محمدتقی حسنزاده، رییس مرکز مطالعات و پژوهش های راهبردی وزارت ورزش و جوانان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فکر نمیکنید با باقیماندن سازمان ملی جوانان امید بیشتری برای حل مشکلات جوانان وجود داشت، گفت: خیر، ما بعد از انقلاب اسلامی قریب به 21 سال تشکیلات مستقل برای جوانان داشتیم یعنی از مرکز ملی سازمان گرفته تا رسیده به معاونت ریاست جمهوری ولی به دلیل اینکه عملا سازوکارهای اجرایی برای برنامههای حوزه جوانان وجود نداشته موفقیتی هم در این راستا حاصل نشده است.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین دلایلی که سازمان ملی جوانان و سازمان تربیتبدنی در هم ادغام شده و به یک وزارتخانه تبدیل شد از یک سو نبود سازوکارهای اجرایی برای پیشبرد مربوط به امور ورزش و جوانان بوده و از سوی دیگر پاسخگو نبودن سیستم سازمان ملی جوانان و ورزش بوده است یعنی نظام پاسخگویی که بتواند مشکلات، مسایل و ناکارآمدی و ضعف مدیریت در حوزه جوانان را حل کند، وجود نداشته است.
حسنزاده خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه موضوع جوانان یک موضوع فرابخشی و فرادستگاهی بوده بنابراین نیازمند این است که از یک مرجع غنیتر و ظرفیتهایی مانند دولت، ریاستجمهوری و شورای عالی جوانان وارد کار شود و از دستگاههایی که مسئولیت مستقیم در حوزه جوانان دارند برنامه خواسته و با همکاری یکدیگر این برنامهها را تدوین کنند.
هنوز بودجه و ردیف مستقل برای حوزه جوانان در برخی دستگا های نداریم
وی با انتقاد از اینکه ما هنوز در برخی از دستگا ههای مسول در حوزه جوانان بودجه و ردیف مستقل نداریم، افزود: بودجه و اعتبار جوانان در حوزههای دیگر تعریف میشود و اصلا در حوزه ورزش و جوانان تعریف نشده است که این امر بیانگر نبود یک برنامه راهبردی و جامع در حوزه جوانان است.
وی خاطرنشان کرد: ابتدا باید همه حوزههایی که در زمینه مسایل جوانان کار و تلاش میکنند به یک نقطه نظر مشترک، وحدت نظر، وفاق ملی، راهبردی و استراتژیک برسند سپس در راستای حل مشکلات گام بردارند.
وی ادامه داد: امروزه حوزههای قانونگذار و اجرایی هر کدام تعریفهای متعدد از مسایل و موضوعات جوانان را دارند که این امر یکی از دلایل عدم انجام کار جدی در حوزه جوانان است.
حسنزاده با اشاره به اینکه هرچند روند ساماندهی امور جوانان در دورههای گذشته یک روند رو به جلو و مثبتی بوده است ولی ما بسیاری از ظرفیتها را از دست دادیم، گفت: اکنون نیز ما در شرایط جدید نیاز به تشکیلات مستقل نداریم، در همین ساختار فعلی هم میشود مسایل و برنامههای جوانان را حل و عملیاتی کرد ولی باید دو نکته را مورد توجه قرار دهیم.
عملیاتیکردن برنامههای جوانان نیازمند داشتن برنامه و نظام مدیریتی کارآمد است
وی با بیان اینکه عملیاتیکردن برنامههای جوانان نیازمند دو عامل یعنی داشتن برنامه و داشتن سیستم و نظام مدیریتی کارآمد است، خاطرنشان کرد: امروز نظام مدیریتی کارآمد با همکاری دستگاههای مختلف در عرصه جوانان وارد تصمیمسازی و تصمیمگیری نشده است.
حسنزاده با بیان اینکه ما در دوره سازمان ملی جوانان تشکیلات استانی برای جوانان نداشتیم، اظهار کرد: فقط 3 تا 4 نفر به عنوان مشاور استاندار در حوزه جوانان در استانها فعالیت میکردند ولی اکنون ما در هر استان یک معاونت امور جوانان داریم، بنابراین ما در حال حاضر مشکل ساختاری و نیروی انسانی نداریم بلکه مشکل ما برنامه، برنامهریزی و تصمیمسازی است، فقط نبود یک نظام مدیریتی کارآمد در مرکز و ستاد این مشکلات را فراهم کرده است، ما باید این موضوع را کارآمد کرده و دستگاههای مسئول را وارد میدان کنیم.
وی با بیان اینکه ما باید فرهنگ و نگرش مثبتاندیشی را در جامعه در حوزه جوانان ارتقا دهیم، افزود: والدین باید به جوانان اعتماد کنند، اگر آنها احساس کنند که حمایت میشوند و مورد توجه قرار میگیرند خودشان بسیاری از مشکلات را حل میکنند ما باید جوانان را در حوزههای برنامهریزی و مسایل اجرایی مربوط به خودشان دخالت دهیم زیرا از این طریق مشکلاتشان بهتر حل میشود.
لزوم برنامهریزی برای جوانان با رویکرد تقاضامحور
وی با بیان اینکه برنامهریزی جوانان باید با رویکرد تقاضامحور صورت گیرد، تصریح کرد: یعنی بر اساس نیاز جوانان و جامعه باشد نه بر اساس برنامهریزی یکطرفه و عرضهمحور .
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آییننامه وزارت ورزش و جوانان مصوب شده است یا خیر، خاطرنشان کرد: خیر، اکنون وزارت ورزش و جوانان به دنبال این است که اهداف و وظایف خود را در قالب لایحه به مجلس ارایه دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا امیدی به همگرایی دستگاهها برای حل مشکلات جوانان است یا خیر، تصریح کرد: معاونت ساماندهی جوانان باید توان برنامهریزی، هدایت، همکاری و تعامل دستگاهها را با یکدیگر ایجاد کند ،چون وزارت ورزش نمیتواند شغل ایجاد کند بلکه مدیریت وزارتخانه باید با همکاری دستگاههای مربوطه در حوزه جوانان، مشکلات اشتغال، ازدواج، اوقات فراغت و تفریحات سالم آنها را حل کند.
پایان/
نظر شما