به گزارشخبرگزاری شبستان از گیلان، محمدابراهیم خلیلی، شهردار رشت در نشست هماندیشی بررسی طرح جامع حمل و نقل شهری با اشاره به اینکه اجرای پروژه قطار شهری در رشت باید مطابق با طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهری باشد، گفت: قطعاً شهر رشت نیازمند تدوین و تصویب سند فرادستی در حوزه حمل و نقل شهری است.
وی با تاکید بر اینکه تصویب طرح جامع حمل و نقل شهری راه را برای اجرای پروژه بزرگ قطار شهری در آینده هموار میکند، اظهار کرد: تصویب این طرح جامع در حال حاضر اولویت اصلی ماست.
خلیلی بیان کرد: ما موظف هستیم زمینههای اجرای پروژه قطار شهری را در آینده فراهم کنیم و در این راه از همهی ظرفیتها بهرهگیری خواهیم کرد.
شهردار رشت گفت: برای اینکه بتوانیم مسالهی حمل و نقل و ترافیک شهر رشت را حل کنیم نیازمند سند راهبردی در این زمینه که همان طرح جامع حمل و نقل و ترافیک است، هستیم.
دکتر رضا جمشیدی چناری، رئیس شورای اسلامی رشت نیز با تاکید بر اینکه شهر رشت از ظرفیتها و پتانسیل خوبی برای استفاده در اجرای این طرح جامع برخوردار است گفت: بایستی در تهیه، تدوین و تصویب طرح جامع حمل و نقل پتانسیلهای شهر رشت در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه پرداختن به موضوع قطار شهری نبایستی ما را از ویژگیهایی که طرح جامع بایستی داشته باشد، غافل کند، تصریح کرد: شهر رشت دو رودخانه بسیار با ارزش زرجوب و گوهررود را در خود جای داده که از بسیاری از نقاط پرترافیک شهر عبور میکنند و میتوان از فضای موجود این رودخانهها برای عبور خط ویژه بهرهگیری کرد.
وی توجه به مسکن مهر17 هزار واحدی رشت را ضروری دانست و ابراز کرد: نحوه نقل و انتقال این میزان جمعیت و ترافیک ناشی از آن بایستی به خوبی در این طرح جامع مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پیش بینیهای لازم صورت بگیرد.
رئیس شورای اسلامی کلانشهر رشت اضافه کرد: همچنین بایستی برای اجرای پارکینگهای طبقاتی در نقاط مختلف شبکه حمل و نقل شهری فضاهایی لحاظ شود.
دکتر جمشیدی چناری موضوع تملیک و تملک زمینها در مسیر اجرای طرح و برنامهی طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهری را مورد تاکید قرار داد و افزود: بسیاری از طرحهای ترافیکی به همین دلیل مسیرهای سختی را در عمل و اجرا طی میکنند.
مهندس رضا رسولی، رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی کلانشهر رشت نیز در این نشست گفت: بایستی از فرصتی که قانون برای ما لحاظ کرده و میتوانیم سه ماه موضوع قطار شهری را بررسی کنیم استفاده کرده و حداقل زمینههای اجرای فاز اول آن را به طور کامل فراهم و این پروژه مهم شهری را برای اجرا در سالهای بعد آماده سازیم.
وی با تاکید بر اینکه ما هماکنون فاقد سند بالادستی در بخش حمل و نقل و ترافیک هستیم تاکید کرد: هر چند اولویت امسال ما مترو یا قطار شهری نیست اما بایستی از انجام کارهای جزیرهای و پراکنده نیز در این بخش پرهیز کنیم و به فکر آینده شهر رشت در بخش حمل و نقل و ترافیک شهری باشیم.
گفتنی است، در این نشست مقرر شد جلسه ویژهای با حضور مشاوران ذیصلاح و کاربلد و همه مشاورانی که در جریان اجرای طرح قطار شهری هستند برگزار شود و در فضای آزاد سه ماهه قانونی این پروژه در راستای تحقق طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهری مورد بحث و بررسی همهجانبه قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما