حجت الاسلام محمدرضایی، پژوهشگر مهدوی در گفتگو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان بااشاره به ضرورت فرهنگ سازی برای عیدهای اصیل شیعیان، گفت: فرهنگ سازی برای عیدهای اصیل با پشتوانه ماورایی که در فرهنگ شیعه است، باید به گونه ای باشد که شادمانی و نشاط را در جامعه ایجاد کند.
وی خاطرنشان کرد: زمانی عیدی است که تاریخی است و مردم را به ظاهر شاد می کند ولی بعضی از اعیاد هستند که علاوه بر شاد کردن روح امید و شادمانی و آینده نگری را داشته و باعث تحول و تغییر در زندگی انسان ها می شوند و نگاه به آینده را وارد زندگی ها می کنند چون باعث حرکت می شوند.
حجت الاسلام رضایی بااشاره به تفاوت عید نهم ربیع الاول و عید نیمه شعبان، اظهارداشت: عید نیمه شعبان عید تاریخی و امیدآفرین است ولی مهمترین ویژگی عید نهم ربیع الاول این است که علاوه بر تاریخی بودن، پویایی و نشاط دیگری دارد. چراکه مساله تولد نیست بلکه مساله ولایت، امامت و مسئولیت پذیری است.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: عید 9 ربیع الاول نه تنها مسئولیت پذیری از طرف ولی زمان است بلکه مسئولیت پذیری عاشقان امام را به دنبال دارد و جامعه ای که به این اعیاد کم توجه باشند و بر روی آنها سرمایه گذاری نکنند، مانند دیگر جوامع اسلامی تحت تاثیر تهاجم فرهنگی و ورود خرده فرهنگ های وارداتی می شود.
وی بااشاره به ورود خرده فرهنگ های وارداتی به برخی جوامع اسلامی، تصریح کرد: متاسفانه درحال حاضر عیدهای همچون ایام کریسمس از خرده فرهنگ هایی هستند که محصول فرهنگ غرب است و تبلیغات بسیاری بر روی آنها صورت می گیرد، این جشن ها پشتوانه خاصی ندارند و تبدیل به ارزش شده اند تا در دنیا موج ایجاد کنند.
حجت الاسلام رضایی افزود: این جشن ها در میان جوانان عرب مسلمان بسیار بیشتر از اعیاد اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین اگر در جامعه اهل سنت برای ارزش های اسلامی فرهنگ سازی نشود و سرمایه گذاری صورت نگیرد، فرهنگ زندگی روزمره و جشن و شادی بیشتر متاثر از تمدن غرب می شود.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه برخی کشورهای اسلامی اول سال قمری خود را به واسطه واقعه عاشورا جشن نمی گیرند، گفت: این درحالی است که سال نو میلادی در میان جوانان عرب مسلمان حضور پررنگی دارد. به این علت که روزهای وارداتی در فرهنگ آنها بسیار وجود دارد.
وی بااشاره به 4 واقعه بسیار مهم پیامبر اسلام مانند تولد، بعثت، هجرت و رحلت که غیر از بعثت همگی در ماه ربیع الاول واقع شده است، خاطرنشان کرد: در نگاه اهل سنت ولادت حضرت رسول 12 ربیع است، رحلت 12 ربیع است و هجرت نیز از اول ربیع شروع و تا 12 ربیع تمام می شود و در نگاه شیعه نیز ولادت 17 ربیع است، رحلت 28 صفر و هجرت از اول ربیع شروع شده و تا 15 ربیع تمام می شود.
حجت الاسلام رضایی ادامه داد: بر این اساس در دو دهه ماه ربیع از لیله المبیت که شب هجرت است تا 17 ربیع به جز 8 ربیع که روز شهادت امام حسن عسکری(ع) است، روزهای شادی بسیار است که اگر اهل سنت در این روزها از جهت دینی سرمایه گذاری کرده بودند، وابسته به جهان غرب نمی شدند، منفعل عمل نمی کردند و تحت تاثیر خرده فرهنگ ها قرار نمی گرفتند.
این پژوهشگر مهدوی بااشاره به علت توجه اهل سنت به فرهنگ های وارداتی، گفت: با توجه به اینکه اهل سنت در گذشته برای میلاد پیامبر(ص) جشن می گرفتند ولی دیدیم بعد از تقویت جریان وهابیت، جشن میلاد پیامبر(ص) کمرنگ شد و این کمرنگی فرهنگ توجه به پیامبر(ص) باعث غالب شدن مناسبت های وارداتی شده که این مساله هشداری برای شیعیان است که عید نهم ربیع را تقویت کنند تا دچار این مساله نشوند.
وی بااشاره به جلوگیری جهان تشیع از این آسیب، اظهارداشت: ما باید این عید را که عید بسیار شادی است و آخرین آغاز در تاریخ ولایت و نبوت است، تقویت کنیم و بدانیم که اگر امتداد پیدا کند، باعث تحول در انسان ها می شود.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه مکتب تشیع برای مناسبت های ملکوتی فرهنگ سازی کرده است، تصریح کرد: باید توجه داشت که نهم ربیع آخرین مناسبت ملکوتی برای شیعه قبل از جریان ظهور است که در امتداد دیگر مناسبت ها بوده و البته پویاتر و بانشاط تر است که اگر بر روی آن فرهنگ سازی شود، در فرهنگ زندگی دینی و شیعی تحول ایجاد می کند.
پایان پیام/
نظر شما