همایش ملی بهینه سازی مصرف آب، گفت: همه ما آب را در سطح می بینیم، این در حالی است که شاهد افت آب زیرزمینی از شرق تا غرب استان مواجه هستیم.


وی با اعلام اینکه تعداد ایستگاه های اندازه گیری در استان خوب است، افزود: رودخانه، برکه و غیره از جمله آب های سطحی و چاه، چشمه و قنات به عنوان آب های زیرزمینی هستند.


یوسفی با اشاره به اینکه اکنون بالغ بر 40 حلقه چاه آب داریم که با توجه به آن روز به روز بر متقاضیان آن افزوده می شود، اظهار داشت: عمق حفاری چاه ها 359 متر است که حدود 200 متر عمق آب های زیرزمینی پایین رفته است.


کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان خاطرنشان کرد: در گذشته 19 حلقه چاه داشتیم و لی با توجه به رشد تقاضای افراد، 70 حلقه چاه داریم.


وی اظهار داشت: در حال حاضر به طور متوسط 150 متر افت آب سطح زیرزمینی داریم و با توجه به اینکه اگر در گذشته برای بهره برداری از آن 20 متر لوله گذاری می شد، اکنون باید حدود 80 متر لوله گذاری شود.


کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان خاطرنشان کرد: در اوایل انقلاب چند مورد طرح تغذیه مصنوعی در اختیار داشتیم، اما امروزه متأسفانه این طرح در آب منطقه ای نمودی ندارد.


در اختیار داشتن 770 قنات که اکنون کمتر از 200 قنات باقیمانده است
یوسفی با بیان اینکه قنات شاهکار صنعت آب است که از 2 هزار و 500 سال قبل به ایرانیان نسبت داده شده، تصریح کرد: در گذشته بیش از 770 رشته قنات داشتیم که اکنون این مقدار به کمتر از 200 قنات رسیده است.


وی با اشاره به اینکه مشکل آب زیرزمینی فقط در بخش کشاورزی نیست و باید تامین آب شرب هم مد نظر باشد، اظهار داشت: جهت بالا آمدن سطح آب، تغذیه زیرزمینی و پاسخ به ارباب رجوع باید فکری اساسی کرد.


کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان با بیان اینکه در چندین نقطه استان با رانش زمین مواجه هستیم، افزود: با توجه به مهم بودن این مسئله و بروز خساراتی سنگین با وقوع زلزله و رانش زمین باید اقدامی جدی در ین جهت صورت گیرد.


محیط زیست جلوی ورود پساب های واحدهای صنعتی به رودخانه ها را بگیرد
کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان اظهار داشت: مقداری از آب شرب گرگان از رودخانه ناهارخوران تامین می شود و در مسیر عبور این رودخانه تا روستای زیارت، چندین دامداری وجود دارد.


یوسفی با خطرناک دانستن این مهم، افزود: ازت فضولات دامی خطرناک ترین عنصر برای آب است که با سولفات مس، آب آهک و جوشاندن از بین نمی رود، بنابراین باید از فعالیت دامداری ها در این مسیر اکیدا خودداری کرد.


وی با بیان اینکه ورود پساب های کارخانجات، تاسیسات و صنایع وابسته به رودخانه ها مضر است، عنوان کرد: ورود این پساب ها به رودخانه ها تمام موجودات هوازی رودخانه ها را از بین می برد و محیط زیست باید جهت جلوگیری از حوادث بدتر، جلوی ورود پساب های واحدهای صنعتی به رودخانه ها را بگیرد.


کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان تصریح کرد: ستاد حوادث باید قبل از واقعه سیل وارد عمل شود و با شناسایی مناطق و اجرای طرح های حفاظتی برای رودخانه ها، جلوی خسارات جانی و مالی را بگیرد.


یوسفی با بیان اینکه احداث سد همیشه در افکار مسئولان هست ولی اقداماتی درخور شکل نمی گیرد، خاطرنشان کرد: سد گرگان عمری بیش از 50 سال دارد و مخزن آن فضای زیادی ندارد و دو دریاچه در ساحل راست و چپ داریم که مخزن اصلی آن تا حدود 20 میلیون متر مکعب بیشتر آب نمی گیرد.


وی ادامه داد: مسئولان سیاسی و فنی آب باید فکری به حال احداث سد در بخش های مطالعه شده همچون گالیکش، محمدآباد، شیرآباد، شصت کلاه، کردکوی و غیره بگیرند.


کارشناس ارشد مهندسی منابع آب شرکت آب منطقه ای گلستان تعداد تصفیه خانه فاضلاب گرگان به صورت نیم بند را برای 50 هزار خانوار فعال عنوان کرد و افزود: بهتر این بود که این تأسیسات کل شهر گرگان را پوشش دهد تا هزینه حفر چاه به دوحلقه چاه در منازل نرسد.


یوسفی با بیان اینکه با توجه به بزرگ شدن سطح شهرها، کانال های دفع آب سطحی شهرها نیز افزایش داشته اند، تصریح کرد: افزایش محدوده شهرستان گرگان و دیگر شهرهای استان موجب افزایش سطح شهرها، تامین و تغییر کانال های مورد مطالعه و حفر کانال های جدید شده است که به همین علت روز به روز شاهد افزایش ابعاد کانال ها هستیم.


پایان پیام/

کد خبر 349971

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha