به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، دومین روز از کنفرانس بینالمللی "فلسفه دین معاصر" سهشنبه 24 دی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
بر پایه این گزارش، مرتضی معظمی به ارایه مقاله خود با عنوان "برهان معنابخشی ایده خدا" در این کنفرانس پرداخت.
معظمی طی سخنانی با بیان اینکه پرسش از معنای زندگی است غالبا در پی احساس پوچی و بیمعنایی پیش میآید، اظهار کرد: اساسا ویژگی بارز هر پرسش خردزاد بودن آن است یعنی پرسیدن تنها برای موجود خردمند رخ میدهد.
وی ادامه داد: پرسش از معنای زندگی نیز تنها برای موجودات دارای خرد امکان مییابد، هر چند ممکن است اموری جز خرد نیز در طرح آن دخیل باشند، بنابراین بهتر است که پاسخ این پرسش از روی خرد باشد و نه از روی اموری مانند احساسات و عواطف.
این پژوهشگر فلسفه غرب تصریح کرد: البته اهمیت زندگی و سوال از آن موضوعی است که هر انسانی ممکن است با آن روبرو شود بنابراین پاسخهای ارایهشده به این پرسش به علت گوناگونی سلایق و جهانبینیها مختلف خواهد بود اما اگر رویکرد پاسخ به آن رویکردی عقلانی باشد، مقوله معنابخشی به زندگی دچار نسبیت، خودمحوری یا فردمحوری نخواهد شد چرا که در این برهان ایده خدا به عنوان شرط کافی معناداری و خردمندانگی زندگی اثبات میشود.
معظمی خاطرنشان کرد: مفهوم نیک و بد نزد انسانها یکی نیست و انسانها ارزش داوری میان نیک و بد را خردمندانه میدانند هرچند ممکن است در مصداق اختلاف یا تعارض داشته باشند اما ارزش داوری عادلانه میان نیک و بد را میستایند، با این وصف در دنیا قدرت اجرای عدالت کامل و مطلق را ندارند، از این رو اگر ساحتی وجود داشته باشد که کاستیهای عدالت بشری را از میان بردارد زندگی انسان را معنادارتر و خردمندانهتر خواهد ساخت البته این برهان تلاشی است نه برای اثبات وجود خدا بلکه برای نشاندادن این امر که تصور وجود خدا زندگی انسانها را معنادارتر میکند.
پایان پیام/
نظر شما