لذت شکار تهدیدی برای حیات وحش/این روزها جای پرندگان در قفس امن تر است

خبرگزاری شبستان: این روزها شکار پرندگان با تفنگ های بادی، در ایام برفی به تفریحی عمومی مبدل شده است که باعث نابودی نسل پرندگان شده و تهدیدی جدی برای حیات وحش به شمار می رود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، با بارش برف و برودت هوا، حیوانات وحشی از جمله پرندگان برای یافتن غذا و فرار از سرما، از جنگل ها به نقاط پایین تر و حاشیه شهرها، روستاها و مزارع کشاورزی روی آورند.


اگر در این روزها گذری به حاشیه شهرها و روستاها و مزارع کشاورزی و کوهپایه ها داشته باشید، بی شک شما هم شاهد عینی افرادی خواهید بود که نه از روی نیاز، بلکه بخاطر تفریح خود، تفنگ های بادی در دست دارند و با این سلاح بی صدا به جان پرندگان افتاده اند. نسل امروزی با این اقدام غیر انسانی خود، دانسته یا ندانسته در حال یک نسل کشی است و با این اقدام بی تدبیرانه و اشتباه خود باعث می شود که فرزندان من و شما در نسل های آینده، تصویر بعضی از پرندگان را، فقط در کتاب ها ببینند.


لذا به شکرانه بارش دانه های زیبای برف، دست از شکار پرندگان باید کشید و تا دیر نشده، کمی به عواقب کارهای خود اندیشه کنیم.


علی مهدوی، یکی از شکارچیان پرندگان، در پاسخ به چرایی عمل خود، به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: هر پرنده، چند گرمی بیشتر گوشت ندارد، به خاطر استفاده از گوشت شان این پرندگان را شکار نمی کنیم، بلکه فقط از سر تفریح است.
 

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان، که آیا می دانید شکار پرندگان جریمه هم دارد؟ گفت: شکار پرندگان جریمه ندارد، تازه ما که با تفنگ بادی شکار می کنیم و تفنگ های بادی مجاز هستند.
 

صالح مسعودی هم که به همراه دوستش در حال شکار بود، در این باره گفت: روزهای سرد برفی، تعداد پرندگان زیاد است و پرندگان دیرتر از مقابل انسان فرار می کنند.
 

وی افزود: ما بیشتر به خاطر سرگرمی و تفریح این پرندگان را شکار می کنیم، این روزها تفریحی جز شکار پرندگان نداریم.


در توسعه کشور، حفاظت از محیط زیست باید در اولویت باشد
علی بیانی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان علی آباد کتول نیز در گفتگو با شبستان اظهار داشت: با توجه با اصل پنجاهم قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است و به فرموده مقام معظم رهبری، مسئله محیط زیست و منابع طبیعی، مسئله ای تجملاتی و درجه 2 نیست، بلکه یک مسئله حیاتی است، لذا در تلاش برای توسعه کشور، این بخش باید در اولویت باشد.


وی افزود: در راه حفاظت از محیط زیست لازم است یک فرهنگ همگانی به وجود آید تا همه مردم در حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست تلاش کنند و همراه با دولت، دلسوزانه حرکت کنند.


بیانی در ادامه بابیان راهکارهایی برای حفظ محیط زیست، گفت: یکی از راهکارهای اساسی در حفظ محیط زیست آموزش و فرهنگ سازی در جامعه است.


بیانی در ادامه خاطرنشان کرد: آموزش و فرهنگ سازی در بین اقشار مختلف جامعه، باید از پایه شروع و برنامه ریزی شود، یعنی از مهد کودک ها شروع کنیم و اهمیت محیط زیست را آموزش دهیم و این آموزش ها به همین ترتیب تا مقاطع تحصیلی بالاتر و حتی دانشگاه ها ادامه پیدا کند.


رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان علی آبادکتول اذعان کرد: ایجاد قوانین جدید و به روز و برخورد قاطع با متخلفین و افراد فرصت طلب و ضبط سلاح های متخلفینی که فاقد صلاحیت هستند، می تواند عوامل باز دارنده خوبی، در جهت حفاظت محیط زیست باشد.


بیانی مشارکت همیاران و علاقه مندان محیط زیست را به عنوان سومین راهکار در جهت حفاظت محیط زیست عنوان کرد و گفت: لازم است مشارکت فعالان و همیاران محیط زیست در سطح وسیع تری مورد توجه و استفاده قرار گیرد، یعنی به آنها آموزش های لازم داده شود و شکارگاه ها به بخش خصوصی واگذار شوند و دولت کنترل کننده و نظارت کننده باشد.


وی در ادامه خاطرنشان کرد: در کشورهای مختلف، افراد در قالب کانون های شکار، کار حفاظت از محیط زیست را انجام می دهند که در این میان می توان امور پرورش و تکثیر گونه های مختلف جانوری را در بخش خصوصی به علاقه مندان واگذار کرد.
 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان علی آبادکتول، با بیان اینکه افراد با دریافت جواز، خود را سهامدار طبیعت می دانند افزود: متأسفانه افراد فکر می کنند با خریدن اسلحه و گرفتن جواز، سهامدار طبیعت و محیط زیست هستند و می توانند به هر اندازه می خواهند، از طبیعت استفاده شخصی ببرند.


بیانی با توصیه بر تلاش مردمی در حفاظت از محیط زیست، علاوه بر شکار، عوامل دیگری را هم باعث از بین بردن حیات وحش و پرندگان دانست و اظهار داشت: در تکثیر حیات وحش و گونه های مختلف جانوری، عواملی همچون زیستگاه مناسب، تغذیه، امنیت و آب تاثیر به سزایی دارد و از بین رفتن هریک از این عوامل باعث تخریب زیستگاهها و در نتیجه عدم افزایش نسل خواهد شد و در کنار اینها، سموم دفع آفات نباتی هم خطر بزرگی برای محیط زیست به شمار می رود.
 

هرگونه آسیب و از بین بردن گونه های جانوری تخلف محسوب می شود

بیانی در ادامه تصریح کرد: عدم فرهنگ سازی مناسب در خانواده ها باعث شده، که خانواده ها معتقد به این باشند که داشتن تفنگ بادی و شکار گنجشک سالان امری طبیعی بوده و مشکل قانونی ندارد.


وی تاکید کرد: هرگونه صدمه و آسیب و از بین بردن گونه های جانوری به هر شکل و طریقی، تخلف محسوب می شود و برابر قانون و مصوبه هیئت وزیران نرخ خاصی برای ضرر و زیان آن در نظر گرفته شده است.


افزایش 3 برابری نرخ جرائم
بیانی با اظهار تاسف از اقدام دردناک عده ای از مردم در کشتار پرندگان، از افزایش 3 برابری نرخ جرائم شکار در سال جاری خبر داد و تصریح کرد: یگان های گشتی این اداره در تمام ساعات شبانه روز در حال کنترل و گشت زنی هستند و طی همین روزهای برفی اخیر، تعداد 20 نفر از متخلفینی که بیشتر آنها با تفنگ های بادی به شکار پرندگان مبادرت داشتند، دستگیر و به پرداخت جریمه محکوم شدند و به حدود 50 نفر هم اخطار داده و متذکر شده ایم.


جواز متخلفین با تشخیص عدم صلاحیت لغو می شود
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از افرادی که دارای جواز هستند بدون در نظر گرفتن موازین قانونی اقدام به شکار می کنند و معتقدند که در صورت بر خورد با مأمورین جریمه پرداخت می کنیم، در صورتی که این عمل نشانه عدم صلاحیت و در نتیجه لغو جواز آنان خواهد شد و چنانچه سلاح دارای مجوز، به نام استفاده کننده نباشد هم جرم محسوب خواهد شد.


بیانی در ادامه، وضعیت حیات وحش در منطقه علی آباد کتول را رضایت بخش توصیف کرد و اظهار داشت: با توجه به شرایط خوب زیستگاه های حیات وحش از نظر امنیت و مواد غذایی و همکاری بسیار خوب مردم منطقه و دستگاه های دولتی، بویژه برخورد جدی مراجع قضایی، اطلاعاتی و امنیتی باعث شده که تعداد حیات وحش در سطح شهرستان در حد ایده آل و رو به رشدی باشد.


علی آباد کتول دارای بهترین زیستگاه های حیات وحش در سطح استان
محمدرضا ملا عباسی، کارشناس محیط زیست و مدرس دانشگاه، نیز در گفتگو با شبستان لازمه حفظ حیات وحش و افزایش آن را منوط به عوامل متعدد ی دانست و گفت: در مدیریت حیات وحش، چرخه می بایستی لحاظ شده و مورد توجه قرار گیرد.


وی اضافه کرد: شهرستان علی آباد کتول با توجه به تنوع سیما و منظر و مناطق کوهستانی و جنگلی و گستردگی، یکی از بهترین زیستگاه های حیات وحش در سطح استان بشمار می آید که می توان از گونه هایی مانند مرال، شوکا، کل، بز، قوچ و گوشت خورانی همچون پلنگ، خرس، گرگ، شغال، گربه جنگلی و غیره و از پرندگان نیز قرقاول، کبک دری، کبک و انواع پرندگان شکاری و پرنده های راسته گنجشک سانان، دارکوب سانان و آبزی و کنارآبزی رانام برد.


زشت ترین نوع شکار، شکار برای لذت است
ملاعباسی شکار بی رویه پرندگان را باعث نابودی نسل این موجودات با ارزش دانست و اظهار داشت: کسانی که با تفنگ های بادی به دنبال شکار هستند، دنبال ارتزاق و کسب روزی نیستند، بلکه به دنبال تفریح و خوش گذرانی هستند.


وی تصریح کرد: یکی از زشت ترین نوع شکار، شکار برای لذت است که انسان بخواهد باکشتن حیوانات تفریح کند و وقت بگذراند.


ملاعباسی در ادامه یادآورشد: تا چند سال اخیر، پرندگانی همچون قرقاول، دراج و غیره در پایین دست، به وفور مشاهده می شد، اما متاسفانه امروزه کمتر شاهد این گونه ها هستیم.


وی در مورد چرایی این مسئله گفت: دلیل این مسئله بیشتر، عدم امنیت در پایین دست یا تخریب زیستگاه های طبیعی است که منجر شده، این پرندگان یا از بین بروند یا مهاجرت کنند.


این کارشناس محیط زیست با ابراز نگرانی، تصریح کرد: چنانچه این روند ادامه یابد، ممکن است به زودی پرندگانی چون سار، توکا، حتی گنجشک و بعضی دیگر از پرندگان زینتی در پایین دست دیده نشوند و این مسئله می تواند تبعات زیست محیطی فراوانی را در پی داشته باشد.


ملاعباسی خاطرنشان کرد: پرندگان برای طبیعت و کشاورزی هیچ ضرری ندارند، بلکه استفاده های زیادی هم دارند، بطور مثال؛ زمان شخم زدن اراضی کشاورزی، تعداد بی شماری کلاغ و زاغچه مشغول جمع آوری حشرات مضر و موزی هستند که هرگز انسان نمی تواند با هیچ تکنولوژیی آنها را از بین ببرد.


وی افزود: ما اگر در طبیعت دخالت نمی کردیم و بعضی از گونه های جانوری را از بین نمی بردیم، شاید امروز بسیاری از بیماری های گیاهی وجود نداشت و راندمان محصولات زراعی در اثر آفات و بیماری ها کاهش نمی یافت.
 

شکار پرندگان باعث بد آموزی کودکان است
این کارشناس محیط زیست، شکار پرندگان را تهدیدی جدی برای طبیعت و نسل آینده ارزیابی کرد و اظهار داشت: عده زیادی از مردم معتقدند که شکار با تفنگ بادی هیچ تاثیر منفی بر حیات وحش خصوصا پرندگان ندارد، در صورتی که جدای از آسیب رساندن به جمعیت آنها، برای نسل جدید، خصوصا کودکان بد آموزی دارد که باید برای درمان این مشکل، اقدامی عاجل کرد.


ملا عباسی همچنین متذکر شد: عده کثیری از مردم ما، اصلا شکار با تفنگ بادی و کشتن پرندگانی چون گنجشک را تخلف و جرم نمی دانند، در صورتی که ما در رابطه با اهمیت این پرندگان، اصلا چیزی نمی دانیم.


پایان پیام/
 

 

کد خبر 340938

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha