فضیلت و اعمال ماه ربیع الثانی

خبرگزاری شبستان: مهمترین واقعه در این ماه ولادت با سعادت امام حسن عسکری علیه السّلام پدر بزرگوار حضرت بقیه الله عجّل الله تعالی فرجه الشّریف است.

گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان: امروز نخستین روز از ماه ربیع الثانی (ربیع الآخر) است. مهمترین واقعه در این ماه ولادت با سعادت امام حسن عسکری علیه السّلام پدر بزرگوار حضرت بقیه الله عجّل الله تعالی فرجه الشّریف می باشد.
روز ولادت امام عسکری علیه السلام دو ویژگی دارد هر چند برای روز ولادت امام یازدهم علیه السّلام حقّ مخصوصی به خود آن حضرت علیه السّلام می باشد، اما این روز را خصوصیت دیگری است از این جهت که آن بزرگوار، پدر بزرگوار امام حاضر در روزگار ما «ارواحنافداه» هستند.
بر اساس آن چه در مفاتیح الجنان، فصل دهم و در اعمال ماه ربیع الثّانی ذکر شده مستحب است مومنین به شکرانه این نعمت عظیم این روز را روزه بدارند. (1)
برای صاحب ولادت یعنی امام حسن عسکری علیه السّلام نیز خصوصیتی در بر آمدن حوائج اخروی می باشد. چه ائمّه معصومین علیهم السّلام هر چند که هر یک از آنها در تمامی حوائج بندگان خدا وسیله اند ولی هر یک از آنها را خصوصیتی برای پاره ای از حوائج خاص می باشد؛ چنان که دعای توسّل گواه این مدّعا است. خصوصیت این امام همام توسل جهت رفع حوایج اخروی است.(2)

خصوصیت هر یک از معصومین علیهم السّلام در بر آمدن حوائج:
چنان که رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم و دختر گرامی آن حضرت علیها السّلام و دو سبط ارجمند او علیهما السّلام را خصوصیتی در حوائج متعلّقه به تحصیل طاعت و رضوان خدای جلّ جلاله و برای امیرالمومنین علیه السّلام اختصاص در انتقام از دشمنان و کفایت شرّ ستمکاران و برای امام سجّاد علیه السّلام در جور پادشاهان و وسوسه شیاطین و برای امام باقر وامام صادق علیهما السّلام در فریاد رسی بر امر آخرت و برای امام کاظم علیه السّلام در ترس از ناخوشی ها و بیماری ها و دردهااست.
همچنین برای امام رضا علیه السّلام در نجات از هول و بیم سفرهای دریاها و صحراها و بیابان ها و برای امام جواد علیه السّلام در وسعت زندگی و بی نیازی از مردم و برای امام هادی علیه السّلام در قضاء مستحبّات و نیکی به برادران و کامل شدن طاعات و برای امام عسکری علیه السّلام در اعانت بر امر آخرت خصوصیتی ویژه می باشد.
برای امام عصر و دادرس ما، حضرت امام مهدی علیه السّلام نیز در تمامی حاجات و نیازمندی ها و غیر آنها هر آنچه نام حاجت بر آن اطلاق شود، اختصاص و خصوصیتی است.(3)

وقایع ماه ربیع الثانی

روز اول: قیام توابین
روز هشتم:طبق مشهور،روز ولادت امام حسن عسکرى علیه السلام در سال 232 است.( بحارالانوار، جلد 50، صفحه 237)
روز دهم:روز رحلت حضرت فاطمه معصومه علیها السلام در سال 201 (مطابق روایتى) است.( فروغى از کوثر (زندگى نامه حضرت فاطمه معصومه)انتشارات زائر، صفحه 32)
روز شانزدهم:بنا بر نقلى، آغاز قیام مختار در کوفه، به خونخواهى شهیدان کربلا در سال 66 مى باشد(بحارالانوار، جلد 45، صفحه 333، حدیث 2) و برخى آغاز قیام او را چهاردهم ربیع الاوّل ذکر کرده اند.( تاریخ طبرى، جلد 4، صفحه 496)
اگرچه حوادث مهمّ تاریخى این ماه کم است، ولى همین سه حادثه از یکسو یادآور یک روز سرور و شادى است که مایه خیر و برکت مى باشد و از سوى دیگر، روز اندوه، به خاطر رحلت کریمه اهل بیت، در سرزمین مقدّس قم است، و از سوى سوم یادآور روزی عبرت انگیز که با قیامى خونین،(قیام توابین) جنایتکاران حادثه کربلا، در مدّت بسیار کوتاهى تار و مار شدند، و نام ننگین آنان، براى همیشه همراه با نفرت و لعن و نفرین در صفحات تاریخ باقى ماند

در روایات اسلامى و کتب دعا، اعمال زیادى براى این ماه ذکر نشده، فقط مرحوم سید بن طاووس، براى روز اوّل این ماه دعایى را ذکر کرده است که مى توانید در کتاب اقبال آن را بخوانید.(اقبال، صفحه 616)

  

پی نوشتها؛
1- مفاتیح الجنان، فصل دهم اعمال ماه ربیع الثّانی
2- المراقبات، ص 89 و90
3- المراقبات، ص90

پایان پیام/
 

کد خبر 338301

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha