فردگرایی، مهمترین آسیب اعتیاد به اینترنت/ خانواده ها فرهنگ سازی کنند

خبرگزاری شبستان:امروزه اینترنت بخش مهمی از زندگی است که در صورت فرهنگ سازی صحیح استفاده از آن می‌تواند منجر به رشد مهارت‌های زندگی شود در غیر اینصورت ابزاری تخریب کننده است که فردگرایی و انزوا را به همراه دارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، عصر کنونی، معرف تمام نمای شعر معروف فردوسی بزرگ است که «توانا بود هر که دانا بود» و دنیای اینترنت به منزله یکی از کارسازترین و فراگیرترین ابر رسانه‌ها می‌تواند در تقویت این سرمایه کمک کند.


امروزه بخش قابل توجهی از زندگی جوانان و نوجوانان را ارتباط با اینترنت تشکیل می‌دهد. این ارتباط می‌تواند به رشد مهارت‌های مختلف یادگیری منجر شود. مهارت یادگیری زبان، کامپیوتر، تعامل با فرهنگ‌های مختلف و ده‌ها مهارت دیگر. البته درکنار این مزایای بزرگ باید در کمین خطرهای پنهان آن نیز بود. در واقع می‌توان گفت اینترنت یک شمشیر دو لبه است؛ یعنی، هم فرصت است و هم تهدید، هم سازنده است و هم تخریب کننده، هم توسعه دهنده‌ ذهن است و هم اسیر کننده آن.


به طور قطع می‌توان گفت عدم پذیرش فناوری، عملی نیست. فناوری برگشت‌ناپذیر است؛ یعنی با عدم پذیرش ما و هراسی که از نوآوری‌ها در دل داریم، فناوری از بین رفتنی نیست. امروز انسان‌ها در برابر انبوهی از داده‌ها و اطلاعات قرار دارند که در تاریخ حیات بشر بی‌سابقه است، بنابراین کنترل هر لحظه‌ انسان‌ها میسر نیست. پس بهتر است به جای فرار از فناوری‌های مدرن، برای گسترش رویه‌ صحیح استفاده از آن تلاش کنیم.خانواده‌هایی که با رویکرد تربیت متعادل (نه سخت‌گیرانه و محدودکننده‌ مطلق و نه واگذارکننده و رها کننده)، فرزندان خود را تربیت می‌کنند، می‌توانند در راه مصونیت بخشی به کودکان و نوجوانان در رویارویی با اینترنت، نقش مهمّی داشته باشند.


با ورود اعضای خانواده به دنیای آنلاین، صرف‌نظر از سن افراد باید آموزش‌هایی در مورد امنیت فضای سایبر به آن‌ها داده شود، چرا که آمارها نشان می‌دهد هکرها هر 39 ثانیه از طریق اینترنت به کامپیوترهای افراد حمله می‌کنند. همچنین بیش از دویست هزار ویروس کامپیوتری تاکنون شناخته شده که این تعداد هر روز در حال افزایش است و یک سوم سایت‌های اینترنتی نیز در تسخیر مسایل غیراخلاقی است.اما در کشور ما با توجه به جدید بودن بحث استفاده از ابزار الکترونیکی برای امور روزمره و عدم شناخت کافی از جرایم رایانه‌ای، اهمیت دانستن اصول اولیه‌ی محافظت در فضای سایبر امری است که به شدت احساس می‌شود.


دکتر رضا معصومی راد، عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به چالش‌ها و آسیب‎های استفاده بیش از حد از اینترنت، اظهار کرد: یکی از بحث های مهم در مورد اینترنت و چالش های آن، تاثیر اینترنت بر کاهش پایبندی به ارزش‌های خانوادگی است.

 

فرد گرایی، مهمترین آسیب اعتیاد به اینترنت
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اینترنت روی خانواده و پایبندی به ارزش‌های خانواده تاثیر منفی می‌گذارد، خاطرنشان کرد: خانواده از کانون‌های بنیادین حفظ ثبات و قوام یک جامعه است و اگر بنیادها و ارزش‌های خانواده سست شود جامعه هم آسیب می‎بیند.


وی میل به تنها بودن و فردگرا شدن را از مهمترین آسیب‌های اعتیاد به اینترنت دانست و اعلام کرد: فرد در نتیجه استفاده بیش از حد از اینترنت به تدریج منزوی شده و در نهایت مهارت‌های ارتباطی وی کم می‎شود.

 

ترویج خشونت، ثمره بازی‎های آنلاین
معصومی راد با اشاره به آسیب‎هایی که از طریق بازی‎های آنلاین متوجه نوجوانان است، اظهار کرد: اکثر بازی‎های تولیدی غرب مفهوم‎هایی مانند خشونت و فساد را ترویج می‎کنند و دنبال کردن بازی‎های آنلاین موجب ایجاد روحیه خشونت طلبی در نوجوانان می‎شود.


وی اضافه کرد: روحیه خشونت طلبی به تدریج روی رفتار و گفتار نوجوان تاثیر گذاشته و آسیب‌های جدی روی دختران و پسران نوجوان و جوان می‌گذارد.


عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان تاکید کرد: بخش عمده‌ای از پدران و مادران جامعه ما تحصیلکرده هستند و باید مراقبت و مواظبت ببیشتری از فرزندان خود که کاربر اینترنت هستند، داشته باشند.

 

ارتباط چهره به چهره، اعتیاد به اینترنت را از بین می‎برد

وی افزایش تعاملات اجتماعی مستقیم و چهره به چهره را از راهکارهای کاهش استفاده از اینترنت معرفی کرد و گفت: با هم بودن، داشتن برنامه‎های شاد روزانه در خانواده، صرف غذا به صورت خانوادگی و به مهمانی رفتن برای کاهش استفاده از اینترنت در دستور کار خانواده‎ها قرار بگیرد.


این استاد دانشگاه اضافه کرد: خانواده، فضاها و فراغت‎های سالمی برای کودکان و نوجوانان ایجاد کند که در این فراغت‎های سالم افرادی موجه و موفق از نظر علمی، فرهنگی و اخلاقی به عنوان الگو به نوجوانان و جوانان معرفی شوند.


وی با بیان اینکه در دوره‎هایی از زندگی هر فرد به دنبال الگو برای تعالی خود است، اظهار کرد: اگر والدین این الگو را به نوجوانان و جوانان معرفی نکنند، اینترنت و شبکه‌های مجازی و ماهواره‎ای این کار را می‌کنند.


عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان یاد آورشد: خانواده‌ها فضاهایی را فراهم کنند تا نوجوانان و جوانان کمتر به حال خود و در تنهایی باشند.


دکتر معصومی راد، داشتن آگاهی در نحوه استفاده از اینترنت را در کاهش آسیب‌های ناشی از استفاده از فضاهای مجازی موثر عنوان و اعلام کرد: نوع نگاه به اینترنت و اینکه برای افزایش آگاهی و علم آموزی باشد یا برای بازی و صرف وقت در تاثیرگذاری منفی یا مثبت آن نقش مهمی بر عهده دارد.

 

در جرائم رایانه‌ای پیشگیری مقدم بر مقابله است

سرهنگ ایرج محمدخانی، رئیس پلیس فتای گیلان نیز در ادامه با اشاره به اهمیت و تقدم پیشگیری بر مقابله در جرائم رایانه‎ای، تصریح کرد: پیشگیری از وقوع جرم‎های رایانه‎ای موثرتر از مقابله با این جرایم است.


وی خاطرنشان کرد: یکی از راه‌های پیشگیری از جرائم رایانه‌ای، آموزش کاربران و شهروندان است.


رئیس پلیس فتای گیلان اضافه کرد: برای افزایش دانش سایبر شهروندان و آشنایی آنان با چالش‌ها و تهدیدهای سایبری، پلیس فتای گیلان اقدامات خوبی را انجام داده که در راس آنها اطلاع رسانی بوده است.


