رهبر انقلاب باتفکر و شناخت جامع ‌به تحلیل جایگاه شیخ صفی پرداخته اند

خبرگزای شبستان:سلمان صفوی گفت:مقام معظم رهبری باتفکر خلاق وشناخت جامع‌نگر به علوم اسلامی به تحلیل جایگاه شیخ صفی‌ و نهضت عرفانی او پرداخته اند که جمع بین شریعت وطریقت وحقیقت، وحی، سنت نبوی و ولایت علوی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر سیدسلمان صفوی، عضو آکادمی مطالعات ایرانی لندن و رییس بنیاد شیخ صفی الدین اردبیلی صبح امروز دوشنبه 16 دی در همایش علمی بین المللی شیخ صفی الدین اردبیلی که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد، در ابتدا با ارایه گزارشی از روند برگزاری این همایش گفت: سال گذشته  در آستانه ورود به هفتصدمین سال درگذشت شیخ صفی الدین اردبیلی در جلساتی که به اردبیل رفتم ضرورت برگزاری این همایش را به اطلاع امام جمعه و شورای فرهنگ استان اردبیل رساندم و سرانجام برگزاری همایش تصویب شد و پس از انجام مقدمات فراخوان اعلام شد با اعلام فراخوان 42 چکیده مقاله و 40 مقاله به دبیرخانه رسید و سرانجام هییئت داوران 38 مقاله را پذیرفت و 22 مقاله در همایش قرائت می شود.

 

وی افزود: این همایش با استقبال دانشگاه های آمریکا، انگلیس و مصر مواجه شد و دکتر حسن نصر نیز از آن استقبال کرده است.

 

دکتر صفوی خاطر نشان کرد: یکی از برجسته ترین خصوصیات این همایش ارتباط بین پژوهشگران قدیمی عرفان و نسل جوان است.

 

 در ادامه دکتر سلمان صفوی به ارایه مقاله اش با عنوان «تحلیل روشی دیدگاه مقام معظم رهبری درباره عارف مجاهد شیخ‌العارفین سیدصفی‌الدین اردبیلی قدس سره»  را ارایه کرد و گفت: تحلیل روش و رویکرد مؤلف به متن در فهم پیام و لایه‌های ظاهر و باطن یک اثر اهمیت بسیار دارد. مقام معظم رهبری تعابیر دقیق و عالمانه‌ای از جنبش عرفانی حضرت شیخ صفی‌الدین اردبیلی دارند که در این مقاله به تحلیل آنها می‌پردازیم. مقام معظم رهبری علاوه بر فقاهت و رهبری انقلاب اسلامی به عنوان یک استاد برجسته تاریخ، دیدگاه تحلیل عمیق و همه‌جانبه‌ای در مورد تاریخ اسلام و ایران دارند لذا نظرات‌ ایشان درباره نهضت حضرت شیخ صفی‌الدین قدس سره و اخلاف او از جهت علمی شایان توجه است. در این مقاله با تکیه به روش مطالعه تطبیقی، تعلیلی، تحلیل گفتمان، نشانه‌شناسی و تحلیل محتوا به تبیین دیدگاه ایشان راجع به گفتمان فرهنگی شیخ صفی‌الدین اردبیلی می‌پردازیم.

 

 روش مطالعه تطبیقی: مقایسه و هم‌تراز کردن شیخ صفی‌الدین با فحول علمای شیعه نظیر سید بن طاووس، ابن فهد حلی و علامه حلی، مقایسه وضع ایران در دوران قبل از صفویه و پس از آن.

 

روش تحلیل گفتمان: رابطه تاریخ و تحلیل گفتمان و امکان استفاده از روش‌های مختلف تحلیل گفتمان در مطالعه تاریخ حوزه‌ای کاملا جدید است که ایشان در تحلیل شخصیت و نهضت شیخ صفی‌الدین از آن استفاده کرده‌اند: بحث، بحث دارالارشاد است، بحث صوفی‌گری و کارها و سخن‌ها و دعویی‌هایی از این قبیل نیست، بحث بر سر معنویت دین و معنویت شیعه و خاندان اهل بیت است. بدین‌ترتیب با روش تحلیل گفتمان، استدلال کرده‌اند که روش و طریقت شیخ صفی‌الدین، عرفان اصیل اسلامی با داعیه احیای معنویت دین و معنویت اهل بیت (ع) است.

 

نشانه‌شناسی و تحلیل محتوا: ایشان با تفکر خلاق و شناخت جامع‌نگرانه به علوم اسلامی به تحلیل جایگاه شیخ صفی‌الدین و نهضت عرفانی ایشان می‌پردازند که جمع بین شریعت و طریقت و حقیقت، وحی، سنت نبوی، ولایت علوی و معارف قبلی شیخ صفی‌الدین و اخلاف صالح اوست.

 

مقام‌ معظم رهبری در زیارت از بقعه شیخ صفی‌الدین در یادداشتی به خط خود می‌نویسند: این بقعه جمع بین معنویت، سیاست و هنر است. ایشان استادانه با تکیه بر نمادهای موجود در بقعه با روش تحلیل محتوا یک استنتاج وحدت‌نگرانه اسلامی از این بقعه شریف و نهضت عرفانی شیخ صفی‌الدین ارایه نموده‌اند.

 

 پایان پیام/

کد خبر 330167

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha