به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پس از آن که ایران و گروه 1+5 توانستند توافقنامه ای هسته ای را امضا کنند، کارشناسان دو طرف هم در روزهای اخیر به درک واحدی برای اجرای این تفاهمنامه رسیدند.
بنابراین گزارش، بامداد 24 نوامبر 2013 (3 آذر 92) ایران و غرب پس از یک دهه گفتگو و مناقشه توانستند در ژنو توافقنامه ای هسته ای را به امضا برسانند که بر طبق آن ایران گام هایی در راستای اعتماد سازی برخواهد داشت و غرب نیز بخشی از تحریم های ظالمانه و یک طرفه خود علیه ملت ایران را لغو خواهد کرد.
پس از امضای این تفاهمنامه تلاش ها برای اجرای آن بر اساس یک ساز و کار مشخص آغاز شد و مذاکرات کارشناسی ایران و 1+5 در 18 آذر ماه آغاز و به مدت چهار روز در شهر وین برگزار شد اما به علت اقدام آمریکا در افزایش تحریمهای یک جانبه علیه ایران این مذاکرات متوقف شد. پس از آن مذاکرات در 28 آذر در ژنو دنبال شد که آن هم برای چهار روز به طول انجامید و به بعد از اتعطیلات کریسمس موکول شد. این گفتوگوها برای سومین بار 9 دی ماه نیز در ژنو دنبال شد که در نهایت دو طرف توانستند به درک واحدی از چگونگی اجرای توافق دست یابند.
حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و بینالملل وزارت خارجه سرپرست هیات ایرانی و استفان کلمنت، معاون کاترین اشتون از سوی اتحادیه اروپا در این مذاکرات حضور داشتند. همچنین کارشناسان هیاتهای1+5 به طور جداگانه در مذاکرات شرکت داشتند.
براساس این گزارش، در تشریح مذاکرات کارشناسی و توافقات انجام شده سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای گفت که پیشرفتهای خوبی حاصل شده البته برخی مسائل هنوز باقی مانده که باید در سطح سیاسی حل شود.
وی افزود: کارشناسان گزارش خود را به معاونان و مدیران سیاسی ارائه خواهند داد.عراقچی تصریح کرد: به احتمال زیاد هفته آینده جلسهای بین بنده و خانم هلگا اشمید معاون کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد.
وی تأکید کرد: به هر حال کاری که کارشناسان باید انجام میدادند انجام شده و تبیین جزئیات اجرایی توافق و تقدیم گزارش به مدیران سیاسی نتیجه کار آنها بوده که در مجموع مثبت است.
در عین حال رییس هیات مذاکرهکننده ایران با 1+5 اظهار کرد: بر اساس جمعبندی و مذاکرات انجام شده با هیاتهای کارشناسی 1+5 زمان اجرایی شدن توافق ژنو دهه سوم ژانویه خواهد بود.
حمید بعیدینژاد در پاسخ به اینکه آیا اختلافنظرها و برداشتهای متفاوت میان دو طرف درباره ساز و کار اجرای توافق به طور کامل رفع شد؟ گفت: دو طرف توانستند به یک تفاهم واحد در رابطه با اجرای توافق برسند و دیدگاهها و برداشتها اکنون یکسان است.
وی ادامه داد: گزارش و جمع بندی این مذاکرات به مدیران سیاسی کشورهای عضو گروه 1+5 و ایران ارائه میشود تا تصمیم نهایی درباره آن اتخاذ شود.این عضو تیم مذاکرهکننده ایران با 1+5 در پاسخ به این پرسش که ممکن است پس از ارائه گزارش به مدیران سیاسی تغییری در آن صورت گیرد؟ گفت: با توجه به سطح سیاسی و تصمیمگیری ممکن است مدیران نقطه نظراتی داشته باشند اما چارچوب، گزارشی است که از مذاکرات کارشناسی به این کشورها ارائه میشود که در آن تمامی مباحث به طور روشن بیان شده است.
بعیدینژاد با اشاره به اینکه مذاکرات کارشناسی جزیی، طولانی و پیچیده بود، در پاسخ به این پرسش که درباره ساز و کار کمیسیون نظارت بر اجرای توافق ژنو مذاکره شد؟ اظهار کرد: هنوز ساز و کاری برای این کمیسیون با توجه به اینکه اجرای توافق آغاز نشده است، تعیین نگردیده اما این تفاهم وجود دارد که بعد از وارد شدن به اجرای توافق، کمیسیون مشترک تشکیل شده و نقش مهم نظارتی خود را درباره اینکه برنامه اقدام مشترک به طور کامل عملیاتی شود ایفا خواهد کرد.
رییس هیات مذاکرهکننده کارشناسی ایران با 1+5 هدف از مذاکرات کارشناسی را رسیدن به تفاهم میان دو طرف برای اجرای هر چه سریعتر توافق دانست و گفت: با وجود آنکه در آستانه سال نو میلادی قرار داشتیم، اما هیاتهای کارشناسی 1+5 به طور جدی در این مذاکرات شرکت کردند که حاکی از تمایل هر دو طرف برای هر چه زودتر به اجرا درآمدن توافق ژنو است.
بعیدینژاد در پاسخ به اینکه در این مذاکرات بر روی زمان آغاز اجرای توافق به جمع بندی رسیدید یا زمان مشخصی برای اجرا پیشنهاد داده شده است؟ گفت: بله. زمانی مشخص برای آغاز اجرای توافق که نزدیک به دهه سوم ژانویه است، پیشنهاد شده اما این مساله نیز به تصمیم مدیران سیاسی دو طرف بستگی دارد.
وی در پاسخ به اینکه این زمان بعد از نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در ماه ژانویه است؟ اظهار کرد: تاریخ پیشنهاد شده بعد از آن جلسه و یا نزدیک به آن جلسه است.
رییس هیات مذاکرهکننده کارشناسی ایران با 1+5 در پاسخ به این پرسش که برخی نگرانیها در رابطه با اجرای همزمان تعهدات در چارچوب "برنامه اقدام مشترک" طی شش ماه وجود دارد به شکلی که گامها حتما به طور همزمان، هموزن و متقابل برداشته شود؟ تصریح کرد: پس از پایان مذاکرات کارشناسی به روشنی در گزارش و جمعبندی نهایی آمده است که اجرای توافق به طور کامل برای هر دو طرف در یک روز و به طور یکسان و متوازن آغاز شود، بدون اینکه یک طرف بخواهد طرف دیگر اقدامی را زودتر انجام دهد.
پایان پیام/
نظر شما