رضا داد: رفتار ما در برخورد با فیلم ها برخوردی منطقی است

خبرگزاری شبستان: دبیر جشنواره فیلم فجر در اولین نشست مطبوعاتی این جشنواره، درباره نحوه برگزاری، حامیان مالی و پروانه نمایش فیلم های جشنواره صحبت کرد.

به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، نشست مطبوعاتی سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر امروز در محل هتل انقلاب برگزار شد.
 

آغاز این جلسه با یک صبحانه جمعی برای اهالی رسانه و مدیران و مسئولان جشنواره بود و پس از آن جلسه به شکلی رسمی در سالن اجتماعات هتل انقلاب برگار شد.
 

در ابتدای این نشست،جلیل اکبری صحت مدیر اطلاع رسانی و تبلیغات جشنواره از زحمات دست اندرکاران جشنواره در سالهای اخیر تشکر کرد و در ادامه نشست علیرضا رضاداد دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر گفت:حضور فعلی من در این منصب و جایگاه ناخواسته بود وامیدوارم بتوانم با عملکردی که در دوران قبل مدیریتم داشت،برگزاری جشنواره را به نحو احسن انجام دهم. این دوره جدید، دولت جدید، شرایط جدید اقتصادی و سیاسی و بین المللی جدید، این وظیفه را به دوش تک تک ما می گذارد که از هیچ تلاشی برای پیشرفت کشور و آرزوهای جمعی و تحقق اهداف انقلاب اسلامی دریغ نکنیم. فارغ از این که در کجا هستیم و کار می کنیم، تلاش می کنیم تا برای پیشرفت و سعادت کشور تلاش کنیم. طبق فرمایشات کلیدی مقام معظم رهبری، سینما کلید توسعه و پیشرفت کشور است و این کلید در دست سینماگران است. درست در همین سال و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری، برنامه ای پیش بینی شد بر مبنای نقش سینما در پیشرفت و توسعه کشور و متعاقب آن ظرفیت‌های مختلف کشور در اختیار سینمای کشور قرار گیرد تا بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند.
 

او افزود: من در کلاس و دانشگاه همیشه می‌گویم پدیده ها برای پایداری باید صنعتی شوند و اگر سینمای جهان سینمای پایداری است برای این است که یک هنر صنعت است، اما طی 2 دهه گذشته رسانه ها سینما را به حوزه خود اضافه کردند و نشان دادند که سینما یک هنر، صنعت و رسانه است.

 

رضا داد تصریح کرد:همه می دانیم سینما پدیده ای مهم حساس و موثر است و جشنواره ها هم در موثر جلوه دادن و تاثیر گذار بودن این آثار نقش مهمی بازی می کنند. هر جشنواره سینمایی که در جهان برگزار می شود، در جذب مخاطب، ایجاد گرایش فکری، ایجاد یک جریان سینمایی و ایجاد ژانرهای جدید و تقویت و تضعیف برخی از الگوها نقش موثری دارند. جشنواره فیلم فجر را همه منتسب به دولت می دانند، اما به نظر من دولت تنها برگزار کننده این جشنواره است وگرنه جشنواره متعلق به سینمای ایران است. در واقع ما در این جشنواره جامعه سینمایی ایران را نمایندگی می کنیم و رسانه ها بخشی از این جشنواره ها هستند و احساس مشارکت و مالکیت آن ها به جشنواره می تواند به نمایندگی ما کمک کند.

 

وی با اشاره به جلسه رونمایی از پوستر جشنواره فیلم فجر گفت: در آن مراسم متاسفانه به دلیل کوچک بودن فضای برگزاری ، مجبور شدیم تا تعدادی از رسانه ها را دعوت کنیم که این خود سوء تفاهم هایی را به وجود آورد. البته در میان مهمانان، دبیران دو دوره قبلی جشنواره مسئولان برگزاری این دو جشنواره و برگزیدگان آن نیز به عنوان مهمان حضور داشتند. حضور این مهمانان نشان داد که بین جشنواره ها همیشه پیوند وجود دارد.

 

رضاداد گفت: زمانی که این منصب را پذیرفتم تصمیم گرفتم از کارهای پاه ای آغاز کنم و یکی از اولین کارها، تنظیم مقررات برای این دوره از جشنواره بود. البته نمی خواستیم مقررات جشنواره را شتابزده تغییر دهیم چرا که باید در بازه زمانی 10 ساله و با توجه با شرایط و سینما تغییرات مورد نظر صورت گیرد. در ابتدای کار چند نکته کوچک اصلاح شد و فراخوان مورد نظر اعلام شد. در همین راستا پایان آبان مبنا برای ارائه تقاضا و پایان آذر ماه را برای ارائه نسخه های بازبینی در نظر گرفته شد و خوشبختانه به این حد و قاعده نیز پایبند بودیم.

 

وی ادامه داد: 152 فرم درخواست شرکت برای فیلم های داستانی به دست ما رسید که 126 فیلم برای بازبینی انتخاب و 26 فیلم باقی مانده یا تحویل دبیرخانه نشد و یا اینکه با مقررات جشنواره منافات داشت. از میان 126 فیلم انتخاب شده 61 فیلم برای سودای سیمرغ و 65 فیلم برای بخش نگاه نو اعلام حضور کرده بودند. در نهایت در بخش سودای سیمرغ 21 فیلم تا امروز انتخاب شده و اسامی آنها اعلام شد. ما تمام تلاش خود را کردیم تا فیلم هایی که بیشترین آرا یعنی بین 5 تا 4 رای دریافت کرده اند را به این بخش معرفی کنیم، البته چند فیلم مانده که در جلسه نهایی مورد بازبینی قرار می گیرد، که بعد از تصمیم گیری نهایی ممکن است تعداد فیلم های این بخش به 26 فیلم برسد، در هر صورت تصمیم نهایی در روزهای 18، 19 و 20 دی ماه اعلام خواهد شد.

 

رضا داد در ادامه در مود بخش نگاه نو گفت: در بخش نگاه نو با حجم وسیعی از فیلم های اول از سوی جوانان پرشور و عاقل مواجه شدیم، جوانانی که از دوره های 25 و 26 جشنواره صدای پای این نسل را می شنیدم، صدای پایی که خیلی جذاب و شیرین بود. ما در نهایت فکر می کردیم که بین 20 تا 30 فیلم اولی برای حضور در جشنواره تقاضا بدهند، اما در نهایت تعداد این فیلم ها به 65 فیلم رسید. تا امروز 15 فیلم از 65 فیلم ارائه شده به جشنواره انتخاب شده و ممکن است تا قبل از جشنواره به تعداد این فیلم ها اضافه شود، چرا که تعدادی از فیلم ها مانده اند که ارزش حضور در جشنواره را دارند.

 

وی با اشاره به بخش سینما حقیقت(فیلم های مستند) در این دوره از جشنواره گفت: مدتی برای اجرای بخش سینما حقیقت در این دوره از جشنواره بحث هایی انجام و جلسات کارشناسی صورت گرفت. در نهایت با 2 دلیل مهم در شورای سیاستگذاری حضور این بخش در جشنواره قطعی شد. اول اینکه جشنواره فیلم فجر تریبون سینمای ایران است و فیلم های مستند بلند می تواند با سینمای ایران نسب داشته و به همین دلیل آن را باید تقویت کرد. دوم اینکه هرچه بیشتر به مستند سازی توجه کنیم در اصول تولید سینمای ایران تاثیر بیشتری گذاشته ایم. یکی دیگر از مسائل مورد نظر در این بخش، هم افزایی بین جشنواره های مختلف برای تکمیل کار یکدیگر است. همین مسئله سبب شد تا نامزدهای بخش مسابقه بلند سینمای مستند را در این جشنواره داشته باشیم، که خوشبختانه هر 3 فیلم برگزیده جشنواره سینما حقیقت فرم حضور در جشنواره را پر کرده و توسط هیئت داوران انتخاب شدند.در نهایت 22 فیلم در بخش سینمای حقیقت برگزیده شد که 3 فیلم به عنوان ذخیره در نظر گرفته شده است. 9 فیلم از این تعداد اولین رقابت جشنواره ای خود را در سینما حقیقت داشتند و 13 فیلم برای اولین در جشنواره رقابت می کنند.

