به گزارش خبرگزاری شبستان، سجاد محمدیارزاده، استاد دانشگاه تهران و دبیر هنری «پروژه جهانی جایگاه قرآن کریم در هنر ایران» با اشاره ارتباط مستمر و مستقیم میان تعالیم الهی قرآن مجید و هنرهای سنتی و صنایع دستی ایران گفت: وسعت سرزمین، تنوع اقلیم، اعتقاد به دین و باورهای دینی و در کنار آنها ذوق و سلیقه بالای ایرانیان موجب شده است که در هر منطقه از این کشور متمدن بتوان به آسانی نشانههایی از صنایع دستی و هنر را یافت، آنچنانکه هنر ایران و هنرمندان ایرانی در این میان از دیرباز سرآمد سایر کشورها بودهاند و از هنر به عنوان محمل و تجلیگاه فرهنگ و اعتقادات کهن خود که سینه به سینه و نسل به نسل در اختیار ما قرار گرفته است استفاده میکردند.
وی در ادامه افزود: ایرانیان که بیشک هنر را امری مقدس میدانستند پس از ورود دین مبین اسلام وآشنایی با قرآن کریم با دل و جان آن را پذیرفتند و در سایه تعلیمات این کتاب آسمانی، هنر را بیش از پیش پرورش دادند. هنر ایرانی و قرآن ارتباطی تنگاتنگ و دو سویه داشتند و هنرمند ایرانی که روحش با هنرهای کهن خود آشنا بود آوای هنری قرآن را به گوش جان شنید و توانست در خلق آثار خود از آن استفاده کند. آنچه که امروزه ما از طاقها و نماها، کاشیکاریها و سفالها میبینیم همگی تجلی هنر مقدس ایران اسلامی است.
سجاد محمدیارزاده با اشاره به الهام گرفتن هنرمندان مسلمان از قرآن کریم، اظهار کرد: قرآن کریم به عنوان کتاب دینی مسلمانان از صدر اسلام تاکنون در خلق آثار هنری الهامبخش هنرمندان مسلمان بوده و در واقع هنرمند ایرانی در هر دوره و برههای با استفاده از آیات و قصص قرآنی به اثر خویش رنگ و بوی خدایی بخشیده است. هنر همواره تجلی و انعکاس اندیشه، باورها و فرهنگ ملل سرزمینهاست و هنرهای سنتی و صنایع دستی به پشتوانه سابقه چندین هزار ساله خود و ویژگی کاربردی بودنش در زندگی روزمره انسان، نقش اساسی داشته است. با کمی تعمق در اثار موجود میتوان دریافت که اسلام و قرآن کریم در پالایش و تهذیب هنر و هنرمندان ایرانی نقشی کلیدی و بارز داشته است.
دبیر هنری پروژه جهانی «جایگاه قرآن کریم در هنر ایران» گفت: ابزارهای هنری، یکی از رساترین، بلیغترین و کاراترین ابزارهای ابلاغ و تبلیغ پیام است. در واقع، هنر نیز یک شیوه بیان است، یک شیوه ادا کردن است، منتها این شیوة بیان از هر شیوة تبیین دیگر، رساتر، دقیقتر، نافذتر و ماندگارتر است. اگر زبان علمی یا عادی دارای ویژگی بیان مستقیم حقایق است، زبان هنر عملا به بیان غیر مستقیم همان حقایق میپردازد، با این تفاوت که زبان هنر، بیانگر حقایق نه به صورت مستقیم، بلکه استوار بر عنصر تخیل است.
محمدیارزاده در پایان گفت: این نمایشگاه محملی برای ارائه آثار فاخر هنری استادان مجرب و فرهیختگان هنری ایران اسلامی است که در خدمت قرآن کریم هستند. این قدم عملا ابتدای راه این پروژه جهانی است و برگزاری این نمایشگاهها و نشستهای تخصصی در سایر کشورها نیز به صورت مستمر ادامه میابد. همچنین علاوه بر برنامههای برون مرزی، این طرح دارای برنامههایی شامل نمایشگاه و نشستهای علمی در داخل ایران است که برنامه دقیق آن به زودی اعلام میگردد.
نمایشگاه جایگاه قرآن کریم در هنر ایران به عنوان نمایشگاهی منحصر به فرد از آثار هنرمندان تراز اول کشور در بازه زمانی ششم تا پانزدهم بهمن 1392 در شهر ابوظبی در حال برگزاری است. این نمایشگاه در یکی از معتبرترین فضاهای نمایشگاهی کشور امارات متحده عربی به نام قصرالامارات از سوی موسسه فرهنگی آراد به عنوان دبیرخانه اجرایی نمایشگاه برگزار میشود.
شورای توسعه فرهنگ قرآنی شورای عالی انقلاب فرهنگی و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از این نمایشگاه حمایت میکنند. دستگاهها و نهادهای فرهنگی هنری کشور از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، خانه هنرمندان ایران، دانشگاه سوره، کنسرسیوم محتوای ملی ایران، مرکز منطقهای خاورمیانه برنامه بهترین عملکردها و راهبری محلی سازمان ملل متحد نیز همکاریهای لازم را برای برگزاری این نمایشگاه انجام دادهاند.
پایان پیام/
نظر شما