به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، مصطفی کریمیان اقبال، مدیرکل دفتر برنامه ریزی امور فناوری وزارت علوم، امروز(9 بهمن) در سمینار اقتصاد دانش بنیان و تجاری سازی یافته های پژوهشی، با بیان اینکه در فضای خلاقیت و نوآوری فنی، ایده های جدید مطرح می شود، گفت: مدیرانی که میخواهند به سوی افق های آینده حرکت کنند با برگزاری جلسات همفکری، جریانی از خلاقیت ایجاد میکنند و به اهداف خود دست مییابند.
وی با بیان اینکه بسیاری از ابدعات و اختراعات جدیدی که اکنون به عنوان فناوری روز از آنها استفاده میکنیم حاصل چنین همفکری هایی است، ابراز کرد: افرادی پشت صحنه پیشرفت های کنونی هستند که ابزار توسعه را به صورت تئوری در اختیار بخش تولید قرار داده اند.
وی با اشاره به اینکه ما دارای سه اقتصاد عامل محور، بهره وری محور و دانش بنیان هستیم، خاطر نشان کرد: در اقتصاد عامل محور، از منابع انسانی و طبیعی در جهت اشتغال زایی و رشد و در اقتصاد بهره وری محور از نیروها به نحو بهینه استفاده می شود.
کریمیان اقبال، با بیان اینکه ایران در حال حاضر مابین فاز عامل محور و بهره وری محور قرار دارد، اضافه کرد: اقتصاد دانش بنیان، بهره وری بالاتری دارد که در ایران اتفاق نیفتاده چرا که ایران دارای دولتی است که بر همه چیز سایه انداخته و دانشگاه و صنعت را زیر چتر خود قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه 10 دانشگاه برتر دنیا خصوصی هستند در حالی که در ایران از این نوع دانشگاه های مستقل نداریم و صنعت نیز با پول نفت ایجاد شده، بخش صنعت در ایران زیر نظر دولت است، افزود: دولت از بخش خصوصی شناخت ندارد این بخش به زنجیر کشیده شده و فضای تنفس و رقابت پذیری موجود نیست.
وی با بیان اینکه با استفاده از نیروی انسانی و توسعه فناوری می توانیم به توسعه اقتصادی دست یابیم، اذعان داشت: برای رسیدن به توسعه اقتصادی ابتدا باید تفکر دانشگاه ها را عوض کنیم، تا به دانشگاه های کارآفرین تبدیل شوند و برای رسیدن به توسعه اقتصادی نقش صنعت را نیز نباید نادیده گرفت.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی امور فناوری وزارت علوم، عنوان کرد: نزدیک کردن صنعت به دانشگاه ها، تجاری سازی نتایج تحقیقات دانشگاهی، ایجاد دفاتر انتقال تکنولوژی و ایجاد شرکت های دانش بنیان از دل دانشگاه ها از جمله مواردی است که باید در سطح دانشگاها به کار گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه توجه به نقش صنعت برای ایجاد تقاضا، توسعه فناوری، توسعه ارتباط با دانشگاه و کاهش کنترل دولت مواردی است که بخش صنعت باید رعایت کند، یاد آور شد: بخشی از سرمایه صنعت باید صرف شرکت هایی شود که می توانند تکنولوژی ایجاد کنند.
عضو هیئت علمی دانشیار دانشگاه تربیت مدرس، با بیان اینکه وابستگی به درآمدهای نفتی مهم ترین عاملی است که بخش های مختلف کشور را تنبل کرده و وجود این منبع مانع پیشرفت و توسعه شده، ادامه داد: دانش و صنعت باید توسط بخشخصوصی و بدون مشارکت دولت توسعه یابد.
وی با اشاره به اینکه مراکز رشد و پارک های علم و فناوری کشور ما نیز به نسبت قدمت تاسیس، هنوز پیشرفتی نداشته اند، یاد آور شد: شرکت های نفت و گاز و سایر شرکت ها نباید فقط منابع را از دل زمین بیرون بیاورند، بلکه در کنار این فعالیت، مراکزی را جهت آموزش نیروهای متخصص و پژوهش در زمینه های تولید ایجاد کنند.
وی بدترین خدمت به نخبه ها را استخدام آنها در مراکز اداری عنوان کرد و با بیان اینکه باید با سرمایه گذاری برای آنان راه درست را برای ایده ها و خلاقیت جدید به آنها نشان داد، ابراز داشت: دو کار مهم را باید به زودی و در فاصله های کوتاه انجام دهیم اول اینکه تفکر دانشگاه ها را عوض کرده و خروجی آنان را به جای کارمند، کارآفرین کنیم و دوم تجاری سازی نتایج تحقیقات، ایجاد شرکت های دانش بنیان از درون دانشگاه ها و کاهش کنترل دولت بر آنان است.
کریمیان اقبال، در حال حاضر می توان برای صنعت و پیشرفت تکنولوژی از ظرفیت های خیرین در کارهای علمی و پژوهشی استفاده کرد. همچنین جوانان بین 22 تا 30 سال بهترین و مهمترین سرمایه های کشورمان و با ارزش ترین سرمایه ها با بازدهی سریع هستند و آن توانی را که جوانان و پژوهشگران محلی دارند در دست هیچ دولت مرکزی نیست.
پایان پیام/
نظر شما