به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در نشست "قرآن، انقلاب، رسانه" در محل نهمین نمایشگاه قرآن کریم و عترت استان به قرائت فرازی از پیام امام خامنه ای به مناسبت یکصدمین سال تولد امام راحل و نیز اظهارات یک روزنامه نگار آلمانی در دیدار امام در جماران پرداخت و با استفاده از روایتی از امام کاظم (علیه السلام) در خصوص نوید به آمدن مردی از قم(امام خمینی) مطالبی بیان کرد.
نقش رسانه در گسترش مفاهیم دینی و قرآنی
مسعود کاظمی مقدم با اشاره به موضوع نشست، نقش رسانه در گسترش مفاهیم دینی و قرآنی را مورد توجه قرار داد و با بیان اینکه امروز رسانه 60 تا 70 درصد زندگی ما را به شکلی در بر گرفته است؛ تصریح کرد: اگر رسانه، دیروز یک نیاز بود امروز به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر بر بخش گسترده ای از مناسبات اقتصادی، سیاسی، دینی و همه شئون زندگی ما تأثیر گذاشته است.
رسانه؛ اصلی ترین ابزار در عملیات های روانی
وی ابزار اصلی در جنگ نرم و عملیات های روانی را رسانه دانست و با بیان اینکه رسانه یک شمشیر دو لبه است و تیغی است که می تواند درست و در جای خود استفاده شده و پشت آن یک بینش ارزشی به عنوان ابزار تعالی حاکم باشد؛ اظهار داشت: همچنین می تواند یک بینش منحط پشت آن باشد.
کاظمی گفت: وقتی ما دین را به عنوان یک چارچوب انتخاب می کنیم یعنی اعتقادات، باورها، بایدها و نبایدها را در آن چارچوب می بینیم و امروز رسانه در جوامع غربی همین کار را می کند یعنی آرمان و ارزش درست می کند و از خیلی چیزها تقدس زدایی می کند.
تقابل گرایش به معنویت در دنیا و جریان یک سویه اطلاعات در غرب
وی با تصریح به اینکه با توجه به اقبالی که به معنویت و دین مداری در دنیا وجود دارد، جریان یک سویه اطلاعات در غرب مصادره به مطلوب می کند؛ افزود: در حالیکه بشر تشنه معنویت است و در برخی کشورهای غیرمسلمان اروپایی بزرگ مثل فرانسه گفته اند تا 30 یا 40 سال آینده کشورهای اسلامی می شوند؛ در چنین شرایطی، رسانه های غربی برای درست کردن یک شبه دین و جا دادن آن به عنوان ارزشهای دینی تلاش می کنند زیرا می دانند اگر آموزه های حقیقی دین به درستی برای بشر بازگو شود انسانها از آنان (رسانه های غربی) رویگردان می شوند.
جنگ نرم؛ جنگ در اتاق نشیمن
وی ادامه داد: این جریان یک سویه اطلاعات با احاطه ای که از نظر رسانه ای دارد حتی در جامعه اسلامی ما تأثیر داشته و سبک زندگی را به تدریج عوض می کند و آنان از جنگ نرم به عنوان "جنگ در اتاق نشیمن" یاد می کنند که در لپ تاپ، گوشی تلفن همراه و... ماست.
جابجا کردن مفاهیم ثابت دینی در غرب
این استاد دانشگاه رسانه را تأثیرگذارترین نهاد بر افکار عمومی دانست که در غرب به عنوان ابزار مدرنیته برای جابجا کردن مفاهیم ثابت دینی بکار می رود.
وی افزود: تغییر نگرش بشر تحت تأثیر فیلم های هالیودی نسبت به آخرالزمان، شیطان، سرنوشت و... نمونه ای از این جابجایی مفاهیم ثابت دینی توسط رسانه های غربی است.
اصول و مبانی روزنامه نگاری در قرآن
کاظمی مقدم در بخش دوم سخنانش به اصول و مبانی روزنامه نگاری در قرآن اشاره کرد و در این زمینه بیان داشت: ابتدا باید به عنوان یک عنصر مسلمان دیدگاهمان نسبت به بعضی از مسائل اصلاح شود تا بتوانیم روزنامه نگاری اسلامی را پیاده کنیم.
وی در همین رابطه؛ توجه به هدفمندی و حکمت آفرینش، حرکت تکاملی انسان، عدالت و سنت های الهی و اخلاق محوری را از مسائلی دانست که باید نگاه روزنامه نگار مسلمان نسبت به آن اصلاح شود و عنصر مسلمان روزنامه ای باید گزارش، خبر و حتی طنزی که کار می کند به بالا رفتن و تکامل شخصیت انسانی کمک کند.
کارشناس مسائل سیاسی، ظلم ستیزی و دفاع از مظلوم را معیار مهمی برای یک رسانه ای مسلمان دانست و گفت: در قرآن کریم 120مورد به عنوان مصادیق ظلم برشمرده شده است.
منابع خبری در اسلام/ خطر تواتر اخبار دروغ
وی در خصوص منابع خبری در اسلام، وثاقت و تکیه به اخبار اهل وثوق، مشاهده، هدایت خبرنگار از شایعه به اصل ماجرا را ذکر کرد و گفت: در دنیای رسانه ای غرب، به دروغ تواتر درست می کنند و خبری که صحت و کذب آن معلوم نیست را از یک منبع صادر و سپس به شکل های مختلف بیان می کنند که این خطری است که امروز وجود دارد.
سیاست های خبری قرآن کریم
کاظمی، اطلاع رسانی شفاف، روشنگری، جریان آزاد اطلاعات، مبارزه با دشمن و جنگ نرم را از سیاست های خبری قرآن کریم نام برد و در خصوص جریان آزاد اطلاعات این نکته را هم متذکر شد که البته خیلی از اخبار درست را نباید رسانه ای کرد و از آن طرف خبری که باید رسانه ای شود نباید فیلتر رسانه ای شود.
اصول و اخلاق رسانه ای از دیدگاه اسلام
وی در خصوص اصول و اخلاق رسانه ای از دیدگاه اسلام هم به صداقت، استقلال، ساده نگاری، وقایع نگاری، اصلاح گری، صراحت، حقیقت محوری و جذابیت اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما