راز موفقیت خواجه نصیر را باید در رساله سیر و سلوک یافت

خبرگزاری شبستان: بهترین متد و روش پاسخگویی، عقلانیت عملی است که خواجه نصیرالدین طوسی آن را تبیین کرده یعنی با عقل عملی که مبنای آن بدیهیات است می‌توان مصادیق ظلم و عدالت را در پزشکی نیز مشخص کرد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، همایش بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی امروز دوشنبه، پنجم اسفند با حضور جمعی از اندیشمندان در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در حال برگزاری است.

بنابراین گزارش، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در این همایش با تاکید بر اینکه خواجه نصیرالدین طوسی یک پارادایم و جریان فکری و اندیشه است که اگر الگوی عملی او را بکار گیریم منشأ تحولات مختلفی در حوزه‌های گوناگون حتی علوم پایه می‌شود، گفت: راز موفق ‌بودن این شخصیت را از سایر متفکران باید در رساله "سیر و سلوک" او یافت و او در این کتاب زندگی‌نامه‌ای از خود ارایه داده است.

وی در ادامه به عنوان سخنرانی خود اشاره و اظهار کرد: «رابطه حسن و قبح اخلاقی» یا «حسن یا قبح افعال در چهارچوب علمی و نظری» بیشتر در مباحث کلامی و فلسفه‌ای به آن پرداخته شده است اما بعدها این مبحث در کتاب‌های اخلاقی هم مطرح شد؛ سؤال اصلی این است که آیا ثواب و عقاب و مدح و ذم که بر فاعل مختار و فعل او نسبت داده می‌شود ذاتی فعل است یا به جعل جاعل که این سوال را متکلمان و معتزله و اشاعره پاسخ داده‌اند.

وی ادامه داد: اشاعره معتقدند حسن و قبح افعال شرعی است یعنی فعل، فی حد نفسه نه قبیح است و نه حسن. وقتی شارع می‌گوید این فعل قبیح است آن فعل قبیح می‌شود و زمانی که می‌گوید این فعل حسن است آن فعل حسن می‌شود یعنی عقل هم ثبوتا و هم اثباتا حسن و قبح خود را از خدا و شارع مقدس می‌گیرند.

حجت‌الاسلام خسروپناه با بیان اینکه اشاعره کسانی هستند که معتقدند فعل با کلام شارع حسن و قبح پیدا می‌کند، عنوان کرد: دیدگاه معتزله خلاف این موضوع است و آنها معتقدند فعل ذاتا یا حسن دارد یا قبح و عقل این را می‌فهمد، بنابراین این دعوا میان اشاعره و معتزله است و خواجه نصیرالدین طوسی در کتاب تجریدالعقاید دلیل می‌آورد که حسن و قبح افعال عقلی است.

وی عنوان کرد: وقتی به آثار فلاسفه مراجعه می‌کنیم مشاهده می‌شود که آنها منکر حسن و قبح عقلی هستند اما این سوال را خواجه نصیر مطرح کرد که چطور ممکن است فیلسوفی مانند ابن سینا منکر حسن و قبح شود و او کتابی به نام "فصول" دارد که در آن این مسئله را ذکر می‌کند.

رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در ادامه بیان کرد: اینکه فلاسفه منکر حسن و قبح عقلی شده‌اند منظور آن است که ما حسن و قبح را با عقل نظری درک نمی‌کنیم، لذا آنها منکر حسن و قبح عقلی نظری شده‌اند اما عقل عملی حسن و قبح را درک می‌کند، اگر عقل عملی تصوری از حسن عدالت یا قبح ظلم داشته باشد ما این موضوع را تصدیق می‌کنیم، بنابراین اگر فلاسفه منکر حسن و قبح عقلی شده باشند این موضوع از منظر عقل نظری است نه عملی و خواجه نصیرالدین طوسی این مبحث را در کتب اخلاقی خود در فلسفه بیان کرده و پیوند آن را با عقل عملی نشان داده است.

وی ابراز کرد: اینکه خواجه نصیر از عقل عملی استفاده می‌کند و معنای حسن و قبح عقلی را می‌سازد باید به حوزه اخلاق کاربردی برویم که بسیار مورد نیاز ماست؛ به طور مثال اخلاق سیاسی، اخلاق پزشکی، اخلاق مهندسی و ... .

حجت‌الاسلام خسروپناه در پایان یادآور شد: امروز بسیاری از پزشکان سؤالات اخلاقی پزشکی دارند که به ما مراجعه می‌کنند، بهترین متد و روش، عقلانیت عملی است که خواجه نصیرالدین طوسی آن را تبیین کرده یعنی با عقل عملی که مبنای آن بدیهیات است که می‌توان مصادیق ظلم و عدالت را در پزشکی هم مشخص کرد.

پایان پیام/

 


 

کد خبر 346639

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha