امر به معروف و نهی منکر از ابزارهای مهم کنترل اجتماعی

خبرگزاری شبستان:عضوهئیت علمی دانشگاه گفت:امربه معروف و نهی منکرازابزارهای مهم کنترل اجتماعی است که اگر بتوانیم آن را درجامعه پیاده سازیم می‌توانیم هنجارها رادر فرآیند جامعه کنترل و تحقق عمومی بخشیم

خبرگزاری شبستان - قم:

انسان به دلیل اجتماعی بودنش، نیاز به جمعی دارد که انیس او باشند، تا از غمها و سختی ها رهایی یابد و استعدادهای نهفته اش را به فعلیت برساند، وگرنه انسانیت انسان، بی معنا خواهد بود. به همین دلیل زندگی انسان، شکل گروهی به خود گرفته و اجتماعات متفاوت در عین حال، شبیه به هم را به وجود آورده است و رشد و تعالی انسانها تنها درمحیط و اجتماع سالم و پاک، امکان پذیراست.

چون افراد یک اجتماع سالم، همانند اعضای یک بدن، در طریق حیات اجتماعی و سازمان دادن به زندگی صحیح انسانی سهیم و شریکند و هیچ یک از آنان نمی تواند خود را در قبال سودها و زیان های اجتماعی بی تفاوت دانسته و عکس العملی از خود نشان ندهد، اینجاست که مسئله امر به معروف و نهی از منکر (نظارت همگانی) ضرورت پیدا می کند و موقعیت اساسی و بنیادی آن چون خون که در تمام اعضاء و جوارح انسان جریان دارد، در صحنه حیاتی انسانی جلوه می کند.


حجت الاسلام محمد رضا ضمیری عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم در گفتگو با  خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به اهمیت امر به معروف و نه از منکر در جامعه امروز گفت: معروف امری است که به لحاظ عقلی و شرعی دارای حسن بوده و از جنبه خوبی در اجتماع برخوردار باشد.


وی افزود: هر امری چه واجب چه مستجب، روابط اجتماعی و خانوادگی ، آداب ورسوم و هرچیزی که دارای جنبه خوب و فضیلت باشد به نوع معروف است .


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم ادامه داد: آنچه در مقابل تقوا بوده و هر چه زشتی که عقل و شرع آن را بیان کند منکر محسوب می شود.


حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: در دین اسلام نیز هر آنچه که طبع انسان از ان متنفر است از جمله نگاه به نامحرم، رشوه خواری، ظلم به دیگران و ربا خواری از مهمترین جنبه های منکر در جامعه است.


وی خاطر نشان ساخت: منکرات در جامعه در برخی مواقع جنبه های عقلی و اجتماعی دارد که میتوان به آن توجه داشت و از بهترین راهکارها در نهی از منکر استفاده کرد.


کنترل اجتماعی از مهمترین اثرات امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم یادآور شد: ریختن زباله در خیابان، عدم رعایت بهداشت عمومی وتضیعع حقوق دیگران از دیگرمنکرات موجود در جامعه امروز است.


حجت الاسلام ضمیری اذعان کرد: اصل امربه معروف به عنوان یک واجب کفایی بوده و یک امر مقدس بوده که نباید ترک و قضا شود بلکه باید با حساسیت بیشتری پیگیری گردد.


وی ابراز داشت: یکی از مهمترین آثار امر به معروف و نهی از منکر کنترل اجتماعی جامعه است یعنی هر گاه مردم و افراد جامعه این امر را پذیرند و آن را در وجود خود نهادینه سازند میتوانند با استفاده از مکانیزم عمومی به ارزشها و هنجارها پایبند باشند.


عضوهئیت علمی دانشگاه پیام نور قم امربه معروف و نهی منکررا یکی از ابزارهای مهم کنترل اجتماعی عنوان کرد و افزود: وقتی که ما نهی از منکر را در جامعه پیاده سازیم توانسته ایم تا حدی هنجارها را در فرآیند جامعه کنترل و تحقق عمومی آن را ببینیم.


حجت الاسلام ضمیری گفت: در جامعه ای که قدرت در یک طرف وامربه معروف در طرف دیگرقرار دارد نیازمند یک وظیفه متقابل و نظارت طرفین است تا بتوانیم آن را در جامعه پیاده سازیم.

وی عنوان داشت: توقعی که ما از امر به معروف و نهی از منکر در جامعه داریم ظرفیتی است که کمتر به آن توجه می شود توقعی که مصداق بارز(آهسته بیا آهسته برو تا صدمه نبینی ) را نمونه بارز توجه به امر به معروف ونهی از منکر در جامعه عنوان می کند.


فریضه امر به معروف و نهی از منکر به خوبی در جامعه ظاهر نشده است

عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم خاطر نشان کرد: در جامعه امروز ما متأسفانه فریضه امربه معروف و نهی ازمنکر به خوبی ظاهر نشده که اگر درسطح بالاتر، علمی تر و با زبان خوشتری همراه با استدلال، عاطفه و دلسوزی این تذکر به مردم داده شود تاثیر بسزایی در جامعه و افراد آن خواهد داشت.


حجت الاسلام ضمیری با بیان اینکه برخی امر به معروف را دخالت در امور دیگران می دانند اظهار داشت: مسئله حجاب، نوع پوشش، نحوه آرایش در جامعه امری است که نباید درجامعه نسبت به آن بی تفاوت بود.


باید از بلندگوی رسانه و مراکزعلمی رفتاراجتماعی را در قالب امر به معروف معرفی کنیم

وی گفت: برخی مواقع باید از دید ونگاه بالایی از جمله مطبوعات، رسانه، اساتید دانشگاهی به عنوان بلند گوی جامعه اطلاع رسانی رفتار واخلاق اجتماعی در قالب امر به معروف و نهی از منکر استفاده کرد.


عضو هئیت علمی دانشگاه پیام نور قم عنوان داشت: ساخت فیلم، تیزرهای تبلیغی، استفاده از زبان نرم و گویا، احترام به شخصیت افراد از دیگر کاربردهای غیر مستقیم در ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است.


حجت الاسلام ضمیری در پایان گفت: امر به معروف و نهی از منکر از واجب ترین واجبات در جامعه دینی و اسلامی است که می توان بااستفاده از شیوه و راهکارهای متناسب با جامعه امروز مسیر کاهش ناهنجاری در بین حوانان و افراد جامعه را هموار ساخت.


پایان پیام/
 

کد خبر 345787

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha