به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، میگویند شیر هم شیرهای قدیم که البته راست هم میگویند؛ در این دوره و زمانه کدام شیری را میشناسید که دست کم بیش از 2 هزار سال عمر کرده باشد! در کشور پهناور و تاریخی ما ایران، شیری هست که برخی معتقدند بیش از اینها عمر دارد و این شیر، شیری نیست مگر شیر سنگی همدان.
این مجسمه بههمراه قرینهاش ابتدا در دروازه شهر همدان قرار داشته و اعراب به هنگام فتح همدان آن را بابالاسد به معنی دروازه شیر نامیدهاند. در سال 319 هجری- قمری نیز که دیلمیان همدان را به تصرف خود درآوردند دروازه شهر را به کلی تخریب کردند.
مرد آویج دیلمی قصد داشت یکی از آنها را به ری منتقل کند ولی چون موفق نشد پنجههای یکی از شیرها را شکست و دیگری را بهطور کامل تخریب کرد.
مجسمه آسیب دیده تا سال 1328هجری شمسی بر روی زمین افتاده بود تا اینکه مهندسسیحون طراح و معمار آرامگاه بوعلی سینا آن را در محل فعلی نصب کرد.
او زمانی نگاهبان شهر بوده و بیشتر مورخان و پژوهشگرانی که روزگاری از این دیار گذر کردهاند، هر یک براساس مستنداتی که صحیح میپنداشتند، درباره شیرسنگی مطلبی نوشتهاند.
شیر سنگی همدان نگهبان و پاسبن شهر در گذشته
علیرضا ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان در این باره به خبرنگار شبستان گفت: تندیس شیر همدان از سنگ قهوهای رنگ است که این تندیس دارای پیکری باریک اما ورزیده سینه پهنا و سری بزرگ دارد.
وی افزود: مجسمه شیر سنگی از یادمانهای تاریخ باستان در شهر همدان است که در انتهای خیابان 12 متری سنگ شیر و در وسط میدان مربع شکلی به همین نام قرار گرفتهاست.
این مقام مسئول در مورد تاریخچه این اثر تاریخی گفت: عدهای از خاورشناسان، این مجسمه را مربوط به دوران هخامنشی و برخی به دوران مادها و عدهای آن را از دوران اشکانی و یونانی میدانند.
وی افزود: در زمان اشکانیان این مجسمه در دروازه شهرهمدان نصب شد و مورخان سدههای اولیه دوره اسلامی این دروازه را بابالاسد خواندهاند.
وی یادآور شد: استان همدان دارای یکهزار و 830 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی است که حدود یکهزار اثر از آنها ثبت ملی شده است.
شیر سنگی همدان بیش از 2 هزار سال عمر دارد
علی خاکسار، کارشناس باستان شناسی استان همدان در مورد شیر سنگی همدان نیز به خبرنگار شبستان گفت: شیر سنگی همدان مربوط به قرن اول و دوم میلادی نوعی طلسم شهر همدان بوده است.
وی با بیان اینکه شیر سنگی پاسبان و نگهبان شهر همدان محسوب می شد، افزود: شیر سنگی را در سده 10 میلادی خواستند سرقت کنند که یک بار مکتفی خلیفه عباسی خواست به بغداد انتقال دهد که همدانی ها جلوی آن را گرفتند و یک بار توسط مرداویز زیاری خواست سنگ را به ری منتقل کند که موفق نشد در نتیجه دستور داد دستهای شیر را قطع کنند.
وی اظهار داشت: شیر سنگی همدان از زمانی که دست هایش شکسته شد به صورت خفته و دراز کش است که اندازه آن 5/3 متر با عرص 80 سانتی متر و 70 سانتی متر بلندی است.
وی بیان کرد: این شیر همچون شیر آمپلی پولیپ در یونان است این شیر سنگی یک پارچه و منحنی نرم و پرتحرک ساخته شده که از ویژگی هنر دوره یونانی است.
خاکسار ادامه داد: مردم در گذشته اعتقاد خاصی به این شیر داشتند که عسل، موم و روغن روی آن می مالیدند یا قسمت های از این شیر را به قطعات فلزی می تراشیدند هم اکنون برای محافظت از شیر سنگی سکوی برای آن ساخته شده است.
پایان پیام/
نظر شما