خبرگزاری شبستان: در فرهنگ اسلامى، مسجد خانه خداست و حضرت حق جل و علا آن را بیت خوییش قلمداد کرده است:
ان بیوتى فى الارض المساجد. (1)
این تعلق است که مسجد را عظمت بخشیده و دیگران را به تعظیم آن وا داشته است.امام صادق علیه السلام مى فرماید: انما أمر بتعظیم المساجد لأنها بیوت الله فى الارض. (2)
و چون آنچه از آن خداست ، براى بهره بردارى مردم است ، از این رو به همه افراد بشر تعلق دارد، همان گونه که خداوند از کعبه به عنوان اول خانه اى که براى مردم بنا نهاده شده، یاد مى کند:ان أول بیت وضع للناس للذى ببکة مبارکا . (3)
و تعبیر اول اشاره به آن دارد که دیگر خانه هاى خدا - مساجد - نیز براى مردم اند و همه افراد باید از این پایگاه هاى معنوى و استفاده و در تحقق طهارت نفس و آراستگى روح بر اساس (فیه رجال یحبون أن یتطهروا) (4) که فلسفه وجودى مسجد است ، گام بردارند. دو نام خانه خدا و خانه مردم براى مسجد، آنگاه ظهور و تجلى مى کند که نه رنگ خدایى از مسجد گرفته شود، و نه مسجد با اختصاص به صنف و گروه خاص ، عام بودن خود را از دست بدهد، والا مسجد از روح و حقیقت خود تهى مى شود و معناى واقعى خود را نخواهد داشت.
ما در اینجا در صدد هستیم برخى از عواملى که مسجد را از جایگاه رفیع و منزلت واقعى خود ساقط مى کند تبیین نماییم .
این عوامل عبارت اند از:
- محدودیت دینى.
- محدودیت طبقاتى.
- محدودیت سیاسى و دولتى.
مسجد در جامعه اسلامى و براى توده هاى مردم حقجو پایگاه آزادى است ، حال آنکه چنین عواملى ، مسجد را در بند قرار مى دهد و آزادى را از آن سلب مى کند.
مطالب مرتبط: 1- اهمیت و فضیلت مسجد 2 - مسجد از دیدگاه میزان الحکمه 3- تفسیر آیات نماز 4- اهمیّت جماعت 5-نمازکارخانه انسان سازی
برگرفته از: کتاب جایگاه مساجد در فرهنگ اسلامى
پایان پیام/
نظر شما