به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، سواد و تحصیلات خانواده یکی از عوامل مهم پیشرفت بشر در جهان امروز است و پیشرفت تکنولوژی، صنعت وبهداشت و.. نیز مدیون این عامل مهم است و باعث افزایش درآمد و در نتیجه موجب کاهش فقر میشود.
سواد زیربنای تعلیم و تربیت و بهترین عامل برای رشد و کسب مهارت برتر ارتباط انسان ها است و پیش نیاز کسب دانش آموزش سواد و استفاده از زبان مکتوب است.
105 سال از اجباری شدن آموزش همگانی کودکان هفت سال به بالا و 34 سال از تشکیل نهضت سوادآموزی در ایران میگذرد با این وجود بر اساس سرشماری سال 1390 هم اکنون ۱۰میلیون بیسواد و۹ میلیون کمسواد در کشور وجود دارد. یعنی 12 درصد از جمعیت ایران بیسوادند که طبق آمار 4 میلیون و 150 هزار نفر از آنها در بازه سنی 10 تا 49 سال قرار دارند.
بنا بر اعلام مسئولان قرار است با برنامهریزی سوادآموزی تا پایان برنامه پنجم توسعه(سال94) جشن پایان بیسوادی برگزار شود. اما آیا خواندن و نوشتن در عصر ارتباطات و قرن 21 میتواند معیار درستی برای بیسوادی باشد؟
منظور از بیسواد در آمارهای ذکر شده کسی است که قادر به خواندن و نوشتن نباشد اما در قرن حاضر تعاریف جدیدی از سواد ارائه میشود. سواد دیجیتال، سواد اینترنت، سواد رسانههای نو، سواد اطلاعاتی، سواد اجتماعی و همچنین توانایی نقشپذیری و تعامل در جامعه و فضای جهانی از شاخصهای با سوادی در قرن 21 است.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو UNESCO) سواد را اینگونه تعریف کرده است: «باسوادی توانایی شناخت، درک، تفسیر، ساخت، برقراری ارتباط و محاسبه در استفاده از مواد چاپشده و نوشتهشده مربوط به زمینههای گوناگون است. باسوادی زنجیره آموزشی را که توانایی رسیدن به اهداف، توسعه دانش و پتانسیل، و شرکت کامل در جامعهای بزرگتر را برای یک فرد فراهم میکند، دربر دارد.»
باید گفت اگر روزگاری امکانات اولیه برای سواد آموزی کتاب و دفتر و مداد و معلم بود امروز در قرن 21 حداقل امکانات اولیه برای سواد آموزی، داشتن دسترسی به اینترنت پرسرعت و وسایل ارتباطی چون تلفن همراه، رایانه و.. است.
با توجه به شاخصهای جدید تعداد بیسوادان در کشور بسیار بالاتر از آمارهای ارائه شده است پس باید نهضت سوادآموزی را با توجه به معیارهای روز دنیا دوباره تعریف کرد و برای آموزش بیش از پیش سرمایهگذاری کرد.
ضرورت سواد آموزی را باور کنیم
محمد امیری، معاون نهضت سواد آموزی آموزش و پرورش گیلان با تاکید بر اینکه باید سواد آموزی را باور کنیم، گفت: تشکیل نهضت سواد آموزی و فعالیتهای این نهاد با گذشت بیش از 3دهه از فعالیتش منجر به افزایش درصد باسوادی و کاهش چشمگیر تعداد بیسوادان در کشور شده است.
وی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری مبنی بر به صفر رساندن بیسوادی در گروه سنی زیر 50 سال تا پایان برنامه پنجم توسعه اظهار کرد: برای رسیدن به این مهم میبایست در نرم افزاری و سخت افزاری با متناسب سازی و استفاده از شیوههای جدید آموزشی، قوانین و مقرارت، اصلاح ساختار آموزشی و اداری و استفاده از ظرفیتهای دستگاههای دولتی و غیر دولتی، مشکلات و موانع پیش روی سواد آموزی حذف یا به حداقل ممکن کاهش یابد.
معاون نهضت سواد آموزی آموزش و پرورش گیلان با تاکید بر اینکه باید فرهنگ سازی کنیم تا با ریشه کنی بیسوادی، باعث سربلندی نظام اسلامی شویم، تصریح کرد: اگر برای ریشه کنی بیسوادی به فرمان امام راحل توجه بیشتری میشد تا کنون میبایست با بسیج عمومی، بیسوادی در این کشور ریشه کن میشد.
شناسایی بیش از ۳۰ هزار بیسواد در گیلان
وی تعریف بیسواد را کسی که فاقد هر گونه مدرک تحصیلی بوده و قادر به خواندن و نوشتن و حساب کردن نباشد، دانست و گفت: درسرشماری نفوس و مسکن سال 90، 75 هزار نفر از مردم استان در گروه سنی 10 تا 49 سال به صورت خود اظهاری اعلام بیسوادی کردند و بر اساس بررسیهای مجدد و پالایشهای اسمی در حال حاضر 30هزار و123بیسواد در گیلان وجود دارد که باید این افراد را جذب کرده و به ارائه آموزشهای لازم به آنان پرداخت.
معاون سوادآموزی استان با بیان اینکه سوادآموزی شامل سه مرحله دوره سوادآموزی، دوره انتقال و دوره تحکیم است، اظهار کرد:در مرحله اول، دوره سوادآموزی، افراد آموزشهای لازم را طی مدت 4 ال 7 ماه بر اساس دو کتاب سوادآموزی 1 و2 فرا گرفته و مدرک معادل سوم ابتدایی به آنان اعطا میشود.
وی در ادامه با اشاره به عملکرد سواد آموزی استان گیلان تصریح کرد: در طی سه سال اخیر تعداد 58 هزار و 273 نفر در دورههای مختلف سواد آموزی ثبت نام کردند که بیشترین آن با 41درصد متعلق به دوره سواد آموزی است.
امیری با اشاره به آموزش روخوانی قرآن و احکام به سوادآموزان، تاکید کرد: جامعه ما یک جامعه اسلامی است و روخوانی قرآن سواد محسوب شده و یکی از ضروریات باسوادی است که در دوره سوادآموزی بسیار برآن تاکید شده و آموزش داده میشود.
وی با تاکید بر اینکه درصد رشد باسوادی در جمعیت شش سال و بالاتر طی سالهای اخیر بیشتر شده است، افزود: بر اساس سرشماری نفوس و مسکن درسال 1355، 43/61درصد مرد و 15/40 درصد زن با سواد بودند که در سال 90 این آمار به 5/88 درصد مرد و 1/80درصد زن افزایش یافته است.
معاون نهضت سواد آموزی آموزش و پرورش گیلان خاطر نشان کرد: در گروه سنی هدف(10 تا 49 سال) بیشترین درصد باسوادی متعلق به شهرستان بندرانزلی با 1/98 دردصد و کمترین آن با 8/85 درصد متعلق به شهرستن ماسال است.
وی در ادامه درصد باسوادی طی 35 سال گذشته را با 7/33 درصد رشد از 6/50 درصد در سال 1355 به 3/84 درصد در سال 1390 افزایش یافته عنوان کرد.
بهره گیری از ظرفیت مساجد در ریشه کنی بیسوادی
حجت الاسلام سلیمان پورابراهیم، مسئول دبیرخانه نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد گیلان، با بیان اینکه ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور درصدد است تا با استفاده از ظرفیت مساجد در راستای تداوم حرکت فرهنگی ریشه کنی بیسوادی گام بردارد، اظهار کرد: بر اساس دستورات اسلام نباید در هیچ مسجدی بیسواد وجود داشته باشد که همین امر نشان دهنده تاکید اسلام بر اهمیت فراگیری علم و دانش است.
وی با بیان اینکه فراگیری علم و دانش محدود به زمان و مکان نیست، گفت:بسط علم و فراگیری آن در عالم از شاخصههای دین مبین اسلام است.
حجت الاسلام پورابراهیم با تاکید بر بهره گیری از ظرفیتهای کانونهای مساجد در دستیابی به اهداف و برنامههای سوادآموزی تصریح کرد: تفاهمنامه ایی فیمابین ستادعالی و نهضت سوادآموزی مبنی بر استفاده از ظرفیت مساجد و کانونهای مساجد در شناسایی بیسوادان در مساجد طی سال جاری منعقد شده است.
وی ادامه داد: توسعه و تقویت فرهنگ علم و دانش، حضور در کلاسهای سوادآموزی و به صفر رساندن بیسوادی و اجرای برنامه تحکیم سواد در گروه سنی 10تا 49 سال از اهداف انعقاد این تفاهمنامه است.
حجت الاسلام پورابراهیم با بیان اینکه گیلان به عنوان استان نمونه، اجرا کننده این طرح است، افزود: 500 کانون فرهنگی و هنری در مساجد سراسر استان فعالیت میکنند که ظرفیت خوبی برای اجرای فعالیتهای فرهنگی در استان بوده و استفاده از این کانونها و مشارکت آنها در ریشهکنی بیسوادی، گرهگشای بسیاری از مشکلات است.
وی با بیان اینکه در هر شهرستان یک کانون معین اجرا کننده این طرح خواهد بود، اذعان کرد: این کانونها به شناسایی بیسوادان در مساجد پرداخته و آمار بیسوادان محله خود را تا پایان مهرماه به معاونت سوادآموزی استان اعلام میکنند.
مسئول دبیرخانه نظارت برکانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان با بیان اینکه کانونهای مساجد سراسر استان ظرفیتهای علمی، فرهنگی و فضای خود را برای اجرای طرح در اخیتار نهضت سوادآموزی قرار میدهند، اعلام کرد:همچنین قرائت قرآن و اقامه صحیح نماز توسط ائمه جماعات به مخاطبان برنامههای سوادآموزی آموزش داده میشود.
پایان پیام/
نظر شما