کیومرث امجدیان، کارشناس آموزش در گفتوگو با خبرنگار شبستان با اشاره به اینکه یکی از مسایل مهم آموزش و پرورش ما محتوامحوری به جای فعالیتمحوری است، گفت: این محتوامحوری سبب شده تا کتب درسی در آموزش و پرورش کشور حاکمیت پیدا کند و همه چیز با کتاب سنجیده شده و تمام فعالیتهای آموزش و پرورش تابعی از آن شود. به عبارت دیگر عناصر دیگر آموزش و پرورش به تابعیت از کتاب درسی متأثر میشوند.
وی افزود: این تأثیر به گونهای است که زمان به عنوان یک مولفه در آموزش و پرورش تحت تأثیر آن است یعنی محوریت محتوا سبب شده تا زمان برای آموزش کتب درسی همیشه اندک باشد و کمبود زمان برای تمامکردن کتاب توسط معلم یک مشکل اساسی برای مدارس باشد.
وی اظهار کرد: بنابراین هر کاری که در آموزش و پرورش انجام شود از این مسئله متأثر میشود چنانچه یک روز بدون کیف و کتاب هم از این امر مستثنی نیست. اگرچه معتقدم سبکباری موجب سبکبالی میشود یعنی محتوای کمتر موجب میشود دانشآموز با فعالیت بیشتر به فهم روی بیاورد تا به حفظکردن مطالب.
به گفته امجدیان، با کمکردن محتوا میتوانیم دانشآموز را در یک وضعیت آسودگی برای فعالیت بیشتر در جهت یادگیری با عمق بیشتر فراهم کنیم نه یک روز بدون کیف و کتاب که همه روز آسوده و بدون کتاب! البته این موضوع به معنای حذف کتاب نیست بلکه به معنای حذف حاکمیت کتاب است.
وی با تأکید بر اینکه کتاب در سیستم آموزشی یک وسیله است نه یک اساس، گفت: اساس آموزش، برنامه درسی است؛ در برنامه درسی ملی و در بند 2/13 که به زمان تعلیم و تربیت اشاره میکند در دوران ابتدایی 925 ساعت برای آموزش در نظر گرفته شده در حالی که از این تنها 800 ساعت اعمال میشود.
وی ادامه داد: اگر این تفاوت بخواهد اعمال شود با تعطیلی پنجشنبهها عملا این میزان ساعت محقق نخواهد شد و این یعنی تغایر آشکار بین تعطیلی پنجشنبهها به عنوان اقدام تحولی با برنامه درسی ملی مصوب.
این کارشناس آموزش با اشاره به نکته بعد در خصوص این موضوع تصریح کرد: علاوه بر 925 ساعت آموزش 100 ساعت نیز به عنوان وقت برنامههای فوق برنامه در برنامه درسی ملی اختصاص داده شده است که 50 ساعت آن به صورت متمرکز ملی بوده و 50 ساعت دیگر به اقتضای استانها گذاشته شده است، بنابراین این حجم زمان را مشاهده میکنیم عملا امکان اجرای آن در پنج روز هفته وجود ندارد.
بازگشت پنجشنبهها باعث تحمیل هزینه نیروی انسانی میشود
به گفته امجدیان، اینکه یک روز بدون کیف و کتاب مطرح است باید تنها در 100 ساعت فوق برنامه دیده شود نه در 925 ساعت در نظر گرفته شده برای زمان آموزشی و لذا اگر اینچنین شود یقین است این موضوع نیازمند یک روز است.
وی با اشاره به مصوبه پیشین شورای عالی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: در این مصوبه به برنامه آموزشی مدارس و ساماندهی آن در پنج روز هفته اشاره شد که آن را به عنوان یک روز بدون کیف و کتاب مطرح میشد که در یکی از روزهای هفته نه لزوما پنجشنبهها بلکه به تناسب در یکی از روزهای هفته گنجانده میشود که این مصوبه باید حذف شود یعنی در غیر این صورت خلاف مصوبه اعمال شده است.
این کارشناس آموزشی با اشاره به اینکه معلمان در حال حاضر پنج روز کاری دارند، گفت: در صورت لغو تعطیلی پنجشنبه مدارس آنها مطالبه حق خواهند کرد و ممکن است هزینههای مربوط به نیروی انسانی را تحمیل کنند.
امجدیان خاطرنشان کرد: اولیا، دانشآموزان و معلمان به تعطیلشدن پنجشنبهها عادت کردهاند و تغییر این موضوع با چالشهایی همراه خواهد بود، در حالی که حتی اگر در یک هفته 4 روز آن تعطیل شود مردم از آن استقبال خواهند کرد.
این کارشناس آموزشی یکی دیگر از نکات قابل تأمل این موضوع را نیروی انسانی متخصص دانست و گفت: این موضوع نیز قابل تأمل است چرا که برای طرح یک روز بدون کیف و کتاب به نیروی انسانی متخصص احتیاج داریم.
به گفته امجدیان، همچنین امکانات مدارس در مناطق مختلف کشور متفاوت بوده و لذا آنجایی که امکانات کمتر وجود دارد ممکن است استفاده کافی از این روز برده نشود.
لزوم تلفیق طرح یک روز بدون کیف و کتاب با برنامه ملی
این کارشناس آموزشی در ادامه پیشنهاد داد طرح یک روز بدون کیف و کتاب باید با برنامه ملی تلفیق شده و در قالب آن 100 ساعت که برای برنامههای فوق برنامه دیده شده بود، لحاظ شود.
وی همچنین توجه به تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مناطق را الزامی دانست و گفت: همچنین باید برای متنوعسازی و جذابیتسازی آموزش و پرورش در مدارس به دور از محدودشدن در یکی از روزهای هفته تلاش کنیم.
پایان پیام/
نظر شما