به گزارش خبرگزاری شبستان از سنندج، پرویز فاضلنژاد، یکی از منتقدان جلسه نقد و بررسی نمایش بزدلها رویا ندارند، شامگاه گذشته به بیان مطالبی در خصوص نمایشنامه این اثر پرداخت و گفت: از آنجا که در جریان شیوه کلامی و ساختاری بخش مکتوب این متن نبودم لذا نظراتم معطوف به متن فرعی که به اجرا در آمد، است.
وی یکی از سختیهای بحث کردن درباره متن این نمایش را اشاره آن به نمایشنامههای هملت اثر شکیپیر، در انتظار گودو اثر بکت و حماسه گیلگمش ذکر کرد.
وی با اشاره به اینکه در هملت مسئلهای انسانی بین زنده بودن، مرگ و تردید مطرح است، ادامه داد: اینکه هملت اگر به دلیل ناعدالتی که بر وی صورت گرفته شورش کند آیا به رستگاری میرسد منجر به ایجاد تردید در وی میشود.
این منتقد افزود: در طبقهبندی آثار نمایشی در انتظار گودو را جزو نمایشهای تئاتر آبزورد به حساب میآورند، که در این اثر دو شخصیت ولادیمیر و استراگون نماینده افرادیاند که هیچ ارادهای برای تغییر ندارند هرچند در رابطه با اراده حرف میزنند ولی عمل نمیکنند و منتظرند که گودو بیاید و نجاتشان دهد.
فاضلنژاد بیان داشت: این اثر ساموئل بکت به زندگی انسان نگاهی عبث دارد و امید را چیز واهی میداند و معتقد است که رستگاری برای انسان وجود ندارد.
وی اظهارداشت: بخش سوم نمایش بزدلها رویا ندارند اشاره به حماسه گیلگمش دارد که در این قسمت دچار تناقض شده چرا که گیلگمش به دنبال جاودانگی است و بر خلاف آثار مذکور که بیان کننده مسئلهای انسانیاند دراین اثر حماسی به مسئلهای فردی و شخصی پرداخته شده است.
وی خاطرنشان کرد: گیلگمش در این نمایش برای رسیدن به جاودانگی حاضر به نابودی تمام انسانها است.
این منتقد تئاتر اشاره به آثار "هملت" و "در انتظار گودو" در این نمایش را بهانهای برای رسیدن به موضوع اصلی دانست و تصریح کرد: در نمایشنامه این اثر به افراط از فاصلهگذاری موضوعی بهره برده شده و حاوی ایرادات عمدهای است.
فاضلنژاد ارجاعات فرا متنی را یکی از ایرادات نمایشنامه این اثر خواند و اظهارداشت: در این نمایش فرض بر این گذاشته شده که مخاطب با تئاتر آبزورد، تحلیل هملت و اسطوره گیلگمش آشنایی دارد و میتواند به خوبی قضاوت کند.
وی ادامه داد: نمایشهای دربردارنده ارجاعات فرامتنی موجب بهوجود آمدن تئاتر نخبهگرا میشود و در این گونه آثار برای تماشاگر عادی سوالاتی ایجاد میشود که در حین نمایش پاسخ داده نخواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: هر کدام از بحثها و موضوعات این نمایش همچون آژانس تئاتر و گیلگمش فضا،زمان و مکان خاص خود را میطلبد و تداخل این موضوعات در یک نمایش منجر به ایجاد ابهام و سرگردانی در مخاطب عام میشود.
فریدون حامدی کارگردان نمایش بزدلها رویا ندارند، نیز در این جلسه در پاسخ به تعدادی از مخاطبان و منتقدان گفت: آنچه که در این نمایش برجسته شده رویاست دو نفر که در یک کارگاه نمایشی مشغول به کارند رویای بازیگری در نقش هملت را در سر میپرورانند.
وی تصریح کرد: برای اجرای عمومی این نمایش 30 درصد متن حذف شد وبه عبارتی نسبت به اصل نمایش که برای جشنواره تئاتر تهیه و اجرا شده بود، 15 دقیقه کوتاهتر شد.
وی عنوان کرد: این نمایش ترکیبی از سه روایت است که به خاطر اینکه برای مخاطبان ملموستر باشد اقدام به حذف بخشهایی از متن کردم.
کارگردان این نمایش خاطرنشان کرد: بخشی از نقدها و بحثهایی که در خصوص این نمایش شد را میپذیرم و این مشکلات شاید ناشی از حذف قسمتهایی از متن باشد.
حامدی بیان داشت: این نمایش اگرچه تمام بضاعت ما نبود ولی تمام تلاشمان را برای اجرایی موفق کردیم.
وی در پایان از حمایت مدیرحوزه هنری کردستان،سرپرست ادارهکل ارشاد استان و رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان قدردانی کرد.
پایان پیام/
نظر شما