 

دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر گفت: در بخش سینمای بین الملل 353 فیلم از 80 کشور برای حضور در جشنواره اعلام آمادگی کردند، که 206 فیلم با مقررات جشنواره مغایر بوده که در نهایت 50 فیلم برای حضور در جشنواره انتخاب شد. در بخش جام جهان نما 10 فیلم غیر ایرانی از 13 کشور و 3 فیلم ایرانی حضور دارند، اسامی فیلم های ایرانی این بخش تا زمانی که جدول سودای سیمرغ بسته نشود، انتخاب و اعلام نخواهد شد. در بخش سینمای سعادت نیز 10 فیلم غیر ایرانی و 3 فیلم ایرانی معرفی خواهند شد.

 

وی تلفیق دو بخش نمایش های ویژه و جشنواره جشنواره ها را از تغییرات مهم این دوره از جشنواره یاد کرده و توضیح داد: در این دوره از جشنواره به نتیجه رسیدیم که علیرضا شجاع نوری به عنوان مسئول بخش رقابت بین الملل انتخاب شد و وحید اسفندیاری نیز به عنوان مدیر بازار فیلم این دوره از جشنواره به فعالیت خود ادامه خواهد داد. تا امروز 70 کمپانی خارجی برای حضور در این دوره از جشنواره اعلام آمادگی کرده اند و نزدیک به 1502 مهمان خارجی در این دوره از جشنواره خواهیم داشت. برگزاری بخش بین الملل برای ما یک مسئله استراتژیک بوده چرا که از این طریق می توانیم سینمای ایران را به جهان معرفی کنیم.

 

رضاداد در مورد سالن های سینمایی که در این دور از جشنواره نمایش فیلم خواهند داشت،گفت: 30 سالن سینمایی طی 11 روز نمایش فیلم خواهند داشت، که از این تعداد 21 سینما مردمی و 6 سینما برای بخش های بین الملل، سعادت و نمایش های ویژه، 2 سالن برای اهالی سینما و 5 سالن در برج میلاد برای اهالی رسانه در نظر گرفته شده است. همچنین در روز گذشته با همکاری استاندار تهران اختصاص یک سالن در شهر ری برای شرکت مردم در این جشنوراه قطعی شد.

 

وی ادامه داد: در بخش تجلی اراده ملی 23 سازمان و نهاد اعلام آمادگی کرده اند که فکر می کنیم این تعداد افزایش نیز پیدا کند. البته با توجه به اینکه سال گذشته تعدادی از نهادها و سازمان در نهایت از ارائه جوایز خود سر باز زنند، در این دوره تصمیم گرفتیم که جایزه را به عنوان پایه در نظر گرفتیم که باید از سوی نهادها و سازمان ها تحقق یابد.

 

وی ابراز داشت: با توجه به اینکه در دولت جدید توجه به حوزه فرهنگ در استان ها در دستور کار قرار گرفته است، با حمایت وزارت کشور، امسال استثنا جشنواره در استان های سراسر کشور برگزار می شود. البته برخی از استان ها سیستم لازم برای نمایش فیلم را دارند، اما برخی از استان ها هنوز نداشته که برنامه های تجهیز این سینماها در سالن های سراسر کشور اجرا می شود، در نهایت با توجه به برنامه ریزی انجام شده بین 15 تا 20 عنوان فیلم سینمایی در هر استان به نمایش درخواهد آمد.


دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر گفت: نسخه نمایش فیلم های این دوره از جشنواره به صورت دیجیتال خواهد بود، دبیرخانه جشنواره همانند سال گذشته تسهیلاتی را برای تبدیل فیلم ها به دیجیتال در نظر گرفته است، 3 لابراتوآر دیجیتال برای تبدیل فیلم ها در جشنواره اعلام آمادگی کرده اند که لابراتوآرهای آریا، بدیع و روشنا از جمله این لابراتوآر ها هستند.

