کدبانوگری جایگزین ثروت پدر/عروسی‌های خشک و بی روح دانشجویی

خبرگزاری شبستان:یک آسیب شناس اشاره به متفاوت‌شدن شاخص‌های انتخاب همسرگفت:درگذشته شاخص‌انتخاب همسرزیرساختی(شاخص‌های کدبانوگری،از هر انگشت‌اش100 هنر می‌بارد وغیره) بودولی اکنون موقعیت وثروت پدرمطرح است.

جعفر بای، آسیب‌شناس در گفت‌وگو با خبرنگار شبستان با اشاره به آسیب‌شناسی ازدواج‌های دانشجویی گفت: در دهه‌های اخیر پدیده جدیدی تحت عنوان ازدواج دانشجویی مطرح شده است که با وجود جنبه‌های مثبت دارای زمینه‌های مخرب و منفی نیز می‌باشد.

 

 مهم‌ترین آسیب در ازدواج‌های دانشجویی شتاب‌زدگی در انتخاب همسر  

وی با بیان اینکه مهم‌ترین آسیب در ازدواج‌های دانشجویی شتاب‌زدگی در انتخاب همسر است، اظهار کرد: در بعضی مواقع برای مهیاشدن در مراسم ،مطالعات لازم و ضروری برای گزینش همراه زندگی انجام نمی‌پذیرد.

 

بای با اشاره به اینکه ازدواج یک قرارداد اجتماعی است که باید با تعاملات جمعی همراه باشد، تصریح کرد: این روش بستر حضور تعاملات اجتماعی اقوام، خویشان و همشهریان را سلب می‌کند. بنابراین قطع حضور این بخش اساسی در اعتباربخشی و رسمیت این قرارداد می‌تواند آسیب‌زا باشد.

 

این آسیب‌شناس ادامه داد: حضور والدین، اقوام و خویشاوندان درجه یک در مراسم و ابراز احساسات کردن آنها ، نشاط و شادابی خویش را در جمع به نمایش گذاشتن در تعاملات اجتماعی این ازدواج های دانشجویی، معنا و مفهوم خویش را از دست می‌دهد.

 

وی خاطرنشان کرد: در ادبیات عامیانه در پاسخ به اقدام خیرخواهانه، جوان آرزوی جبران آن در عروسی‌اش می‌شود. اگرچه این امر یک مصطلح اجتماعی است که انشاءالله در عروسیت جبران می‌شود ولی یک عروسی محسوب می‌شود که برای اقوام و خویشان می‌تواند تعهدآور باشد و این روش متأسفانه تحقق عملی این ادعا را مهیا نمی‌سازد.

 

وی بیان اینکه در افکار عمومی جامعه، زیبایی مراسم عروسی به کانون توجه قرار گرفتن عروس و داماد است، افزود: آرزوی عروسی به عنوان یک مراسم منحصر به فرد زندگی افراد، جزء ماندگارترین خاطرات زندگی انسان‌ها محسوب می‌شود، همه میهمانان به میمنت و مبارکی ازدواج دو جوان گردهم  می آیند و همه تلاش‌ها و کوشش‌ها به واسطه حضور انجام مراسم عروسی، عروس و داماد شکل می‌پذیرد. قطعا برای این زوج آن ایام فراموش‌شدنی نیست و در حافظه تاریخی همه اقوام شرکت‌کننده خاطرات شیرین این مراسم برای سال‌ها باقی مانده و گاهی نقل و قول می‌شود و حتی مورد مقایسه هم قرار می‌گیرد.

  

عروسی‌های خشک و بی روح دانشجویی

وی با بیان اینکه مراسم خشک و بی‌روح عروسی‌های دانشجویی فاقد این ویژگی ها است، افزود: در قضاوت اجتماعی این‌گونه مراسم از حیض انتفاع خارج است و لذا برخی افزون بر حضور در آن مراسم، مجلس جداگانه مستقلی نیز برپا می‌کنند ولی آن دسته که موفق به برگزاری نمی‌شوند قطعا خلأ برگزاری یک مراسم جذاب عروسی در دل آنها می‌ماند و این پدیده تأثیر مطلوبی را در روند زندگی باقی می‌گذارد.

 

بای در ادامه اظهار کرد: مراسم عروسی یک فرآیند حداقل دو روزه‌ای است با مراسم مختلف‌اش که هر یک از آنها آیین ویژه‌ای دارد (حنابندان، پاتختی، هدایا و غیره) در صورتی که ازدواج دانشجویی همه مراسم پیوست عروسی را حذف می‌کند و از دو روز به دو ساعت آن هم رسمی و بدون هرگونه ابراز احساسات و حضور میهمان محدود در حالی که یکی از شاخص‌های سنجش اعتبار مراسم عروسی به کثرت و تعداد میهمانان است.

 

وی گفت: در مراسم عروسی قرارداد اجتماعی پنهانی وجود دارد که به مناسبت برپایی آغاز زندگی در جوان افزون بر حضور زوج والدین، اقوام و خویشاوندان نیز باید مشارکت داشته باشند و این مشارکت با اهدای هدایا همراه است.

 

این آسیب شناس خاطر نشان کرد: مراسم ازدواج دانشجویی این  قرارداد اجتماعی را زیر پا می‌گذارد و مجال و حضور علاقه‌مندان به شرکت در مراسم و جبران هدایای  والدین عروس و داماد را نمی‌دهد.

 

بای با اشاره به طلاق در ازدواج دانشجویی گفت: این امر دو علت کلی دارد، یک بخش آن به دلیل وجود همین نواقص است که  می‌تواند بهانه‌ای برای طلاق باشد. مثلا بگویند این مراسم خوبی نبود اما علت تامه آن به ویژگی‌ های خود جوانان مربوط می‌شود.

 

عدم تمرین مهارت‌های زندگی در دوران تجرد ،موجب افزایش طلاق در جامعه 

وی با بیان اینکه یکی از دلایل تامه طلاق به ویژگی‌های خود جوانان بستگی دارد، تصریح کرد: امروزه جوانان به دلیل حاکم‌شدن نظام فرزندسالاری و فروپاشی نظام خانواده به‌درستی تربیت نشده و مهارت‌های لازم و اساسی زندگی را کسب نمی کنند،در واقع عدم تمرین مهارت‌های زندگی در دوران تجرد از یک سو  و رواج زندگی هسته ای که موجب سلب حمایت‌های والدین از جوانان شده است از سوی دیگر موجب افزایش طلاق در میان جوانان شده است.

 

وی با بیان اینکه شاخص‌های انتخاب همسر در میان جوانان متفاوت شده است که یکی دیگر از عوامل مهم افزایش طلاق می‌باشد، گفت: قطع مداخله والدین در انتخاب همسر و عدم انتقال تجربیات مفید آنها در زندگی به فرزندان‌شان نیز می‌تواند آسیب‌زا باشد، در گذشته مادران برای جوان خود عروس انتخاب می‌کرد ولی اکنون این حق از مادران سلب شده است.

 

اکنون پیری و سالمندی در جامعه فاقد ارزش شده است 

وی با بیان اینکه عصر مدرنیته موجب ارتقای منزلت جوان و تنزل جایگاه اجتماعی سالمندان شده است، افزود: قبلا آرزو می‌کردیم پیر شویم و پیری خود دارای یک ارزش، منزلت و درجه بود ولی اکنون پیری فاقد ارزش است.

 

وی با بیان اینکه عنصر رسانه موجب تغییرات سریع فرهنگی در جامعه شده است، خاطرنشان کرد: رسانه هنجارها را فرو ریخته و ارزش‌های جدیدی را آفریده و مؤلفه‌های فرهنگی را نابود و دگرگون ساخته شد که این امر موجب تضاد های فرهنگی  و در نهایت باعث چالش‌های جدی بین اعضای خانواده و عدم دخالت آنها می‌شود.

 

شاخص‌های انتخاب همسر متفاوت شده است

وی با اشاره به متفاوت‌شدن شاخص‌های انتخاب همسر تصریح کرد: در گذشته شاخص‌های انتخاب همسر بنیانی، زیرساختی (شاخص‌های کدبانوگری، از هر انگشت‌اش 100 هنر می‌بارد و غیره) بود ولی اکنون موقعیت و ثروت پدر ،زیبایی ظاهر و مدرک تحصیلی و غیره مطرح  می شود.

 

وی گفت: برخلاف گذشته که جوانان یکدیگر را نمی‌دیدند ولی چون بزرگ‌ترها انتخاب می‌کردند انتخاب احسنی می‌شد زیرا ملاک‌ها و معیارها، ملاک‌های عمیق و ریشه‌داری بودند.

 

این آسیب‌شناس ادامه داد: ولی امروزه متأسفانه ارتباطات اختلاط بین جنس مخالف به قدری زیاد شده است که جوانان حتی از اطلاعات ریز اما روبنایی یکدیگر خبر دارند اما فکر هم را نمی‌خوانند، این موجب افزایش طلاق شده است.

 

از میان رفتن رمز آلودگی زندگی موجب افزایش طلاق در جامعه 

وی با بیان اینکه زندگی زناشویی باید رمز آلودگی داشته باشداظهار کرد: اکنون بزرگ‌ترین خلأ زندگی جوانان ما عدم وجود رمز آلودگی است یعنی یک چترهایی باید در زندگی پنهان باشد ولی امروزه  همه چیز  در میان جوانان لخت و عریان است. مثلا در حیاط خلوت زندگی یک چیزهایی برای زن و مرد باید تقدس داشته باشد که خودشان فقط بدانند ولی اکنون به قدری آستانه تحمل جوانان کم است که هیچ چیز پنهان از همدیگر نزد دیگران باقی نمی‌گذارند.

 

وی گفت: وقتی رمز آلودگی زندگی می‌پاشد بنیان خانواده فرو می‌ریزد، این یک خلأ بزرگ است، زندگی‌های گذشته این رمز آلودگی (نوع روابط جنسی) را داشت.

 

کثرت دیدارها ی دختران و پسران، زیبایی دیدار نخستین را پوچ و بی‌محتوا کرده

وی با بیان اینکه این رمز آسودگی به زندگی انسان معنا می‌بخشد، گفت: ولی اکنون هیچ حیاط خلوتی برای جوانان وجود ندارد، زندگی‌ها بی‌معنا و لوس شده است و آن شیرینی‌های گذشته را ندارد. محدود‌کردن روابط دختر و پسر در گذشته حکمتی داشته است، مثلا اولین تجربه دیدار یک عظمتی داشته ولی اکنون کثرت دیدارها زیبایی آن دیدار نخستین و آغازین را پوچ و بی‌محتوا کرده است.

 

سهل‌الوصول‌بودن ارتباطات در زندگی های دانشجویی موجب افزایش طلاق شده است 

وی با بیان اینکه زندگی‌های دانشجویی به دلیل سهل‌الوصول‌بودن ارتباطات با جنس مخالف  آن حلاوت، شیرینی و رمز آلودگی را ندارد، اظهار کرد: این امر منجر به فروپاشی بنیان خانواده و افزایش طلاق در جامعه شده است. 

 

پایان پیام/


 

کد خبر 329091

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha