به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمدجواد لاریجانی، رییس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه و نخستین رییس مرکز پژوهش های مجلس در دومین همایش نقش پژوهش در قانون گذاری که صبح امروز دوشنبه 16 دی برگزار شد گفت: در زمانی که بنده ریاست مرکز پژوهش ها را پذیرفتم بحثی که مطرح بود احیاء حوزه بهارستان بود که با فشار زیاد 200 میلیون تومان از اقای ناطق نوری تیغ زدیم گرچه اقای ناطق مدیر کمنظیری است.
وی ادامه داد: اولین جایی که برای بازسازی در حوزه بهارستان رفتیم کتابخانه بهارستان بود زیرا حتی صندلی های چوبی آن نیز می شکست و در جستجوهای خود در شوفاژخانه بهارستان 16 تابلو از کمال الملک یافتیم که همه اینها را احیا و بازسازی کردیم و مرکز پژوهش ها کارش را اینگونه آغاز کرد.
وی اضافه کرد: مرکز پژوهش ها با این توجه تاسیس شد که نقش مهمی در اداره مملکت دارد و نقش مجلس در سیستم حکومتی ایران که نظام مدنی سیاسی براساس فکر اسلامی نقش موثری است.
وی اظهار کرد: اینکه ما چگونه می توانیم نقش مهم مجلس را تحقق بخشیم بستگی به حرکت علمی و عملی نمایندگان دارد یعنی نمایندگان می توانند با عمل خودشان را مجلس را کم اهمیت و یا پراهمیت کنند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: وقتی که عمل نمایندگان و پشتوانه علمی مجلس بالا باشد قطعاً رشد و نمو مجلس بیشتر می شود و وقتی پشتوانه علمی مجلس بالاست که مرکز پژوهشها کارهای پژوهشی انجام دهد مثلاً در دوران اقای هاشمی مرکز پژوهش ها نه تنها پاتوق کارشناسان شده است بلکه پاتوق مسئولان دولتی نیز بود و گاهی اقای هاشمی راسا در جلسات حضور می یافت و حتی یادمان است در آن زمان طرحی برای بحث انرژی همانند همین طرح هدفمندی مطرح بود که جلسات منظمی در مرکز پژوهش ها برای بررسی طرح با حضور هاشمی انجام می شود.
وی با انتقاد از اینکه نمایندگان حتی خلاصه خلاصه پژوهش طرح ها را نمی خوانند گفت: در همان زمان اگر لایحه ای در مرکز پژوهش ها رد می شد بالای 76 درصد از نمایندگان ان لایحه را رد می کردند که البته جهت اثباتی آن کمتر بود که اگر لایحه ای مرکز پژوهش ها مصوب می کرد حدود 60 درصد ان را مصوب می کردند و خود این نشان می دهد که نمایندگان اعتقاد پیدا کرده بودند.
وی با بیان اینکه مرکز پژوهش ها در خط اساسی مجلس باشد و این مرکز باید مسایل حساس و مهم را بیشتر مورد بررسی قرار دهد گفت: مرکز پژوهش ها باید اعتماد نمایندگان را جلب کند و از مسایل کم اهمیت پرهیز کند و به مسایل اساسی بپردازد و از همه گرایشات و طیف ها در مذاکرات کارشناسی استفاده کند و نگرانی نداشته باشد که فلان فرد کارشناس دارای فلان خط فکری است زیرا مجلس جایی است که همه کارشناسان کشور صرفنظر از طیف سیاسی شان باید حضور داشته باشند و با حضور همه کارشناسان و نظرات آنهاست که قوانین فربه می شوند.
رییس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با بیان اینکه باید روزنامه خانه ملت به مرکز پژوهش ها برگردد و عامه مردم از این روزنامه استفاده کنند گفت: باید نمایندگان در جیبشان توزیع مذاکرات و نقاط منفی و اسیب پذیر مذاکرات را داشته باشند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: ما از دولت نه به خاطر توفیق در مذاکرات هسته ای دفاع می کنیم بلکه دفاع و همکاری و همیاری ما با دولت به خاطر این است که دولت قانونی است و فرد فرهیخته و فاضلی است در راس این حکومت است و به همین دلیل ما از این دولت حمایت می کنیم و این غیر از این است که نمایندگان مجلس مساله هسته ای را فی الجمله بدانند زیرا مجلس نباید مسایل مهم مملکت را فی الجمله بداند شایسته نیست.
وی تاکید کرد: مجلس باید بتواند بهترین ارزیابی را از مجموعه هسته ای در اختیار نظام بگذارد و حتی در مرکز پژوش ها یک کمیته مانیتورینگ تشکیل دهد که این را بررسی کند که چه میزان امریکاییان و اروپاییان به تعهداتشان پایبند بوده اند و مسیر تعهدات چگونه بود.
وی اضافه کرد: ما بامبولهای مختلفی از سوی امریکاییان در تفسیر متن توافق نامه مواجه بودیم مثلاً تعهداتی برای طرف ایرانی و طرف مقابل انجام شده است اما انها بعدش تفسیرهای متفاوتی ارایه می دهند.
لاریجانی با تاکید بر اینکه مجلس لنگرگاه حقوقی ما است گفت: شما در مرکز پژوهشها گروه تعهدات تشکیل شود و دقت بیشتری بر روی تعهدات داشته باشد زیرا مسایل هسته ای در حال تحول است در حال حاضر مساله عضویت در ان پی تی در حال دستکاری است و قطعاً پیوستن به این تعهدات و مباحث کار کارشناسی می خواهد.
لاریجانی با تاکید بر اینکه مرکز پژوهش ها باید به پایتخت مسایل حمله کند نمایندگان باید بدانند که جایی است که بتوانند به ان تکیه کنند و حرفهای خود را بزنند.
وی با تاکید بر اینکه مرکز پژوهش ها باید بحث اقتصاد مقاومتی را مورد توجه قرار دهد گفت: بحث اقتصاد مقاومتی باید در حوزه تولید و توزیع بیاید یعنی اینکه ما باید تمام عملهای اقتصادی مان را جنبش خاصی دهیم و این پدیده عجیبی است که همه مردم باید در آن مشارکت داشته باشند اقتصاد مقاومتی مساله سربسته ای نیست.
وی همچنین با اشاره به بحث پیشرفتهای علمی کشور در 20 سال گذشته این پیشرفته را چشمگیر دانست و ادامه داد: بدون اغراق ایران امروز ستاره درخشان پیشرفت علمی در منطقه است و خوشبختانه تفکر درستی از پیشرفت علمی در کشور شکل گرفت و سیاستهای خوبی در این زمینه اجرا شد و پیگیری های مقام معظم رهبری ما را به اینجا رساند.
وی گفت: در توصیه هایی که رهبری به دولت یازدهم داشتند فرمودند: دولت دو امر را در اولویت قرار دهد نخست ساماندهی وضعیت اقتصادی و سپس نگهداری سرعت پیشرفت علمی.
وی به مسئولان مرکز پژوهشها گفت: شما باید در مرکز پژوهش ها گزارش های مختلفی را آماده کنید زیرا خیلی ها علاقه مند هستند که نتیجه تحقیقاتشان را در پیشرفت علمی را ارایه کنند.
لاریجانی گفت: بودجه های مراکز تحقیقاتی وقتی که ارایه می شود برای پیشرفت علمی بسیار خطرناک هستند هنر این است که با بودجه کم کارهای بیشتری انجام دهیم و ضرورت دارد مرکز پژوهش ها یک گروه خاص را تشکیل دهد تا در این زمینه بررسی هایی را داشته باشند.
لاریجانی تاکید کرد: من بسیار متاسفم که از وقتی که بحث هسته ای مطرح شده است فقط به بحث تخاصم آن پرداخته شده است این در حالی است که بحث توسعه علوم و فنون هسته ای را باید داشته باشیم و این یکی از مسایل اساسی کشور است که ما باید بر روی آن سرمایه گذاری معقول داشته باشیم.
وی ادامه داد: مرکز پژوهش ها باید همه مفاهیم هسته ای را برای نمایندگان تشریح کند یعنی به آنها بگوید آب سنگین یعنی چه چرا ما باید نیروگاه داشته باشیم و در تاسیس نیروگاههای کوچک مان چه چیزهایی باید مدنظر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه بودجه ای که به مجلس ارایه می شود نباید گوشت قربانی باشد گفت: مجلس باید دید کلی اش را راجع علم پیاده کند.
دبیر ستاد اقامه حقوق بشر با تاکید بر بحث مطالعات حکومتی گفت: انقلاب اسلامی یک حادثه بزرگ تاریخی است و این حادثه دو دستاورد داشت و نخست اینکه یک نظام مبتنی بر سیاست ها و فکر اسلامی و دیگر نهضت بیداری اسلامی را به وجود آورد که این نهضت همزاد با انقلاب است.
وی با بیان اینکه فکر امام بسته به مرزها نبود گفت: در جهانی که لیبرالیسم سکولار خودش را با فشار به عالم تحمیل می کند این حق مسلم ماست که براساس فکر اسلامی زندگی فردی و خصوصی خود را سامان دهیم.
وی اضافه کرد: وقتی انقلاب شکل گرفت غرب می گفت که این انقلاب چند وقت بیشتر دوام نمی آورد و سقوط می کند و یا می گفتند ایران یک کشور عقب افتاده است اما اینگونه نشد و بعد از سه دهه ایران نه تنها عقب افتاده نبود بلکه تنها کشوری بود که در خاورمیانه اصول دموکراتیک را رعایت می کرد و این معلوم کرد تجربه ما تجربه موفقی بود.
وی با طرح این سوال که چگونه می شود انتخابات بهتری را در مجلس برگزار کرد و افراد صالح تر به مجلس بروند گفت: ما باید بررسی دقیقی در رابطه با افراد صالح و نحوه هزینه کرد انها برای ورود به مجلس داشته باشیم در حال حاضر برخی از مصائب دیوان محاسبات این است که بودجه تبلیغات سیاسی مجلس را بررسی کند و الان اگر کسی بخواهد به عنوان نماینده مجلس به مجلس بیاید نمی تواند با کمتر از 500 میلیون تومان به این مهم دست یابد.
وی خاطرنشان کرد: قطعا مسایل حکومتی نباید صرفا به مسایل فلسفه بپردازد ما در بحث حکومت باید عملیاتی فکر کنیم ما نمی گوییم با ساز دنیا برقصید اما برای ما باید مهم باشد که دنیا چه تلقی از دارد.
وی تاکید کرد: ما باید کمک کنیم افراد شایسته به مجلس راه یابند منتهی تعیین صلاحیت را حتما باید مورد بازنگری قرار دهیم و مطالعات حکومتی در این زمینه موردنیاز است.
پایان پیام/
نظر شما