 

وی بیان کرد: مردم، رسانه ها و هنرمندان کسانی هستند که باید توجه ویژه برای آن ها داشته باشیم، به همین دلیل تلاش می کنیم تا بهترین سازماندهی را برای این گروه از مخاطبان جشنواره داشته باشیم. ابراهیم داروغه زاده به عنوان مسئول کاخ جشنواره در این دوره به همراه تیم خود تلاش می کند تا بهترین شرایط را برای اجرای جشنواره در کاخ فراهم کند.

 

رضاداد با اشاره به اینکه ثبت نام اهالی رسانه از طریق سایت به این معنا نیست که قرار است حاضران در جشنواره گزینش شوند، گفت: این نوع ثبت نام تنها به این دلیل بود که بدانیم حداقل درخواست ها به چه گونه است، البته نباید فراموش کرد که بیان خبرگزاری های رسمی کشور و سایت های شخصی و رسانه های تخصصی و عمومی فرق بسیاری وجود دارد.

 

دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر در پایان گفت: هفته اول بهمن ماه کارت های حضور در جشنواره تحویل داده خواهد شد، علاوه بر آن اواخر دی ماه و اوایل بهمن ماه زمان آغاز پیش فروش بلیت فیلم های سینمایی خواهد بود. همچنین در طول برگزاری جشنواره کارگروه های تخصصی از جمله تدوین، تهیه کنندگی و فیلمبرداری برگزار خواهد شد. همچنین در این دوره از جشنواره برای هما روستا، مهدی هاشمی و جهانگیر میرشکاری بزرگداشت برگزار خواهد شد.

 

در پایان این نشست از سیمرغ بلورین سی و سومین جشنواره بین المللی فیلم فجر رونمایی شد.
 

حسین باکیده، علیرضا شجاع نوری، امیر اسفندیاری، حبیب ایل‌بیگی، وحید اسفندیاری، ابراهیم داروغه‌زاده، مسعود احمدیان، سیمون سیمونیان، عزت علیزاده، ایرج تقی‌پور، محمدرضا فرجی، ابراهیم حقیقی و محسن شمس، جلیل اکبری صحت از مسئولان بخش‌های مختلف جشنواره بودند که در این نشست حضور داشتند.
 

در ادامه این نشست نوبت به سوالهای اهالی رسانه از رضا داد رسید.اولین سوال درباره عدم حضور برخی از فیلم ها مطرح شد.دبیر جشنواره در پاسخ به این پرسش عنوان داشت:ما هیچ تصمیمی نگرفته ایم که برخی فیلم ها در این جشنواره حضور داشته باشند یا خیر. رویکرد ما این است که ما برگزارکننده جشنواره ای هستیم که متعلق به تمام جامعه اسلامی کشور است. اسم این رفتارمان را هم گذاشته ایم «یک رفتار منطقی». ممکن است این رفتار منطقی از نظر برخی یک رفتار تندروی و از نظر برخی دیگر محافظه کارانه باشد. نه هیجان زده ایم و نه خیلی جوانیم که بخواهیم احساساتی شویم و فکر می کنیم که رفتارمان یه رفتار منطقی است. باید یک هیات انتخاب منطقی می گذاشتیم که گذاشتیم ، همه پذیرفتند که این ترکیب هیات انتخاب یک ترکیب منطقی است. از این هیات انتخاب منطقی دفاع کرده ایم و دفاع می کنیم زیرا به هر حال هر جشنواره ای سیاست هایی دارد به مفهوم اینکه رویکردهایی دارد. البته محافظه کاری هم بد نیست به هر حال ما باید مواظب سینمای کشورمان باشیم. ما فقط طبق قانون و منطقی رفتار می کنیم و سعی می کنیم رفتار هیجانی نداشته باشیم.
 

رضاداد همچنین درباره بزرگداشت ها و سازندگان فیلم هایشان گفت: فیلم خانم روستا به پیشنهاد خودشان به آقای سجادی سپرده شد. این فیلم درحال آماده سازی است. آقای میرشکاری در حال حاضر بندر انزلی هستند و طی صحبت تلفنی که داشتیم مقرر شد روز پنجشنبه به تهران بیایند و در این مورد تصمیم گیری کنیم. آقای هاشمی سر صحنه فیلم تراژدی قاسم سبزیکار هستند و طی چند روز آینده تکمیل خواهد شد. دوستانی که در بخش تولید فعالیت می کنند منابع آرشیوی این فیلم ها و مصاحبه های با افراد مختلف را فراهم می کنند که به سرعت با نظر خود این دوستان سازندگان فیلم ها مشخص و منابعی که فراهم شده در اختیارشان قرار بگیرد.


دبیر جشنواره درباره رویکرد جشنواره به فیلم هایی که به انقلاب اسلامی ایران می پردازند، گفت: رویکرد جشنواره همیشه در راستای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بوده و هست. یکی از اولویت های ما همانطور که در مقررات جشنواره اعلام شده توجه به مضامین ارزشی است. انقلاب اسلامی ایران هم از مضامین دارای اولویت جشنواره است و طبیعی است که به این مضامین توجه ویژه ای خواهد شد.
 

رضا داد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فیلم هایی که در جشنواره شرکت می کنند پروانه نمایش دائم می گیرند یا موقت ؟ بیان داشت:بحث پروانه نمایش در دوره های مختلف جشنواره متفاوت بوده است و بستگی به وضعیت فیلم ها در آن دوره دارد. برخی از فیلم های این دوره پروانه نمایش دائم دارند و برخی دیگر هم به محض آماده شدن پروانه شان را دریافت می کنند. اگر شرایط به گونه ای شود که همه فیلم ها پروانه نمایششان را بگیرند که مشکلی نخواهد بود اما اگر فرصت لازم برای دریافت پروانه نمایش برای برخی فیلم ها وجود نداشته باشد، از آنجا که جشنواره ها باید اجازه نمایش فیلم از اداره نظارت و ارزشیابی داشته باشند، لذا ما برای این قبیل فیلم ها پروانه نمایش موقت می گیریم تا بعد از جشنواره خودشان طبق روال برای دریافت پروانه نمایش عمومی اقدام کنند.
 

او در پاسخ به سوالی که آیا دبیر جشنواره این اجازه را دارد که وقتی فیلمی به دبیرخانه جشنواره تحویل داده می شود شخصا فیلم را از جشنواره خارج کند؟گفت:قطعا دبیر جشنواره اختیاراتی دارد، اما ما مبتنی بر قانون رفتار می کنیم و رفتار غیر قانونی انجام نمی دهیم. در مواقعی به این منظور که هیات انتخاب در مقابل سینماگر یا سینماگرانی قرار نگیرد اقدامات نظام مندی انجام می دهم. جشنواره ها دبیر دارند برای اینکه در شرایط خاص که نیاز به تصمیم استراتژیک هست، برای رفع نقاط ابهام مستقیما وارد عمل شده و با توجه به اعتمادی که اهالی سینما و جامعه به دبیر داشته و او را برگزیده اند ، تصمیم درستی اتخاذ نمایند.
 

رضا داد در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان در باره تمهیداتی که برای راحتی کار اهالی رسانه اندیشیده شده است، گفت: تا این لحظه تعداد فیلم های انتخاب شده کمتر از سال گذشته است اما با این وجود با توجه به اینکه رویکرد من اتصال منطقی و ایجاد فضای مناسب برای گفتگوی موثر میان سینماگران ، مردم، اهالی رسانه، منتقدین است، هر گونه پیشنهادی که ارائه شود، مورد بررسی قرار می گیرد. ما هم شنوندگان خوبی هستیم و هم سعی می کنیم در صورت امکان به این پیشنهادات و راهکارها عمل کنیم.
 

پایان پیام/

کد خبر 330487

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha