به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری شبستان، دکتر حسن روحانی رئیس جمهور هفته گذشته در اظهاراتی در سوییس اعلام کرد که می توان در صورت تلاش متقابل،دشمنی بیش از سه دهه ای بین ایران وآمریکا را به دوستی تبدیل کرد.
روحانی با اشاره به اینکه روابط ایران و آمریکا در سه دهه گذشته دارای مشکل بوده است افزود که ایجاد رابطه بهتر مستلزم همت و تلاش دو جانبه است.
وی افزود:" این تلاش ها به منظور اعتماد سازی در دو طرف ضروری است. ایران دست دوستی به سمت همه کشورهای دنیا دراز کرده است و می خواهد با همه کشورهای جهان رابطه دوستانه داشته باشد."
او در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا صلح با باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا، امکان پذیر است؟ گفت: "هر اقدامی منوط به رفتارهاست. اگر دولت آمریکا به حقوق ملت ایران اعتراف کند و فضای مناسبی را برای پایان دادن به دشمنی فراهم کند در این صورت پاسخ ما مثبت است."
رئیس جمهور ایران همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اینکه اگر اوباما دست خود را دراز کند آیا او با وی دست خواهد داد: "همه باید باهم فعالیت کنیم تا صلح برقرار شود."
روحانی در پاسخ به سؤال دیگری درباره امکان بازگشایی سفارت آمریکا در تهران هم گفت: "چنین اقدامی غیرممکن نیست."
این بخش مهمی از مصاحبه رئیس جمهور با یک رسانه سوئیسی بود که از هفته گذشته تا کنون تحلیل های زیادی در رسانه های داخلی و خارجی به دنبال داشته است.
رسانه های عربی از جمله رسانه هایی بودند که به این سخنان رئیس جمهور پرداختند. (الحیاة عربستان) با انعکاس سخنان روحانی نوشت: دوباره بازشدن سفارت آمریکا در ایران ممکن است.
در داخل نیز روزنامه اعتماد در دو روز پیاپی به تحلیل این اظهارات رئیس جمهور پرداخته است. در روز شنبه ابراهیم اصغر زاده یکی از دانشجویانی که درسال 1358 در تسخیر لانه جاسوسی نقشی اساسی داشته و در طول سالیان گذشته در واکنش به گسترش روابط ایران و آمریکا همواره بر کلمه نه تاکید می کرده در گفتگو با این روزنامه گفت: نباید سادهاندیشانه با این قضیه برخورد کرد، بازگشایی سفارت امریکا در ایران مقدماتی را میطلبد که هم پیچیده است هم احتیاج به مرور زمان دارد. ما فعلا در این داستان یک گام برداشتهایم و آن هم توافق اولیه درباره پرونده هستهیی است. به نظرم دولت آنقدر باید با اعتماد به نفس حرکت کند که این اعتماد به نفس منجر به فراهم آوردن یک بستر گفت وگو در شرایط عادلانه و مساوی باشد.
باید طرفین به درکی از یکدیگر برسند که خود در صدد فراهم آوردن این بستر برابر باشند. نکته دیگر اینکه با توجه به توان نامحدود نظامی امریکا تصور بازدارندگی نظامی سادهانگاری است. بازدارندگی تنها در چارچوب تدابیر سیاسی ممکن است. از این رو ابتکارات دیپلماتیک دولت روحانی میتواند به تقویت موقعیت ایران در افکار عمومی جهان منجر شود.
بحث گشایش سفارت و برقراری رابطه با امریکا نه در گذشته و نه در آینده نزدیک تابع یک روند ثابت نبوده و نخواهد بود زیرا طرفین بر اساس تعریف خود از منافع ملی و با درک شرایط زمان و مکان عمل کرده و میکنند و حالاحالاها این قضیه فراز و فرود خواهد داشت ولی هم روحانی و هم اوباما گامهای خوبی برداشتهاند که نشان میدهد طرفین هم به برداشت مناسبی از منافع ملی خود به ویژه پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی دست یافتهاند و هم اراده کردهاند در مقابل تندروهای داخلی عقبنشینی نکنند.
با وجود مواضع افراطی در هر دو سوی ماجرا سخنان روحانی و اوباما درباره پیشرفت امور نه سیاه است نه سفید. هردو در منطقه خاکستری حرکت میکنند و این قدم مهمی است که برداشتهاند، باید طرفین از مطلق نگری و بازی صفر و صد دست بردارند.
ما در بحث برقراری رابطه با امریکا ابتدا باید افکار عمومی دنیا را با خودمان همراه کنیم. افکار عمومی دنیا و مردم امریکا باید درک صحیحی از حاکمیت ایران و منش ایرانیها داشته باشند. ما باید آگاه باشیم که در این میان تندروهای امریکایی هم تلاش میکنند بازی را به هم بزنند، در این میان ایران باید افکار عمومی را برای خروج از انزوایی که در چند سال اخیر به آن دچار شده قانع کند. ما باید قبول کنیم که سیاستهای دولت گذشته و توسعه تحریمها به جایگاه بینالمللی ایران ضربههای جدی وارد کرده است بنابراین اولین گام اساسی باید اقناع جهان و افکار عمومی دنیا به صلح دوستی ایران و حاکمان کشور باشد.
این روزنامه همچنین در شماره امروزش به نظرسنجی از کارشناسان سیاسی در خصوص اظهارات رئیس جمهور پرداخته و در گزارشی آورده است: «تبدیل دشمنی با امریکا به دوستی و احتمال بازگشایی سفارتخانه های دو کشور». این دو موضوع شاید یکی از مهم ترین بخش های سفر اخیر روحانی به سویس باشد. رابطه با امریکا و بازگشایی سفارت امریکا که در سال 58 و با اقدام برخی دانشجویان تسخیر شد این روزها به مهم ترین بحث در عرصه روابط خارجی ایران تبدیل شده است. اگر تا دیروز بحث از رابطه با امریکا یک تابو بود حالابحث بر سر امکان بازگشایی این سفارتخانه است. سفارتخانه یی که بازگشایی آن از نظر حسن روحانی دور از ذهن نیست و شاید مرد تدبیر بتواند برای پایان اختلافات 34 ساله این دو کشور با یکدیگر هم چاره یی بیندیشید.
در ادامه این رسانه با تعداد زیادی از کارشناسان گفتگو کرده که نظرشان در خصوص اظهارات روحانی را بیان کرده اند.
همچنین در روز گذشته خبرگزاری دانشجویان (اس ان ان) در گفت و گویی با یکی از فعالان بسیجی نسبت به اظهارات رئیس جمهور این گونه واکنش نشان داده است: بازگشایی سفارت آمریکا در ایران به معنی زیر پا گذاشتن خون جوانان پیرو خط امام است.
در هر حال سفارتی که از سال 1358 در حرکتی خودجوش از سوی دانشجویان به تسخیر در آمد و در آن اسنادی مبنی بر جاسوسی کشور آمریکا از ایران به دست آمد به نظر می رسد بعد از 34 سال توانسته در خصوص بازگشایی اش نوعی جریان سازی ایجاد کند اما ممکن بودن یا غیر ممکن بودن آن هنوز مشخص نیست.
پایان پیام/
نظر شما