مرتضی احمد آخوندی، مدیر انتشارات دارالکتب الاسلامیه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اعلام خبر انتشار کتاب "جایگاه ارتداد و حکم آن در هندسه معرفتی انسان(بررسی پارادوکس ارتداد و حکم آن با آزادی عقیده و بیان)" گفت: یکی از فروعات مشهور فقهی حکم ارتداد است. حکم ارتداد از جمله مجازات های سنگین در اسلام است که شامل منکر ضرروی اسلام و کسانی که اصول اسلام را انکار و تکذیب کنند و به کفر خود تظاهر نمایند می شود. منکر اسلام ممکن است تظاهر کند که به دین دیگری گرویده و یا کلا تظاهر به بی دینی و اباحه گرایی کند.
وی در ادامه با اشاره به سخن مولف در این کتاب تصریح کرد: اسلام از یکسو خود پرچمدار آزادی عقیده و بیان است و در قرآن کریم صدها بار انسان ها را به تعقل و تفکر در آفاق و انفس و احوال گذاشتگان دعوت می کند و از سوی دیگر به صراحت زور و اجبار در دین را ممنوع و تقبیح کرده و پیروی جاهلانه از گذشتگان را مذموم شمرده و آن گاه به محض ورود به اسلام و گفتن شهادتین خروج از اسلام را حرام و مرتد از اسلام را منکوب و منفور و معذب به عذاب های دردناک دنیوی و اخروی می کند. در مواجهه با این حکم پارادوکسیکال یا به ظاهر متناقض با حقوق بشر و اصول مورد قبول اسلام چهار رویکرد وجود دارد.
مدیر انتشارات دارالکتب الاسلامیه بیان کرد: رویکرد اول برخورد حذفی با حکم ارتداد است؛ بر مبانی این رویکرد چون این حکم به حسب ظاهر با حقوق مسلم انسانی سازگار نیست این حکم ظاهرا حکمی غیراخلاقی و غیرانسانی تلقی می شود. رویکرد دوم با نگاهی مدافعانه از اسلام و توسط کسانی مطرح شده که از یکسو معتقد به وحیانی بودن اسلام و حکیمانه بودن احکام و دستورات فقهی آن هستند و از طرف دیگر در برابر این حکم و مخالفت آن با آزادی عقاید به توجیه منطقی و قانع کننده نائل نشده اند و نتیجتا حکم ارتداد را مخصوص زمان معصوم (ع) دانسته اند.
وی با بیان اینکه رویکرد سوم رویکردی تحقیقی و عقلی بوده است که بیشتر به جنبه سیاسی ارتداد و عواقب آن پرداخته و اکثر نظریات دانشمندان در دفاع از حکم ارتداد معطوف به مضرات آن و عواقب ارتداد و تاثیرات آن بر اجتماع بوده است، افزود: رویکرد چهارم، رویکردی تحلیلی و عقلی است که با تبیین دقیق آزادی عقیده و بیان و تحلیل ماهیت ارتداد از نظر اسلام به حل این پارادوکس می پردازد. بر اساس این نظریه حکم ارتداد نه تنها هیچ تضاد و تزاحمی با آزادی عقیده و بیان ندارد، بلکه از جمله ابزارهای مهم و موثر در حفظ و حراست از آزادی اندیشه و تعقل و تفکر و آزادی بیان است که این پژوهش عهده دار تبیین و اثبات آن است.
احمد آخوندی با اشاره به فصول هفتگانه کتاب جایگاه ارتداد و حکم آن در هندسه معرفتی انسان (بررسی پارادوکس ارتداد و حکم آن با آزادی عقیده و بیان) بیان کرد: دیدگاه اسلام در مورد آزادی عقیده و بیان، تعریف ارتداد و حکم آن در قرآن، سنت و فقه، بررسی آرای مخالفین و مدافعین حکم ارتداد، ماهیت اندیشه و عقیده و مناط اعتبار آن، ماهیت اسلام از نگاه قرآن و سنت، ماهیت ارتداد و فلسفه حکم مرتد در کتاب و سنت، اثبات نظریه قرآن در ترازوی تاریخ، عناوین فصل های این اثر است.
به گفته وی در فصل اول این کتاب عنوان شده است: "رعایت حقوق بشر از اصول بدیهی و فطری مورد قبول همه انسان ها، ادیان الهی و اکثر مکاتب بشری می باشد. عقیده و ایمان از ارکان ماهوی وجود انسان و تشکیل دهنده انسانیت انسان است که او را از حیوانات متمایز کرده و حیات برتر می بخشد. بر همین اساس آزادی عقیده لازمه ذات متفکر حیات معقول انسان بوده و جزو حقوق اولیه و لاینفک او به حساب می آید. پیامبران الهی در به رسمیت شناختن این حق از پیشگامان نهضهت های آزادی بخش بوده و هدف اولیه آنها رها کردن عقل و اندیشه بشریت از سیطره جهل و نادانی و خرافات برای درست اندیشیدن و درست انتخاب کردن می باشد. اسلام نیز به عنوان کامل ترین دین الهی بهترین و قوی ترین و کامل ترین دلایل را در اثبات آزادی عقیده و بیان و دفاع از آن ارائه کرده و در تثبیت و ترویج آن کوشیده است."
مدیر انتشارات دارالکتب الاسلامیه بیان کرد: دلایل خاص آزادی بیان در اسلام، دعوت اسلام از مخالفین به اقامه برهان، پلورالیسم دینی به معنای تحمل عقیده دیگران و همزیستی مسالمت آمیز، تکلیف پیامبر به بیان حق، ممنوعیت تمسخر و تحقیر عقاید دیگران، تعریف ارتداد و حکم آن در لغت، قرآن، سنت و فقه، عدم قبول دین و محرومیت از هدایت، بن بست هدایت ناپذیری، ترک و حرمت دوستی با آنان و محرومیت از ولایت خداوند از مطالب دیگری است که در این نوشتار می توان یافت.
احمد آخوندی یاد آور شد: جایگاه ارتداد و حکم آن در هندسه معرفتی انسان(بررسی پارادوکس ارتداد و حکم آن با آزادی عقیده و بیان) به قلم حیدر امانی فر در 544 صفحه، قطع وزیری، با شمارگان 2000 نسخه و بهای 30 هزار تومان از سوی انتشارات دارالکتب الاسلامیه به تازگی به روی پیشخوان کتاب فروشی ها قرار گرفت.
پایان پیام/
نظر شما