به گزارش خبرگزاری شبستان از اهواز، لفته منصوری، مدیر کل کتابخانه های عمومی خوزستان، با بیان این مطلب گفت: نابینایان به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از جامعه، دارای نیازهای اطلاعاتی همانند دیگر افراد جامعه هستند که با توجه به محدودیت قوه بینایی آنها و دریافت محدودتر اطلاعات از محیط پیرامونشان، مشکلات بیشتری در مسیر کسب اطلاعات مورد نیاز خود پیش رو دارند.
وی تصریح کرد: اما واقعیت آن است که محدودیت منابع مناسب برای نابینایان که باید به خط بریل و یا چاپ درشت (مخصوص افراد کم بینا) و یا بر روی محمل های شنیداری و یا ترکیبی از این دو باشد، آنان را در دسترسی به اطلاعات و همگامی با دیگر اقشار اجتماع ناکام می گذارد.
منصوری، اضافه کرد: کتابخانه های عمومی استان دارای بخش های مختلفی می باشند که به اقشار مختلف جامعه از جمله کودکان، نابینایان، پژوهشگران و عموم مردم خدمات ارائه می دهند و یکی از بخشهای مهمی که در کتابخانه مرکزی 4 شهرستان استان فعال شده بخش نابینایان می باشد.
وی با بیان اینکه امروزه نیاز است کتابخانه های عمومی مرکزی در شهرستان ها مجهز به این بخش شوند و خدمات ارائه دهند، راه اندازی این بخش را گامی برای توزیع عادلانه امکانات فرهنگی برای تمامی اقشار جامعه عنوان کرد و افزود: در حال حاضر کتابخانه های مرکزی استان خوزستان، شهید مدنی آغاجاری، کتابخانه شهید شریف خرمشهر، ثامن الائمه آبادان مجهز به بخش نابینایان می باشند و فعالیت های خوبی را در این زمینه انجام می دهند.
وی عنوان کرد: از جمله فعالیت هایی که در بخش های نابینایان در دستور کار ما قرار دارد تجهیز این بخش به وسایل و ابزار مورد نیاز و ضروری همچون مجموعه کتب بریل و چاپ درشت، منابع گویا، لوح های فشرده، دستگاه بهدید و برجسته نگار، منابع الکترونیکی و نشریات خاص نابینایان می باشد که تا حدودی انجام شده است و در دسترس اعضای بخش نابینایان قرار گرفته است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خوزستان، اذعان داشت: در این بخش ها کتابدار نابینا و کم بینا استخدام شده و در این مدت بالغ بر 500 نفر عضو این بخش ها شده اند که البته این بخش ها کمبودهای زیادی دارند و باید تکمیل شوند، با این حال، در نظر داریم تمام نابینایان استان را عضو بخش های نابینایان کنیم.
وی تأکید کرد: ماهیانه سه نشریه ویژه نابینایان برای بخش نابینایان شهرستان های اهواز، آغاجاری، آبادان و خرمشهر ارسال می شود که اعضای این کتابخانه ها از آنها استفاده می کنند و از جمله نشریات موجود می توان به روزنامه ایران سپید که تنها روزنامه ویژه نابینایان می باشد اشاره کرد.
وی نشریه قرآنی سپیده آفرین، مجله علم و فرهنگ و مجله بشری را از دیگر نشریات موجود در بخش نابینایان و کم بینایان کتابخانه دانست که به طور امانی در اختیار اعضا جهت مطالعه قرار میگیرد و ادامه داد: ما در برنامه ریزی جهت تهیه منابع و تجهیزات مورد نیاز نابینایان و کم بینایان، در رأس تمامی موارد، تناسب منابع و تجهیزات را با نیازهای مراجعه کنندگان در نظر گرفته و منابع مورد نیاز و علاقه آنها را تهیه می کنیم.
منصوری، یا آور شد: کتابخانه ها باید به عنوان یک مرکز سوادآموزی و خودآموزی، در مسیر بهبود سطح سواد نابینایان عمل کرده و نحوه استفاده از کتابخانه و منابع را به آنها آموزش دهند و علاوه بر آن چگونگی بهره گیری از تجهیزات و ابزارهای ویژه نابینایان و کم بینایان از جمله برنامه های آموزشی کتابخانه های عمومی باشد.
وی ابراز کرد: در کنار سایر اقدامات، توجه به تبلیغات و آگاهی رسانی برای جذب نابینایان و کم بینایان به کتابخانه بسیار مهم می باشد و محدودتر بودن آگاهی یابی نابینایان نسبت به افراد بینا و بسته تر بودن جامعه و ارتباطات آنها موجب می شود که کمتر در جریان امکانات و منابعی که در کتابخانه ها برایشان مهیا شده، قرار بگیرند و نتوانند از این امکانات بهره بگیرند که ما اطلاع رسانی گسترده فعالیت های بخش نابینایان را در برنامه های خود قرار دادیم.
وی از جمله فعالیت های که در بخش نابینایان کتابخانه های عمومی در حال انجام می باشد را شامل برگزاری دوره های آموزشی، برگزاری ویژه برنامه های مناسبت های خاص، برگزاری جلسات قرآن و نهج البلاغه، نشست نقد و بررسی کتاب، شب شعر، مسابقات کتابخوانی و فرهنگی مکتوب، مسابقات ویژه آنلاین و اینترنتی، برگزاری نمایشگاه آثار و... دانست.
پایان پیام/
نظر شما