وی از فعالیت گسترده پلیس فتای گیلان در حوزه اطلاع رسانی در قالب وبگاه cyberpolice.ir خبرداد و گفت: شهروندان در هر مقطع سنی می‌توانند با مراجعه به این وبگاه نیازهای خود را در خصوص آگاهی بخشی سایبری و راهکارهای لازم برای ایمن سازی ارتباط در فضای مجازی رفع کنند.


محمدخانی با اشاره به برگزاری کارگاه‎های آموزشی و آموزش دو هزار و 880 نفر ساعت در حوزه اطلاعات سایبری، امنیت داده‎ها و آسیب‎های فضای مجازی، اظهار کرد: کارکنان دولت، اساتید دانشگاه، دانشجویان، دانش آموزان و اولیای دانش آموزان در کارگاه‌های آموزشی پلیس فتای گیلان شرکت کرده‌اند.

 

رئیس پلیس فتای گیلان تاکید کرد: هدف غایی پلیس فتا تامین امنیت شهروندان به نحو مطلوب از طریق استمرار آگاهی بخشی‎ها در حوزه فضای مجازی است تا حریم خصوصی، اطلاعات شخصی و امنیت تجهیزات الکترونی آنان فراهم شود.

 

فرهنگ سازی راه صحیح پیشگیری از جرائم رایانه ای

دکتر جان احمد آقایی، معاون اجتماعی و پیشگری از جرم دادگستری گیلان نیز با اشاره به عملکرد دستگاه قضایی برای کاهش آسیب‌های مرتبط با فضای مجازی اعلام کرد: برنامه ریزی برای پیشگیری از جرم از وظایف ذاتی دستگاه قضایی است.


وی اضافه کرد: براساس بند پنجم اصل 156 قانون اساسی، پیشگیری از جرم و اصلاح مجرمین از رسالت‎های دستگاه قضایی است.


معاون اجتماعی و پیشگری از جرم دادگستری گیلان، پیشگیری از وقوع جرم را از بحث‎های ضروری در جامعه خواند و گفت: در حوزه پیشگیری نه تنها خود دستگاه قضایی باید عمل کند بلکه همه دستگاه‎های رسمی و مردمی باید در این مقوله پیشگاه باشند.

 

وی آگاهی دادن، اطلاع رسانی و نهادینه کردن فرهنگ صحیح از اینترنت را از شیوه‌های موثر پیشگیری از جرائم رایانه‌ای دانست و گفت: والدین باید بدانند دستگاه و محیطی که فرزندانشان از آن استفاده می‌کنند چه خطراتی دارد و اگر نظارتی بر رفتار فرزندان خود را نداشته باشند، آثار سوئی روی فرزندان و خانواده آنان خواهد داشت.


آقایی با بیان اینکه فضای مجازی و اینترنت جذبه دارد و فریبنده است، اظهار کرد: اطلاع رسانی و آموزش در مدارس، رسانه‌های گروهی و مطبوعات باید به گونه‌ای باشد که آسیب‌های ناشی از استفاده بیش از حد از اینترنت را در پس ظواهر فریبنده آن آشکار کند.


وی اذعان کرد: جوانان باید بدانند چگونه از ابزار روز استفاده کنند و در دام‌هایی که در این ابزار تنیده است، گرفتار نشوند.


معاون اجتماعی و پیشگری از جرم دادگستری گیلان با اشاره به تنوع جرائم رایانه‌ای اظهار کرد: گاهی در بحث جرائم رایانه‌ای، فضای اینترنت وسیله‌ و بستری برای جرم است و اگر درست استفاده نشود به سمت بزهکاری و تبهکاری کشیده می‌شود.


دکتر آقائی اعلام کرد: گاهی خود سامانه اینترنتی مورد هدف قرار می‌گیرد و باید تمام تدابیر حفاظتی و امنیتی از این سامانه‌ها به کار گرفته شود تا آسیب‌ها به کمترین میزان کاهش یابد.

 

 

گزارش:صادق شهدی


پایان پیام/

کد خبر 337191

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha