خبرگزاری شبستان: کانونهای مساجد بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با هدف احیای نقش واقعی فرهنگی و تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تاسیسات دستگاه های دولتی که امکان بهره وری فرهنگی دارند، تاسیس شد.
یکی از مهمترین وظایف این ستاد، راهاندازی، توسعه و تجهیز کانونهای فرهنگی هنری در مساجد سراسر کشور است. توزیع جغرافیایی این کانونها که دارای برنامههای گسترده آموزش در حوزههای علوم قرآنی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و علمی است تا حدی است که حتی در دورافتادهترین نقاط مرزی روستایی و شهری شاهد فعالیت آنان با محوریت ائمه جماعات و همراهی جوانان سختکوش مسجدی هستیم.
اجرای پروژه های مختلف آموزشی برای مخاطبان ستاد عالی از شاخص ترین فعالیت های این مجموعه فرهنگی است. دورههای آموزشی مشترک ائمه جماعات و مدیران کانونها و برگزاری دوره های تخصصی آموزش کتابداران، خبرنگاران و مدیران کانون های مساجد را می توان از محوری ترین فعالیت های آموزشی عنوان کرد که در این گزارش مروری بر برنامه های آموزشی این ستاد در سال 89 است.
این معاونت در سال 89 دورههای آموزشی مدیران مسئول کانونهای فرهنگی هنری، مبارزه با فرقههای انحرافی، کتابداران مساجد، ائمه جماعات، زوجهای جوان، کرسیهای نظریهپردازی، جنگ نرم، جشنواره وبلاگنویسی، کارگاه نقد فیلم و همایش اندیشههای آسمانی را در قالب طرحهایی برگزار کرد.
دوره آموزشی مدیران مسئول کانون های فرهنگی هنری
محمدرضا جعفری که مسئولیت آموزش و پژوهش ستاد عالی کانونهای مساجد کشور را بر عهده دارد در معرفی جزییات بیشتر طرحهای آموزشی این ستاد به خبرنگار شبستان گفت: مدیران کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور به عنوان ارکان اصلی اجرای سیاستهای ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد محسوب میشوند و نقش آنان به عنوان فرماندهان خط مقدم جنگ نرم غیرقابل انکار است.
از سوی دیگر امروزه علمی شدن مسایل مربوط به مدیریت و مسایل فرهنگی، سیاسی و ... این امکان را فراهم کرده است تا با تجهیز مدیران کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور به آخرین دستاوردهای علمی در زمینه مدیریت فرهنگی، سیاسی و آخرین اطلاعات مربوط به هر یک از حوزههای مذکور، کانونها بتوانند کارآمدتر از گذشته عمل کنند.
بر همین اساس، دفتر آموزش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور بر آن است تا با آموزش مدیران کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور زمینه حضور هرچه مؤثرتر کانونهای فرهنگی هنری مساجد را در برابر ناتوی دشمنان فراهم آورد.
به گفته جعفری اهداف آموزشی این طرحهای آموزشی شامل آشنایی مدیران کانونهای فرهنگی هنری با ابزارهای مدیریت فرهنگی و برنامهریزی آموزشی و فرهنگی، بهروزرسانی اطلاعات مدیران کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در حوزه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای مدیریت هر چه بهتر منابع در راستای اولویتها، آموزش و تبیین جایگاه تدوین شاخصههای فرهنگی برای استانداردسازی فعالیتهای فرهنگی و اندازهگیری میزان موفقیت کانونها در وظایف محوله است.
مدیران کانونهای مساجد کشور اعم از جدیدالتأسیس و قدیمی در این دوره آموزشی با محورهایی چون آشنایی با اصول مدیریت، اصول سیاستگذاری، اصول برنامهریزی، مخاطبشناسی، ارتباط مؤثر، آشنایی با جنگ نرم و راهکارهای مقابله با آن و بررسی شیوههای جنگ نرم رسانههای مخالف نظام در ترویج فرهنگ غرب آشنا شدند.
بیش از پنج هزار نفر از مدیران کانونهای مساجد در سه روز و مجموعا در 792 ساعت آموزشی مباحث این دوره را فراگرفتند که بیشترین تعداد شرکت کننده از استان مازندران با 800 نفر و کمترین تعداد از استان خراسان جنوبی با 49 نفر در این دوره ها شرکت کردهاند.
دوره آموزشی چگونگی مقابله با جنگ نرم
رهبر معظم انقلاب فرموده اند: «امروز اولویت اصلی کشور مقابله با جنگ نرم دشمن است که هدف آن ایجاد تردید، اختلاف و بدبینی میان آحاد مردم است و مهمترین راههای مقابله با این تهاجم، حفظ و تقویت بصیرت، روحیه بسیجی، امید کامل به آینده و مراقبت جدی در تشخیصها است.»
با توجه به آنچه از بیانات مقام معظم رهبری برداشت میشود مشخص است که برای مقابله با جنگ نرم لازم است، افراد جامعه به سلاح بصیرت دینی برای تشخیص سره از ناسره مسلح شوند و اعضای کانونهای فرهنگی هنری مساجد با آشنایی به شیوههای جنگ نرم و عملیات روانی توان مقابله با عملیات روانی دشمن را به دست آورند و این همان نکتهای است که ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد در دورههای آموزشی مقابله با جنگ نرم دنبال میکند.
به گفته جعفری هدف این دوره آموزشی شناسایی راهکارهای مقابله با جنگ نرم، آموزش اعضای کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور به عنوان افسران جنگ نرم و استفاده از شرکتکنندگان دوره مذکور به عنوان مدیران گروههای گفتوگوی شبکه اجتماعی مساجد است.
دوره آموزشی جنگ نرم در 386 ساعت با حضور شش هزار و 675 نفر سال گذشته برگزار شد که بیشترین تعداد شرکت کننده را دو هزار نفر از گیلان و کمترین تعداد را 49 نفر از استان خراسان جنوبی شامل می شد.
دوره آموزشی کرسیهای نظریهپردازی
جعفری تاکید کرد: لازمه معرفت دینی تببین و تبلیغ ارتباط موجود در معرفت دین با مبانی عقلی و مبادی ادراک حسی است که می تواند زمینه های نظریه تاثیر را در مخاطب فراهم آورد. بهترین گزینه برای تحقق این فرآیند ایجاد فضای گفتمانی، کرسی های نظریه پردازی و برگزاری مباحثات و مناظراتی است که در آن برای مخاطب حق نقش آفرینی و اظهار نظر وجود داشته باشد.
در این میان مسایل مربوط به زن و خانواده از مهمترین موضوعات ضروری و جدی است که افراط و تفریط نسبت به آن باعث فراموشی رسالت اصلی و جایگاه واقعی آن شده است. بر همین اساس در دوره آموزشی کرسیهای نظریهپردازی که سال گذشته برگزار شد، مباحثی پیرامون جایگاه زن و خانواده در اسلام مطالبی بیان شد.
جریان شناسی پوشش زنان در ادیان توحیدی به ویژه اسلام و بررسی مدل مشارکت اجتماعی سیاسی زنان در کانون های فرهنگی هنری مساجد نیز از جمله اهداف برپایی این دوره آموزشی است.
دوره آموزشی کرسیهای نظریهپردازی ستاد عالی سال 89 با حضور دوهزار و 484 نفر در 18 ساعت آموزشی برگزار شد. در این دوره کمترین تعداد شرکت کننده با 20 نفر از استان چهارمحال و بختیاری و بیشترین تعداد 250 نفر از استان لرستان بود.
دوره آموزشی زوجهای جوان
ازدواج گامی مهم در سیر تکاملی بشریت به شمار میرود، چنانچه از آن به عنوان نصف ایمان یاد شده است و رسیدن به مقام انسان کامل بدون گذشتن از این مرحله مهم امکانپذیر نیست اما بدون شک این امر مقدس هنگامی میتواند آثار و برکات حقیقی خویش را داشته باشد که با سایر آموزههای اسلامی و آگاهی از اخلاق خانوادگی اسلامی همراه شود.
بر همین اساس، لازم است زوجهای جوان با آگاه شدن از قابلیتهای معنوی که بنیان خانواده در اختیار آنها میگذارد توان خویش را مضاعف کرده و در راه هرچه بیشتر کردن برکات خانواده و خدمت به جامعه اسلامی همت کنند.
بدیهی است، این امر بدون آموزشهای لازم میسر نمیشود، از همین رو دوره آموزشی زوجهای جوان درصدد بود تا با آگاهسازی زوجین از قابلیتهای خانواده و ایجاد زمینه مناسب برای شناخت و تبادل افکار شرکتکننده در این دوره آموزشی از ثمرات خانواده مسلمان برای ترویج فرهنگ و شعایر اسلامی گامی بلند برای نیل به آرمانهای اسلام بردارد.
این دوره آموزشی و کارگاههای زوجهای جوان با هدف تربیت زوجین متعهد و باتجربه در زمینه معارف و معرفت دینی و آشنایی با مهارتهای زندگی، شناخت و تبادل افکار، برنامهریزی برای تقویت روحیه اعتماد به نفس و خودباوری زوجهای جوان کانونها و نیز شناسایی خلاقیتها و ایده نوآوری بین زوجهای جوان کانونها برگزار شد و بیش از سه هزار نفر از زوجهای جوان در این دوره آموزشی شرکت کردند و با مباحث مختلف زندگی مشترک آشنا شدند.
دوره آموزشی کتابداران مساجد
به گفته معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد، کتاب و کتابخوانی نه تنها یکی از ارکان بسیار مهم حفظ و انتقال میراثهای فرهنگی است بلکه از ضروریات پیشرفت جامعه در زمینههای فرهنگی محسوب میشود. اهمیت این موضوع در اسلام و به ویژه تا حدی است که رهبر انقلاب در پیام خود به مناسبت گردهمایی کتاب و کتابخانه در سال 74 میفرمایند: مردم ما با کتاب، بیش از آنچه امروز انس دارند باید انس بگیرند. کتابخوانی چیزی است که برای یک ملت فریضه است، واجب و لازم است. مردمی که اهل کتاب خواندن باشند از لحاظ معلومات و ذکاوت و هوشیاری تفاوت میکنند با مردمی که با کتاب و مطبوعات انس نداشته باشند.
مردم ما از معارفی که در کتابهاست بینیاز نیستند و باید کتابها را بخوانند، انس با کتاب بسیارمسله باارزشی است، بر همین اساس ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد لازم دانست نسبت به برگزاری دورههای آموزشی کتابداران با هدف آموزش کتابداران با محوریت غنیتر کردن کتابخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد از کتابهای مفید و همکاری با اعضای کانونها برای یافتن کتابها و منابع مورد نظر اقدام کند.
ارتقای سطح علمی کتابداران کتابخانههای مساجد، ایجاد ارتباط مؤثر بین کتابداران مساجد و اداره کل کتابخانهها، ایجاد انجمن کتابداران کتابخانههای مساجد، ایجاد بانک اطلاعات کتابداران و شناسایی ظرفیتهای موجود منابع انسانی از مهمترین اهداف دوره آموزشی کتابداران مساجد است. حدود 1400 نفر در دوره کتابداران آموزش دیدند و استان کرمان با 15 نفر و استان فارس با 150 نفر به ترتیب کمترین و بیشترین تعداد شرکت کننده را در این دوره آموزشی داشت.
دوره آموزشی ائمه جماعات
ائمه جماعات مهمترین رکن گسترش تبلیغات دینی و ایجاد بصیرت اجتماعی در مخاطبان مساجد هستند با عنایت به این موضوع که امروز در هر محلهای مسجدی وجود دارد، ائمه جماعات میتوانند با عملکرد صحیح خود موجب افزایش رفت و آمد مردم به مساجد در مرحله نخست و پرورش جامعه مسجدی در مرحله دوم شوند و علاوه بر این عنوان مرجع مراجعات مردمی در مورد مسایل مختلف دینی، فرهنگی و سیاسی قلمداد شوند.
بر همین اساس اداره کل آموزش ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور دورههای آموزشی ائمه جماعات را در قالب کلاسها و کارگاههای آموزشی مختلف همچون سالهای گذشته در سال 89 پیگیری و برگزار کرد.
اهداف این دورههای آموزشی علاوه بر موارد ذکر شده آشنایی ائمه جماعات با فعالیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد است تا ائمه جماعات بتوانند با تعاملی مناسب با کانونهای مذکور اهداف فرهنگی مدنظر مقام معظم رهبری را تحقق بخشند.
علاوه بر این پس از اتمام دورههای آموزشی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با هدف تشکیل شبکه مجازی مساجد امکان تعامل غیرحضوری همه ائمه جماعات را فراهم آورد و از طریق ایجاد زمینههای تعامل شبکهای ائمه جماعات با یکدیگر با محوریت اطلاع از فعالیتها و اقدامات ائمه جماعات مساجد مختلف و الگوگیری از یکدیگر و زمینه رشد و ارتقای ائمه جماعات و کانونها را فراهم کردند. در دوره آموزشی ائمه جماعات همه استانهای کشور حضور داشتند و در کل 1906 هزار نفر در دوره شرکت کردند.
دوره آموزشی شرکت کنندگان جشنوارهها
به کار گیری نیروهای شناسایی شده در جشنوارههای بزرگ جوانان مساجد کشور از مهمترین برنامه های ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور است، در همین راستا دورههای آموزشی مختلفی برای منتخبین جشنواره مساجد با هدف پرورش استعدادهای ناشناخته و کشف شده در مساجد طراحی شده است که این دورهها طی سال 89 به صورت حضوری برگزار شد. در دورههای حضوری منتخبین جشنوارهها با حضور در مرکز آموزش ستاد عالی طی دو روز آموزشهای مربوطه را پشت سر گذاشته و در پایان گواهینامه پایان دوره برای فراگیران صادر و در پرونده آموزشی آنها ثبت شد.
به نوعی ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور در راستای برگزاری دورههای آموزشی قبل و بعد از جشنوارهها و به منظور تربیت و پرورش نیروهای متعهد و باتجربه مسجدی آموزش این نیروها را به دو بخش آموزش قبل و بعد از جشنوارهها تقسیم میکند. در مجموع پنج هزار و 699 نفر در 992 ساعت آموزشی در این دورهها شرکت کردند.
دوره آموزشی وبلاگنویسی (سنگر نت)
امروزه وبلاگها، سایتهای خبری تحلیلی، شبکههای اجتماعی مجازی و مواردی از این دست به یکی از مهمترین نهادهای فرهنگساز تبدیل شدهاند و رسانههای مجازی از طریق برجستهسازی فرهنگ اکثریت تأثیر بسزایی در تعیین سبک زندگی نوجوانان و جوانان دارند.
در این راستا ستاد عالی کانونهای مساجد آموزش وبلاگنویسی را برای جوانان در برنامههای کاری سال 89 قرار داد. اهداف این دورهها آشناسازی اعضای کانونهای مساجد با رسانههای دیجیتال شامل وبلاگ، سایتهای آموزشی، تفریحی، خبری تحلیلی و شبکههای اجتماعی، تشکیل شبکه اجتماعی مجازی اعضای کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور، ایجاد سایتهای خبری تحلیلی و شبکههای فراگیر اجتماعی و وسیع با رویکرد دینی است. دوره آموزش وبلاگنویسی با 212 ساعت آموزشی برای هزار و 298 نفر برگزار شد.
دوره آموزشی کارگاه نقد فیلم
امروزه نقد در همه عرصههای علمی، هنری و ادبی وجود دارد و با پیشرفت روزافزون علوم از دیدگاههای مختلف به آن نگریسته میشود اما آنچه در این بین اهمیت دارد این است که هر چیزی با معیارها و ملاکهایی که دین مبین اسلام در اختیار ما قرار میدهد، نقد شود.
آموزش تکنیکهای نقد فیلم برای افزایش درک و فهم بصری اعضای کانوِنهای فرهنگی هنری مساجد، ایجاد ابراز مناسب برای شناخت جریانات اعتقادی نرم و پنهان حاکم بر فیلمهای مختلف و فراهم کردن زمینههای فکری لازم برای حضور اعضای کانونهای مساجد در عرصه سینما از اهداف برپایی این دوره آموزشی است.
دوره کارگاه نقد فیلم سال گذشته در 212 ساعت و برای هزار و 215 نفر برگزار شد و اعضای کانون های مساجد در این دوره با مباحث مختلف در عرصه فیلم و سینما آشنا شدند.
کارگاههای آموزشی همایش اندیشههای آسمانی
بدون تردید از جمله برنامههایی که در تکوین و رشد شخصیت فردی و اجتماعی و غنیسازی فکری و اعتقادی جوانان و نوجوانان و نیز در بالا بردن توان علمی و کاری مخاطبان امر در سال های گذشته انجام شد بهینه سازی فعالیت ها مسئولیتها در سالی که به عنوان همت وکار مضاعف نامیده شد فعالیتهایی اردویی بود لذا به منظور دستیابی به اهداف پیشبینی شده، آموزشهای لازم در قالب آموزشی، کاربردی و به دو صورت تخصصی و عمومی طراحی شد.
اهداف، ضوابط و محتوای برنامههای اردو به صورت کارگاهی، آموزشی و بر اساس نوع آموزش مخاطبان تدوین شده است که اعضای کانونهای مساجد پس از گذراندن آموزشهای کلاسیک در آزمونها و ارزشیابی پایان دوره نیز شرکت میکنند و در آموزشهای عمومی با هدف به هنگامسازی اطلاعات مخاطبان، ایجاد جذابیت در فعالیتها، تشویق اعضا و بهرهمندی آنان از آثار سودمند برای همه اعضای کانون برنامهریزی و اجرا شد.
تربیت کادر و نیروی متعهد و باتجربه و شناسایی قابلیتها، هدایت و آموزش اعضای جوان کانونها برای اعتلای معرفت دینی و اثرگذاری بهینه و مبارزه اصولی با تهاجم فرهنگی و کاربردی کردن مفاهیم اسلام ناب است که در این راستا ستاد عالی کانون های مساجد کشور همایش اندیشه های آسمانی را طراحی و اجرا کرد.
همایش اندیشههای آسمانی برای چهار هزار و 281 نفر از مدیران کانونها و اعضای کانونهای مساجد سال گذشته برگزار شد.
دوره آموزش مبارزه فرقههای انحرافی
به گفته جعفری، در دوره ای که ترویج فرقههای انحرافی توسط دشمنان نظام به مهمترین حربه استکبار جهانی برای مبارزه با نظام تبدیل شده است، جوانان مسجدی بیش از پیش به روشنگری نیازمندند تا بتوانند به عنوان مبلغان دین خدا با انحرافات مبارزه کرده و نسبت به روشنگری افکار عمومی خصوصا قشر جوان جامعه اقدام کنند. در این راستا دوره آموزشی مبارزه با فرقههای انحرافی را با هدف پاسخگویی به سؤالات اعضای کانونهای فرهنگی هنری مساجد در خصوص فرقههای انحرافی، بهینهسازی سطح بینش و معرفت جوانان مسجدی برای برخورد پیشگیرانه با فرقهها و پرورش جوان مسجدی آگاه از افکار التقاطی و مرتبط با خرافه را برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما